Mat & Klimat

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Svenskars minskade köttkonsumtion har skonat en halv miljon kycklingars liv under årets första hälft (Foto: Leonardo Iheme, Unsplash)

Rubriken lovar mycket. Vad kan det vara för stort som hänt? Sverige är väl fortfarande ett av allt färre länder i Europa som inte har stoppat sina minkfarmer än?

Inte ens det faktum att coronaviruset kan spridas genom minkar till människor har stoppat de trånga minkburarna, vilket för Nederländerna var skäl nog att skynda på deras redan beslutade nedstängning av sina minkfarmer.

Så antalet minkar som lider i svenska pälsfarmer är fortfarande cirka 500 000 eftersom alla riksdagspartier utom MP och V vägrar sätta stopp för detta djurplågeri.

Men det nya är att antalet kycklingar som svenskarna avstod från att äta under första halvan av 2020 också var cirka 500 000, om man jämför med samma period förra året. Dessutom äts det färre av andra djur också, vilket i antal individer inte blir lika stort då de djuren är större.

Så genom att vi fortsatt minskar vår köttkonsumtion i Sverige, så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan på så sätt, utan också antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Att bara räkna varje individ till en halv miljon kycklingar tar över en månad även om man räknar tolv timmar varje dygn i normalt tempo. Med 40 timmars räkningstid per vecka tar det över två månader. Så det är otroligt många djur vi nu räddat från lidande. Det är värt att fira!

Göran Hådén

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.