Mat & Klimat

ARTIKLAR

NYHETER

EU föreslår importförbud av kött och palmolja som orsakat avskogning

En viktig slutsats vid COP26 var att avskogningen av regnskog måste stoppas. EU tar nu frågan vidare ett steg från ord till att bli handling, i form av ett lagförslag att begränsa import av nötkött, soja, palmolja, kaffe, kakao och virke som inte kan visas ha producerats utan avskogning som resultat.

amazon

Brasiliens regering dolde siffror om ökad skövling i Amazonas

Strax innan det stora klimatmötet i Glasgow kom nya siffror som visar att skogsskövlingen i Amazonas ökade med nästan 22 procent under förra året. Men Brasiliens regering valde att inte publicera uppgifterna innan mötet var över.

Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

Rapport: Klimatkrisen ökar risken för matrelaterade sjukdomar

Ett förändrat klimat med högre temperaturer och mer extremväder kan leda till att förekomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer ökar. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny riskprofil som undersöker hur olika livsmedelskategorier kan komma att påverkas.

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare

Nya studier: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt, men är det tillräckligt?

Allt fler tar medvetna beslut för att minska sin konsumtion av kött- och mjölkprodukter i Europa, samtidigt som marknaden för växtbaserade alternativ fortsätter att växa. Nya studier visar dock att takten på matomställningen måste öka ännu mer för att nå klimatmålen.

Utvecklingsländer besvikna efter COP26

En stor besvikelse. Det är den samlade bedömningen från många representanter för utvecklingsländer efter Glasgowmötet.

Kon i rummet: Klimatpolitiken blundar för djurindustrin

Två av klimattoppmötets största framgångar var de skärpta målen för metanutsläppen och avskogningen – två områden som är intimt förknippade med den globala djurindustrin. Ändå lyser politiken med sin frånvaro i just köttfrågan. “Vi kan inte längre ignorera kon i rummet”, säger Claire Bass på Humane Society International.

Växtbaserat Sverige: Detta krävs för omställningen till mer vego

Den genomsnittliga tillväxten för växtbaserade livsmedel har de senaste fem åren ökat med 15-30 procent hos medlemsföretagen i Växtbaserat Sverige. Det är att jämföra med 2 procent hos livsmedelssektorn totalt. Nu föreslår organisationen en rad åtgärder för att gynna omställningen och stärka svenskt jordbruk.

Klimatkriser driver på migrationen till Mexiko

Fattigdom, våldsbrottslighet och klimatrelaterade problem gör att mängder av människor lämnar Centralamerika med målet att ta sig till USA. Samtidigt har en hårdare amerikansk migrationspolitik lett till att fler migranter blir kvar i Mexiko.

Förlusten av pollinatörer hotar ekosystemen – men lösningar finns

En lösning på bi-krisen är att öka variationen och minska storleken på åkrarna i odlingslandskapet. Det visar en ny rapport publicerad i One Earth. Detta skulle i sin tur kunna vända den krisartade utvecklingen med allt färre pollinatörer.

MP och V: Sveriges köttkonsumtion måste minska

Genomsnittssvenskens köttkonsumtion har minskat för fjärde året i rad, men ligger fortfarande på ohållbart höga nivåer sett ur ett globalt perspektiv. Nu tar Miljöpartiet och Vänsterpartiet sikte på köttet med förslag om köttskatt, slopade subventioner och bidrag till vegoproducenter.

Indien överraskar med höjda klimatmål på COP26

Indiens premiärminister Narendra Modi tillkännagav vid COP26 flera nya klimatmål, som går längre än de tidigare. Tre av målen säger att Indien ska (1) ha nått netto noll utsläpp år 2070, (2) ha ökat andelen förnybar el till 50 procent år 2030 och (3) ska ha minskat koldioxid-intensiteten i ekonomin med 45 procent till år 2030.

Kommentar: Är USA redo att överge sina burgare?

USA:s befolkning beräknas i genomsnitt äta tre hamburgare i veckan. Frågan är om den annalkande klimatkrisen kan förmå amerikanerna att gå över till vegetariska alternativ i stället, skriver demografen och författaren Joseph Chamie i denna kommentar.

Krönika: Låt Vegandagens budskap prägla ödesmötet i Glasgow!

Den internationella världsvegandagen sammanfaller i år med klimattoppmötet i Skottland. Nu är det viktigare än någonsin tidigare att vi inser situationens allvar och börjar ställa om mot en mer planet- och djurvänlig kost, skriver Maria Sandblad.

Protester bromsar frihandelsavtal mellan EU och Mercosur

Massiva protester från civilsamhällets organisationer har gjort att ratificeringen av frihandelsavtalet mellan EU och Sydamerikanska tullunionen Mercosur har bromsats. Det är organisationer på båda sidor av Atlanten som riktar kritik mot att avtalet saknar tydliga hållbarhetskriterier.

Undersökning: Skolmaten blir allt grönare

Andelen växtbaserad mat i landets skolkök ökar. Fyra av fem kommuner erbjuder minst ett vegetariskt alternativ om dagen, och över hälften har minst en köttfri dag. Klimat- och hälsoskäl ligger bakom utvecklingen, enligt en undersökning från Orkla Sverige.

Afrika bidrar minst till klimatkrisen men drabbas hårdast

Länderna på den afrikanska kontinenten står bakom en mycket liten del av de globala utsläppen av växthusgaser, men drabbas redan hårt av dess konsekvenser. Och situationen riskerar att förvärras ytterligare, konstateras i en ny rapport.

Kommentar: De stora livsmedelskedjorna inte redo att ge upp tobaken

De stora livsmedelskedjorna fortsätter att sälja tobaksprodukter, trots att rökning är vårt enskilt största folkhälsoproblem idag. Flera mindre aktörer har gått före och visar att det går att slopa tobaken utan att tappa kunder, men kedjorna verkar ännu inte redo att ta steget fullt ut, även om frågan nu är uppe för diskussion.

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

Cashewkött och andra höstiga vegonyheter

En ny sorts vegokött gjort på restprodukter från cashewnöt lanseras nu brett i över 300 butiker och e-handel i Sverige. Det är företaget Cashewmeetly som tillsammans med Axfood utvecklat en produkt som tar tillvara frukten som annars brukar slängas i produktionen. Det torkade “nötköttet” är endast en i raden av den senaste tidens vegonyheter.

Mangroveskogar – en hotad resurs i kampen mot klimatkrisen

Världens mangroveskogar är viktiga barriärer mot cykloner och lagrar stora mängder koldioxid – men de är också hotade. Nu har en grupp länder börjat samarbeta för att stärka skyddet av de träd som har en viktig roll i kampen mot klimatförändringarna.

Danmarks regering rekordsatsar på växtbaserat

Nyligen klubbade den danska regeringen ett nytt lantbrukspaket som ska få ned utsläppen från jordbrukssektorn och hjälpa den att ställa om. I paketet ingår en satsning på 1,25 miljarder DKK på att främja inhemsk produktion av växtbaserad mat. Sverige bör snabbt följa efter, konstaterar Cecilia Mille på Djurens Rätt.

Namnbyte till trots, Lundin exploaterar nya oljefält i Nordsjön

Lundin Energy har påbörjat ny oljeutvinning utanför Edvard Griegfältet i Norge. Ett beslut präglat av självskade- och planetskadebeteende, enligt Greenpeace kampanjledare Carl Schlyter.

Vegetarisk morotssoppa med apelsinlinser – 0,3 kg CO2e

Morötter gör sig super i en soppa. Morotssoppa kan smaksättas med ingefära och göras lyxigt krämig med t ex havregrädde.

Rapport: Exploateringen av jordbruksmark fortsätter i samma takt

Rapport: Exploateringen av jordbruksmark fortsätter i samma takt Graden av exploatering av landets jordbruksmark har varit i stort sett oförändrad

Sveriges största solfångarpark invigs i Härnösand

Nyligen invigdes Sveriges första koncentrerade solfångaranläggning i Härnösand. Parken levererar värme direkt till fjärrvärmenätet och minskar både kostnader för bränsle och koldioxidutsläpp.

Vattenbrist en källa till ökande konflikter i Mexiko

Nästan hälften av Mexikos vattenkällor är belägna i områden som bebos av landets ursprungsbefolkningar. I takt med att vattenbristen förvärras har också konflikterna om den livsviktiga resursen blivit allt vanligare.

Kommentar: Fossilindustrin vädrar morgonluft när elpriser stiger

Den senaste tidens höga elpriser i Europa har lett till att energibolaget Uniper tagit det gamla oljekraftverket i Karlshamn i drift, trots att det under perioden funnits ett överskott på el i Sverige. Klimatpolitiken måste bli skarpare så att det blir olönsamt att elda fossilt, skriver Niclas Malmberg.

Matföretag uppmanas agera i linje med utvecklingsmålen

Världens livsmedelsföretag måste agera för att matproduktionen ska bli mer hållbar och rättvis. Det konstateras i en ny rapport som innehåller riktlinjer för hur privata matföretag ska kunna bedriva en verksamhet som ligger i linje med de globala utvecklingsmålen.

Matsvinnshjältarna på Sopköket trotsade pandemin – “fick lägga om verksamheten helt”

Sopköket tar tillvara matsvinn från livsmedelsbutiker och producenter, och gör om det till smarrig mat för restauranggäster och catering. Det egna svinnet skänks vidare till behövande genom samarbete med välgörenhetsorganisationer och religiösa samfund. Coronapandemin har tvingat dem lägga om verksamheten helt, berättar grundaren Filip Lundin.

Här är de bästa växtbaserade källorna till järn för kroppen

Den som väljer att äta en mer planetvänlig kost utan kött- och mejeriprodukter får se till att öka sitt järnintag från växtriket. Generellt har kroppen svårare att ta upp järn från just växtbaserad mat, så här kommer några nyttiga och enkla tips för att undvika järnbrist.

Klimatkrisen når matbordet – flera rapporter varnar för växtsjukdomar och minskade skördar

Inför FN-toppmötet om världens matsystem har det kommit en rad olika vetenskapliga rapporter som varnar för konsekvenserna av en allt varmare planet. Extrema temperaturer, förändrade regnmönster och spridning av växtsjukdomar – allt detta hotar ett matsystem som till stor del gjort sig beroende av några fåtal arter av växter och djur.

Experter bevakar att FN:s mat-toppmöte leder till åtgärder

I veckan kommer företrädare för fler än 85 länder att slå fast sina ambitioner om att förändra världens livsmedelssystem, i samband med ett toppmöte som hålls i FN:s regi. Ett stort nätverk av forskare meddelar samtidigt att de kommer att övervaka att länderna också lever upp till sina löften.

Ålgräsängarna utanför Göteborg ska skyddas

Förutom att binda mycket kol är utgör de även hem till en mängd olika marina arter. Nu ska ålgräsängarna utanför Göteborg få skydd, efter att kommunfullmäktige röstat för en motion från Miljöpartiet.

Förväntningar och kritik inför FN:s mat-toppmöte

Vissa experter menar att det toppmöte om världens livsmedelssystem som FN står värd för denna vecka kan resultera i verkliga förändringar. Andra dömer ut mötet redan på förhand.

Missförhållanden vid slakterier mer regel än undantag

9 av 10 slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen, enligt en granskning som Djurrättsalliansen presenterat. Av 96 kontrollerade slakterier är det enbart 11 som har klarat kontrollen utan anmärkning.

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

Hemköp testar klimatguidning – Vill inspirera till en hållbar vardag

Butikskedjan Hemköp har tillsammans med forskningsinstitutet RISE tagit startat ett projekt för att hjälpa kunderna att göra mer klimatsmarta val i vardagen. Det handlar om skyltar och informationsmaterial som nu testas på sju olika butiker runt om i landet. “Vi vill inspirera på ett enkelt och positivt sätt”, säger hållbarhetsansvarig Desiré Cichy.

Nya järnvägar kan driva på avskogningen i Amazonas

De redan enorma sojaodlingarna i centrala och västra Brasilien samt i Amazonas kan växa sig ännu större i framtiden. Detta om planerna på att anlägga nya järnvägslinjer för att transportera mer sojabönor blir verklighet. Kritiken mot planerna är dock hård från miljögrupper och experter.

Ny forskning kan ge skjuts åt växtbaserade livsmedel

Så kallade nanofibriller gjorda på växtprotein kan bli en viktig ingrediens i framtidens köttsubstitut för att ge dem den där texturen som många längtar efter. Nyligen publicerade SLU en studie där nanofibriller tillverkades ur olika typer av proteingrödor.

Paris tar strid mot massbilismen – sänker hastigheten och slopar p-platser

I ett försök att råda bukt med stadens dåliga luft har staden sänkt hastighetsgränsen i innerstaden till 30 km/h samtidigt som man slopar hälften av parkeringsplatserna. Förhoppningen är att fler ska välja att gå, cykla eller åka kollektivt.

Nästa generations husdjursfoder – insekter, ärter och odlat muskött?

Våra fyrbenta vänners matvanor leder till allt större påverkan på klimat och miljö, och under pandemin har antalet hushåll med hund och katt ökat dramatiskt. Samtidigt börjar allt fler företag profilera sig inom alternativa proteinkällor som växt- och insektsbaserade foder men även cellbaserat foder i form av odlat “muskött”.

Mer eko i vegohyllan – Naturskyddsföreningen kraftsamlar med ny eko-kampanj

Under augusti-september kampanjar Naturskyddsföreningen under parollen Eko för framtiden. Detta bland annat i form av ett upprop till de 5 största producenterna av halvfabrikat av vegoprodukter, med krav på mer eko i vegohyllan. “Eko och klimat är ingen motsättning”, säger Pim Bendt på Naturskyddsföreningen.

Digital rådgivning ett lyft för kenyanska bönder

Fram till nyligen var potatisodlaren Kimani Mwaniki i Kenya hänvisad till de tips han kunde få från en jordbruksexpert som ibland kom på besök. Numera är rådgivningen bara ett par klick bort i hans mobiltelefon.

Internationellt vegobolag satsar på Oumph! – “fördubblad produktion”

Den svenska vegosuccén Oumph! köptes förra året av företagsgruppen LIVEKINDLY Co, som även äger varumärken som LikeMeat och Fry Family Food co. De nya ägarna genomför nu en miljonsatsning på fabriken utanför Vara som ska fördubbla produktionen och göra den mer miljövänlig.

Krämig kantarellpasta – 0,3 kg CO2e

Det är kantarellsäsong och få saker är så goda som en krämig kantarellpasta. Hemligheten bakom en bra kantarellpasta är… generöst med kantareller! Sen kan du variera med crème fraîche istället för grädde, toppa med vegobacon eller varför inte riva över lite tryffel?

Hårdkokt och växtbaserat – WunderEggs närmar sig lansering

Det är det texasbaserade företaget Crafty Counter som ligger bakom det som ska bli världens första veganska kokta ägg, baserat på bland annat nötter, näringsjäst och agar. Dessa djurfria WunderEggs kommer lanseras på marknaden i slutet av 2021 eller början av nästa år.

Vad äter en minimalist? – Intervju med Hanna Bendz

Musikern och bloggaren Hanna Bendz berättar om sin övergång till minimalism, och hur det präglat hennes matvanor och syn på våra mänskliga behov. Hon ger även sin syn på varför det är så svårt att få till en verklig klimatomställning i dagens samhälle. “Vi förknippar tankekonflikter med att gå vilse”, förklarar hon.

Traditionella rissorter får nytt liv i Indien

Hundratals småbönder i den indiska delstaten Assam har börjat odla flera lokala äldre typer av ris som nästan glömts bort. Nu är målet att nå ut med de nyttigare och allt populärare rissorterna till den välbeställda urbana medelklassen.

Opinion: Påverka i politiska partier

Klockan klämtar för klimatet. Idag är det också ett år kvar tills du kan lägga din röst i valen till riksdag, regioner och kommuner, då förtidsröstningen öppnar 24 augusti 2022. Veckorna innan valdagen kommer de flesta samtal mellan allmänhet och politiker äga rum, men vill du att dina samtal ska påverka mer, är det nu du bör agera.

Matjätten Nestlé satsar på grönare mat – labodlat och växtbaserat på menyn

Det kontroversiella megaföretaget Nestlé har på senare tid tagit flera steg för att anpassa sig till en mer klimat- och miljömedveten konsumentmarknad. Utöver satsningar på växtbaserat har företaget gett sig in i labodlat kött genom ett partnerskap med israeliska Future Meats.

Norska livsmedelsjätten Orkla storsatsar på svenskodlat vego

Livsmedelsjätten Orkla storsatsar på växtbaserade livsmedel och alternativa protein. Nu lanseras varumärket Naturli´ i Sverige, samtidigt som man genomför en storsatsning på svenskodlad ärta.

Framåt för växtmjölken – mängder av nya alternativ

Utvecklingen av alternativa mjölkdrycker fortsätter att vara en växtbaserad framgångssaga. Dels går de numera klassiska havre- , soja- och nötbaserade dryckerna starkt framåt med företag som Oatly i spetsen. Men marknaden välkomnar även nya alternativ i exempelvis potatis- och hampamjölk. Snart kommer även den odlade mjölk, som ska vara molekylärt identisk med den animaliska varianten.

Chile: Satsning på solenergi har förändrat livet på landsbygden

En satsning på solenergi har förändrat livet för befolkningarna i flera byar i norra Chile. Den nya energikällan har gjort det möjligt för byborna att tända ellampor på kvällarna – och starta flera nya verksamheter.

Sämre skördar på grund av extremvärmen i Nordamerika

En av de långsiktiga effekterna av sommarens extrema temperaturer i Nordamerika är kraftigt försämrade skördar av bär, frukt och spannmål. Till exempel gick över hälften av körsbärsskörden i Kanada förlorad. Bedömare varnar nu för stigande matpriser som en följd av extremvädret.

Röster om klimatrapporten: djurhållningen måste minska

Den globala djurhållningen måste minska för att mildra den eskalerande klimatkrisen och dess effekter på våra samhällen och vår planet. Att minska halten metangas i atmosfären kan vara den viktigaste åtgärden för att undvika en klimatkatastrof, säger en av klimatrapportens huvudgranskare.

FN:s klimatpanel: Den globala matproduktionen är hotad

Produktionen av världens viktigaste stapelgrödor som majs, vete och ris hotar att minska till följd av den eskalerande klimatkrisen, säger flera forskare till The Guardian. Extrema väderhändelser och förändrade regnmönster hotar att slå ut skördar av dessa globalt livsviktiga grödor.

Miljögrupper rasar mot kanadensiskt oljebolag – hotar ekosystemen i södra Afrika

Omvärlden måste agera för att stoppa ett kanadensiskt bolags planer på att utvinna olja i ett stort känsligt flodområde i södra Afrika. Det kräver miljöorganisationer och grupper som arbetar för att skydda hotade djurarter.

Argentina förbjuder laxodling – första landet i världen

I juli skrev politikerna i den argentinska provinsen Tierra del Fuego under en unik lag som förbjuder den expanderande laxindustrin från att etablera sig i landet. Beslutet möttes av stor entusiasm, särskilt i grannlandet Chile, där industrins svåra miljöpåverkan gjort den allt mer kontroversiell.

IPCC ger en dyster bild av klimatet – jordbruksregioner under hot

Klimatförändringens konsekvenser är redan här, blir snabbt allt värre och det råder ingen tvekan om att det är mänsklig aktivitet som är den bakomliggande orsaken. Det var budskapen i FN:s klimatpanel IPCC:s omfattande rapport som släpptes i måndags. “Det är kod röd för mänskligheten”, sade FN-chefen António Guterres i ett uttalande.

AP-fonderna tillbakavisar kritiken – “påverkar i rätt riktning”

AP-fonderna har länge kritiseras för bristande miljöhänsyn med bland annat miljardinnehav i kött- och fossilbolag. Men enligt fondernas företrädare har hållbarhetsarbetet skärpts och man arbetar även för att påverka de här bolagen i rätt riktning. “Grenwashing”, säger Alex Brekke på Amazon Watch – en av flera organisationer som anmält AP-fonderna till FN.

Sverige utan landsbygdsminister – första gången på över 100 år

Det är näringsminister Ibrahim Baylan (S) som får överta frågor om skog, jordbruk och djurskydd i Stefan Löfvéns tredje regeringsbildning. Det innebär att han kommer få en nyckelroll i den strid om skogen och strandskyddet som nu utspelar sig mellan C och MP.

Vattenlagring ökar tillgången på mat i Centralamerika

I Centralamerikas torra regioner är vattenbristen ett ständigt problem – vilket försvårar matproduktionen för miljontals människor. Men satsningar på en ökad lagring av regnvatten visar att situationen kan förbättras.

Flera miljöorganisationer anmäler AP-fonderna – Investerar i fossilbolag och brasilianskt kött

Amazon Watch har startat ett upprop för anmälan av AP-fonderna, eftersom de anser att de investerar i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön. Pensionsfonderna har trots hållbarhetskrav investerat i fossilbolag och fonder som bidrar till avskogningen i Brasilien.

Helsingfors antar bindande kolbudget – halverar kött och mjölk i offentlig sektor

Nyligen beslutade stadsfullmäktige i Helsingfors stad att införa en bindande klimatbudget, som innebär att alla politiska beslut kommer att beaktas även ur ett klimatperspektiv. Staden strävar mot att bli kolneutral 2035, bland annat genom att kraftigt minska inköpen av kött och mjölk.

Latinamerika: Få gröna satsningar i spåren av pandemin

Endast en bråkdel av de satsningar som genomförts i Latinamerika för att återuppbygga ekonomin efter pandemin kan klassas som gröna. Det visar en ny granskning.

Klimatförändringarna snabbare och allvarligare än tidigare prognoser enligt IPCC

Klimatkrisen är redan här. Det är huvudbudskapet i det läckta utkastet till FN:s klimatpanels omfattande rapport som ska publiceras nästa år. Flera “tipping points” närmar sig, och flera viktiga ekosystem kommer att kollapsa inom de nämrsta decennierna. För att mildra krisen krävs en omställning på alla samhällsnivåer, och stora satsningar på återskapande av naturliga sänkor som till exempel mangroveskogar.

Jamaica klimatsatsar – planterar 3 miljoner träd

Jamaicas gamla skogar har de senaste decennierna minskat i omfång. Men nu ska utvecklingen vändas – tre miljoner nya träd ska planteras på den lilla karibiska önationen.

Han får folk att investera i växtbaserat – “klimatfrågan en underliggande drivkraft”

En som tagit fasta på vegoboomen är Måns Ullerstam, grundare av det växtbaserade holdingbolaget Kale United. I en intervju med Mat & Klimat berättar han om bakgrunden till bolaget, och varför det inte råder någon tvekan om att växtbaserat är framtiden.

Solel och bakterier ger smarta proteiner

En ny typ av proteiner, gjorda med hjälp av solel, bakterier och infångad koldioxid närmar sig våra butikshyllor. De nya proteinerna produceras i slutna system som bara tar en tiondel av marken i anspråk och har en betydligt mindre påverkan på klimat och miljö. Det skriver forskarna bakom en ny tysk studie.

Torka – ett hot mot allt fler

Klimatförändringar och överutnyttjade jordbruksmarker driver på de torkor som utgör ett allt större hot mot en stor del av jordens befolkning. Det visar en ny FN-rapport.

Förnybar el går knackigt på börsen – men nya bolag testar ändå lyckan

Förnybar energi var hett på aktiemarknaden 2020, men under 2021 har intresset för bolag som verksamma inom solel, vindkraft och annan förnybar energi backat kraftigt. Detta samtidigt som vi i Sverige sett en generell börsuppgång kring 20 procent sedan årsskiftet. Trots detta är det flera nya bolag som testar lyckan.

Massutrotning, sjukdomar, extremväder, svält och ekosystemkollaps – det är den framtid som väntar i en allt varmare planet. Budskapet kommer från ett läckt utkast från IPCC:s kommande jätterapport om klimatet som ska komma ut i början av nästa år. För att möta krisen krävs en omställning på alla samhällsnivåer, inte minst vad gäller dagens ohållbara matsystem.

Politiska mål för ett miljövänligare matsystem? – Så tycker politikerna

Maten som vi stoppar i oss har en enorm betydelse för planetens, djurens och vår egen hälsa och välfärd. Ändå finns det få konkreta mål som styr matsystemet i en mer hållbar riktning. Det var utgångspunkten när organisationen Reformaten sammanställde Matbarometern 2021 – en undersökning av riksdagspartiernas syn på matpolitiken framåt.

En majoritet av riksdagens partier vill flytta ut trålgränsen

Alla partier utom Centerpartiet och Socialdemokraterna vill flytta ut trålgränsen för att skydda den biologiska mångfalden i våra hav. Det visar en enkätundersökning gjord av den idella organisationen Sportfiskarna. Samtidigt pågår ett forskningsprojekt för att undersöka fiskarnas lidande i det kommersiella fisket.

Kommunen vill halvera mängden kött i skolan – inom fem år

Allt fler kommuner tar sikte på att minska kött och mejeriprodukter i skolmaten för att minska sitt klimatavtryck. I Karlstads kommun är målet en halvering av köttet i skola och förskola – inom bara fem år. “Skolmaten är en viktig motor för att driva förändring”, säger koststrategen Linnea Olsson.

FN-rapport binder samman klimat och biologisk mångfald

Klimatförändringar och förluster av biologisk mångfald är två av de största hoten världen står inför – samtidigt bemöts problemen ofta parallellt. I en ny rapport betonar forskare att det krävs kombinerade insatser för att kunna uppnå resultat.

Vegetarisk matjessill – 0,2 kg CO2e

Alla älskar matjessill och få saker doftar och smakar Midsommar så mycket som den. Självklart måste vi göra en vegetarisk variant av klassikern med alla de traditionsenliga kryddorna. Den är söt, syrlig och kryddig. Jättegod att äta som den är tillsammans med havre- eller sojabaserad crème fraîche.

Risk att agroekologin utarmas – “industriella matsystemet måste förändras”

FN:s kommitté för global matsäkerhet, CFS, införde nyligen rekommendationer om satsningar på så kallad agroekologi för att stärka en hållbar livsmedelsproduktion. Samtidigt finns det en ökande risk för att begreppet urvattnas – och att den stora omvandlingen av matsystemen som krävs uteblir. Det skriver forskaren och debattören Lauren Baker i denna kommentar.

Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimatförändringar får kenyanska småbönder att sälja sin mark

För Kenyas småskaliga bönder innebär översvämningar, torkor och värmeböljor att skördar och boskap riskerar att gå förlorade. Och i takt med att problemen förvärras väljer allt fler att sälja sina jordar.

Butikskedjorna svarar på frågor om brasilianskt kött

Avskogningen i Brasilien har ökat kraftigt under Bolsonaros styre, mycket som en konsekvens av nötköttsektorns utbredning i landet. I Sverige fortsätter matjättarna att sälja brasilianskt kött från den skandalomsusade köttjätten JBS, även om det utgör en relativt liten del av den totala försäljningen.

Klimatskatt på animalier minskar utsläppen med en tiondel

I forskningsrapporten Effekter av en klimatskatt på livsmedel visar tre SLU-forskare att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med mer än 10 procent. Samtidigt skulle man vinna ännu mer om intäkterna återinvesteras i miljöåtgärder för lantbruket.

Vattenteknik från inkatiden får nytt liv i Peru

Befolkningen i en ort i Perus högländer har börjat använda sig av en urgammal teknik för att filtrera och lagra regnvatten. Satsningen har gett familjerna en mycket bättre tillgång på vatten under torra perioder.

Vegetarisk pad thai med tofu – 0,5 kg Co2e

Pad thai är verkligen en rätt som svenskarna tagit till sitt hjärta. Det är en rätt från Thailand som innehåller nudlar, ofta någon typ av kött, fisk eller skaldjur och en woksås med bland annat tamarindpasta och även fisksås. Vi har dock tagit fram en enklare vegetarisk version du bara måste testa.

Antibiotikamärkning på kött utreds – “folkhälsa står mot frihandel”

Snart kan det bli aktuellt med antibiotikamärkning av köttprodukter på butikshyllorna. Regeringens utredning är ett led i arbetet mot den dödliga och ökande antibiotikaresistensen i världen, men den får inte föreslå någon form av antibiotikaskatt. “Det är orfånkomligt att frihandeln driver på missbruk av antibiotika”, säger KRAV-bonden Claes Littorin, som hellre hade velat se importtullar eller förbud.

ALLA ARTIKLAR