Mat & Klimat

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Svenskars minskade köttkonsumtion har skonat en halv miljon kycklingars liv under årets första hälft (Foto: Leonardo Iheme, Unsplash)

Rubriken lovar mycket. Vad kan det vara för stort som hänt? Sverige är väl fortfarande ett av allt färre länder i Europa som inte har stoppat sina minkfarmer än?

Inte ens det faktum att coronaviruset kan spridas genom minkar till människor har stoppat de trånga minkburarna, vilket för Nederländerna var skäl nog att skynda på deras redan beslutade nedstängning av sina minkfarmer.

Så antalet minkar som lider i svenska pälsfarmer är fortfarande cirka 500 000 eftersom alla riksdagspartier utom MP och V vägrar sätta stopp för detta djurplågeri.

Men det nya är att antalet kycklingar som svenskarna avstod från att äta under första halvan av 2020 också var cirka 500 000, om man jämför med samma period förra året. Dessutom äts det färre av andra djur också, vilket i antal individer inte blir lika stort då de djuren är större.

Så genom att vi fortsatt minskar vår köttkonsumtion i Sverige, så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan på så sätt, utan också antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Att bara räkna varje individ till en halv miljon kycklingar tar över en månad även om man räknar tolv timmar varje dygn i normalt tempo. Med 40 timmars räkningstid per vecka tar det över två månader. Så det är otroligt många djur vi nu räddat från lidande. Det är värt att fira!

Göran Hådén

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Urfolken – naturens underskattade väktare

Experter brukar påminna om att världens ursprungsfolk har en helt avgörande roll för skyddet av den biologiska mångfalden. Men deras insatser får sällan den uppskattning de förtjänar.

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…