Mat & Klimat

Argentina förbjuder laxodling - första landet i världen

Odlad lax står över 70 procent av den globala marknaden, med en årlig produktion på 2,5 miljoner ton. Nu stoppas industrin från att etablera sig i Argentina. Foto: Karl Muscat

11 augusti 2021

I juli skrev politikerna i den argentinska provinsen Tierra del Fuego under en unik lag som förbjuder den expanderande laxindustrin från att etablera sig i landet. Beslutet möttes av stor entusiasm, särskilt i grannlandet Chile, där industrins svåra miljöpåverkan gjort den allt mer kontroversiell.

Argentina har ingen inhemsk produktion av odlad lax. Det var när ett företag skickade in ansökan om att börja etablera ett vattenbruk i provinsen Tierra del Fuego, som lagstiftarna istället svarade med att förbjuda verksamheten helt och hållet, eftersom konsekvenserna för miljö och djurliv ansågs vara för stora. Provinsens rika vatten är med sina makroalgskogar än viktig kolsänka och en hotspot för biologisk mångfald. Det är dessutom enda plats där laxodling över huvud taget skulle vara möjligt i Argentina, så förbudet gäller de facto i hela landet. 

– Den här lagen understryker hur viktigt det är för oss att bevara och skydda våra naturresurser, det genetiska arvet hos levande djur och deras miljö, genom hållbar ekonomisk utveckling, sade en av politikerna till Mercopress.

 

Sjögrässkogar är viktiga både som kolsänka och för den marina biodiversiteten. 

 

En ekonomisk tungviktare i Chile

Beskedet togs emot med stor glädje och entusiasm i grannlandet Chile, där industriell uppfödning av lax blivit en allt viktigare fråga för miljörörelsen och urfolken i regionen. Verksamheten leder till syrefattiga vatten, spridning av parasiter och ett läckage av stora mängder antibiotika, något som används rutinmässigt för att hålla sjukdomar borta från de ihopträngda djuren. Fiskarna matas dessutom med vildfångad småfisk från världens redan överbelastade fiskevatten.

– Vi vill att världen ska veta att folken från en av planetens mest avlägsna platser, har stått upp mot den förödande laxodlingsindustrin, sade Javier Trivelli på miljöorganisationen South Conservation People.

Laxindustrin startades upp under 70-talet och har sedan dess vuxit till en ekonomisk jätte i landets södra regioner. Idag är Chile världens näst största laxodlingsland och exporterar den till ett värde av ungefär 40 miljarder kronor per år.

Världens största laxindustri finns i vårt grannland Norge som producerar mer än hälften av världens odlade lax. Även här finns det stora problem med rymlingar, laxlus och utsläpp av skadliga kemikalier. I veckan ledde ett allvarligt fel till att 15 000 liter klor läckte ut och tog livet av uppemot 100 000 laxar.

 

 

“Ett oerhört lidande”

Utöver de miljömässiga problemen så kritiseras laxindustrin ofta för allvarliga brister i djurhänsyn och välfärd.

– Fiskar som föds upp i odlingar utsätts för stort lidande orsakat av trängseln och sysslolösheten i inhägnaderna, där ensamlevande rovfiskar hålls i grupper om tio- eller hundratusentals individer i stor trängsel. De stressas svårt av trängsel, hantering, transporter och slakt vilket är ett fruktansvärt liv att leva för en kännande individ som fiskar är, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

När fiskarna slaktas bedövas de först i koldioxidbad, vilket är mycket smärtsamt och tar lång tid förklarar hon. Eftersom bedövningen dessutom är ineffektiv händer det ofta att fiskarna är vid medvetande när deras gälar skärs upp för avblodning. Enligt Harenius kan det röra sig om så mycket som en femtedel av fiskarna.

– Den här typen av djurhållning är djupt problematiskt och Djurens Rätt vill se ett förbud på detta i Sverige. Det finns idag ingen fiskprodukt i butiker där producenten fullt ut tagit hänsyn till fiskarnas välfärd och därmed bör fiskkött väljas bort till förmån för vegetabiliska alternativ.

I Sverige föddes det upp 11 100 ton fisk för slakt år 2018, att jämföra med importen som låg på nära en halv miljon ton, vildfångad fisk inkluderat. Norge är den i särklass viktigaste exportören av fisk till Sverige.

Redaktionen

 

 

Intervju om växtbaserad fisk med Tom Johansson från Hooked Foods

 

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.