Mat & Klimat

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Svenskars minskade köttkonsumtion har skonat en halv miljon kycklingars liv under årets första hälft (Foto: Leonardo Iheme, Unsplash)

Rubriken lovar mycket. Vad kan det vara för stort som hänt? Sverige är väl fortfarande ett av allt färre länder i Europa som inte har stoppat sina minkfarmer än?

Inte ens det faktum att coronaviruset kan spridas genom minkar till människor har stoppat de trånga minkburarna, vilket för Nederländerna var skäl nog att skynda på deras redan beslutade nedstängning av sina minkfarmer.

Så antalet minkar som lider i svenska pälsfarmer är fortfarande cirka 500 000 eftersom alla riksdagspartier utom MP och V vägrar sätta stopp för detta djurplågeri.

Men det nya är att antalet kycklingar som svenskarna avstod från att äta under första halvan av 2020 också var cirka 500 000, om man jämför med samma period förra året. Dessutom äts det färre av andra djur också, vilket i antal individer inte blir lika stort då de djuren är större.

Så genom att vi fortsatt minskar vår köttkonsumtion i Sverige, så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan på så sätt, utan också antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Att bara räkna varje individ till en halv miljon kycklingar tar över en månad även om man räknar tolv timmar varje dygn i normalt tempo. Med 40 timmars räkningstid per vecka tar det över två månader. Så det är otroligt många djur vi nu räddat från lidande. Det är värt att fira!

Göran Hådén

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Liza Ahnland

Stor potential för tidvatten- och vågkraft

Vi lever i en tid då behovet av investeringar i förnybar energi är stor. Väldigt mycket pengar satsas just nu på olika typer av havsbaserad energi, såsom vågkraft och tidvattenkraft.

Djurrätt
Niclas Malmberg

EU-regler bakom LRF:s slopade beteskrav

Lantbrukarnas Riksförbunds extrastämma har beslutat att organisationen ska driva frågan om att beteslagstiftningen ändras så att nötkreatur i lösdriftsstallar undantas från kravet på bete och utevistelse. Beteslagen är omodern och missgynnar svenska mjölkbönder, menar de.

Politik
Michael Abdi Onsäter

EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “Urbota dumt”

Vegokorven kan ha nått sitt bäst-före datum. Nästa vecka ska nämligen EU-parlamentet rösta om två nya lagförslag som ska förbjuda namn som “korv” och “ost” i samband med försäljning av växtbaserade produkter. “Urbota dumt”, säger Fredrick Federley (C) till Mat och Klimat.

Hälsa
Göran Hådén

GMO och gensax – Genväg till bättre mat?

Årets nobelpris i kemi tilldelas Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för deras utveckling av gensaxen, Crispr, som revolutionerat gentekniken. Det här väcker åter frågor om risker och möjligheter med genmodifierade organismer och vilken plats de kommer att ha i vårt framtida samhälle och livsmedelssystem.

Translate »