Mat & Klimat

ARTIKLAR

NYHETER

Barn gillar vegetariskt

Vegetarisk mat kan uppskattas även av barn. I den här artikeln skriver vi mer om det och lyfter olika sätt att främja vegetariskt för barn.

Den magiska mungbönan – baljväxternas goda fe

Om kidneybönan är kungen och de svarta bönorna drottningen, så är den magiska mungbönan den goda fen i baljväxternas rike. Liten och oansenlig bredvid de större, mer glänsande släktingarna, om än behagligt grön till färgen, kan hon lätt försvinna i mängden.

Satsning på “klimatbyar” skyddar mot översvämningar i Indonesien

Fram till nyligen kunde de boende i byn Ngadirejo på Java inte göra något när deras brunnar torkade ur eller hemmen fylldes av vattenmassor. Men tack vare en nationell satsning kan byborna i dag bemöta vattenproblemen på ett helt annat sätt.

Nya Zeeland förbjuder djurtransporter – sätter press på Australien och EU

I veckan meddelade Nya Zeelands jordbruksminister att landet ska fasa ut djurtransporterna till havs under de kommande två åren. Beslutet följer efter en omskakande skandal förra året där tusentals djur och 41 besättningsmedlemmar miste livet. Nu riktas strålkastarna mot EU och Australien vars kritiserade djurexporter bara ökar.

Dafgårds storsatsar på vegan-chark – “vi kan inte fortsätta äta kött som idag”

Projekteringen för en ny anläggning för växtbaserad mat i Källby är i sin slutfas och ambitionen är att produktionen ska vara i gång i början av nästa år. Den totala investeringen beräknas kosta 300 miljoner kronor, och ge ungefär 100 nya arbetstillfällen.

Kolonilotter till havs? Den danska folkrörelsen når västkusten

Över 1 000 hobbyodlande danska havsbönder utmanar den konventionella bilden av hur matproduktion och odling faktiskt kan gå till. Nu pågår en satsning för att möjliggöra småskalig, föreningsdriven odling av alger och musslor även här i Sverige, i ett pilotprojekt på Tjärnö.

Ny rapport: EU spenderar miljarder på reklam för kött- och mejeriprodukter

Vi européer måste minska vår konsumtion av kött och animalier för att möta den eskalerande klimat- och artkrisen – om det är forskarna överens. Trots det spenderar EU miljardbelopp på olika PR-kampanjer för att få oss att äta mer kött- och mejeriprodukter, enligt en ny rapport från Greenpeace.

Insamlat regnvatten ska bemöta vattenkris i Mexiko

En ökad insamling av regnvatten kan få en viktig betydelse för Mexikos 126 miljoner invånare i kampen mot den vattenkris landet står inför.

När kommer vego-äggen till Sverige?

Trots vegovågen med dess ständiga flöde av nya matinnovationer och snillrika ersättningsprodukter finns idag inget brett utbud av äggsubstitut på marknaden. Hajpade Eat Just har just börjat expandera försäljningen av sina mungböne-ägg utanför USA, men än så länge är intresset här i Sverige relativt svalt, menar företrädare för några av Sveriges största livsmedelskedjor.

Miljöpartiet först ut med djurpolitiskt program – fokus på djurens egenvärde

Miljöpartiets partistyrelse har i mars, som första svenska riksdagsparti, antagit ett brett djurpolitiskt program med fokus på djurens egenvärde. De vill se en djurhållning som är anpassad utifrån djurens behov, där all burhållning avvecklas och där alla djur ges rätt till utevistelse och bete.

Ny studie: Klimatkrisen leder till minskade skördar – låginkomstländer drabbas värst

Värmeböljor, översvämningar och långvarig torka – det är några av de konsekvenser som klimatkrisen för med sig och som hotar ett redan sårbart livsmedelssystem på många håll i världen.

Parlamentarikerna om djurtransporterna till havs: “fruktansvärt”

Skandalerna avlöser varandra på farlederna i och kring den Europeiska Unionen. Situationen kring de redan påfrestande och grymma djurtransporterna förvärras ytterligare när oväntade problem inträffar- som i fallet med de misstänkt smittade korna på Medelhavet eller stoppet i Suezkanalen. Nu lovar flera svenska EU-parlamentariker att arbeta för att begränsa de långväga djurtransporterna.

Momentum för vilda pollinatörer – “en fråga som engagerar många”

De för ekosystemen och matproduktionen livsviktiga pollinatörerna minskar snabbt i världen, som en följd av förstörda livsmiljöer och överanvändning av giftiga bekämpningsmedel. Nu pågår en omfattande namninsamling på EU-nivå för att rädda bina. I Sverige drar Naturskyddsföreningens årliga kampanj för bina igång den 12 april.

Libanesiskt sjukhus slopar animalier – bör svenska sjukhus göra likadant?

Maten är en underprioriterad fråga i hälso- och sjukvården menar bland annat företrädare för Dietisternas Riksförbund och organisationen Reformaten, som efterlyser mer styrning för hållbara och hälsofrämjande måltider över hela landet.

Vattenfrågan avgörande för den framtida tillgången på mat

Även om världen skulle göra stora framsteg inom matproduktionen så kommer inte det att räcka – om inte den bristande tillgången på rent vatten prioriteras. Det var budskapet vid ett FN-möte som hölls förra veckan.

Recept på bönburgare – Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt och Nyttigt!

Det här receptet på bönbiffar / bönburgare (nedan kallat burgare) räcker till cirka 6 måltider GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt – med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

SFR avfärdar trålningskritiken – “som att klippa gräset”

Bottentrålning utgör inte bara ett hot mot vissa havslevande arter och marina ekosystem – enligt en ny studie leder denna fiskemetod även till omfattande växthusgasutsläpp. WWF vill se ett förbud mot kustnära trålning, men Sveriges Fiskares Riksförbund avfärdar kritiken. “Trålning är som att klippa gräset”, säger ordförande Peter Ronelöv Olsson till Mat och Klimat.

Våra bananer är i fara – monokulturer bäddar för skadegörare

En resistent och svårhanterlig svampsjukdom hotar att slå ut den globala bananproduktionen. Av de bananer som går på export utgörs i princip alla av en enda sort – Cavendish. Nu pågår försök för att göra bananen resistent genom genmodifikation – men grundproblemet med monokulturer och genetisk likriktning kvarstår.

Kinas köttsug driver avskogningen i Amazonas – men vegsektorn ökar snabbt

För att mätta Kinas köttsug krävs omfattande importer av sojafoder och nötkött som till stor del kommer från Brasilien och dess hotade regnskogar. Men kanske är trenden på väg att brytas; växtbaserade köttsubstitut ökar snabbt i landets storstäder och bedömare spår ett stort skifte de kommande åren.

Satsningar på vatten och sanitet ger ekonomiska lyft

Ökade satsningar på vatten och förbättrad sanitet skulle samtidigt få mycket gynnsamma ekonomiska effekter för många av världens länder. Det skriver Catarina de Albuquerque, ordförande för partnerskapet Sanitation and Water for All, i denna kommentar.

Debatt: Stöd utvecklingen av proteingrödor

I stället för köttskatt – som kan vara svårt att genomföra politiskt och praktiskt – bör samhället genomföra storskaliga satsningar på att stödja odlingen av proteingrödor i landet, skriver debattören.

37 forskare och debattörer: AP-fonderna måste divestera

Det är av yttersta vikt var våra pensionspengar placeras – eftersom de är hälften av alla pengar på börsen. Det rör sig alltså om oerhörda summor. Att de placeras i fossilbranschen, som förstör förutsättningarna för liv på jorden är fullständigt oacceptabelt.

Krönika: En kärleksförklaring till grisen

Sanningen är att de flesta av oss vet väldigt lite om dessa fyrbenta grymtande varelser, som vi äter utan vidare funderingar.

Ny digital marknadsplats gör det enklare att handla lokalproducerat i Stockholm

I april lanseras webbbutiken Farm No Harm. Bakom den står ett nytt bolag med samma namn, grundat av Sophie Cloarec och Luisa Skwirut. Ambitionen är att med en marknadsplattform för närproducerade livsmedel göra det enkelt för producenter och konsumenter att nå varandra.

Klimatkrisen under corona – ingen grön återhämtning i sikte

Det skulle behövas motsvarande en global corona-lockdown vartannat år om världssamfundet ska klara av att hålla temperaturökningen under Parisavtalets 2 grader, visar en ny rapport. Samtidigt har endast en bråkdel av återhämtningspaketen – cirka 2,5 procent – tillägnats omställningen.

Drömmen om den gröna staden lever – Allt fler odlar urbant

Vertikala odlingstorn i benvit plast, LED-belysta källarlokaler eller klassiska kolonilotter och pallkragar i stadens små gröna oaser? Ja formerna för stadsodling är många, och intresset har ökat kraftigt på senare år. Men hur hållbara är de olika metoderna? Och vilken roll kan de spela för samhällsutvecklingen i stort?

Köttkonsumtionen störtdyker – lägsta nivån på 20 år

Svenskarnas köttkonsumtion minskar för fjärde året i rad sedan toppnoteringen 2016, samtidigt som den inhemska produktionen ökar något. Det visar nya siffror som Jordbruksverket har tagit fram. Det är en trend som troligen accelererats som en följd av att restaurangbesöken minskat under pandemin.

Brasilien har försvagat miljölagarna under pandemin

Medan världens blickar varit fokuserade på coronapandemin har Brasiliens regering drivit igenom en mängd lagändringar som innebär ett försvagat miljöskydd. Det visar en ny studie.

Linsgryta – gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

Det här receptet på linsgryta räcker till 6 rejäla portioner GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt – med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Krönika: Frijoles Negros, Kubas varma hjärtslag

Man kan nästan säga att livet på Kuba kretsar kring de svarta skönheterna som med rätt behandling blir så mjälla och mjuka. Alla har sina knep, sina extra-tvistar och hemligheter för att maximera upplevelsen.

Sverige satsar på sjömatsektorn – vill öka den inhemska produktionen

En mångmiljonsatsning från forskningsrådet Formas ska tiodubbla den svenska sjömatsektorn, göra den mer hållbar och bryta vårt stora importberoende. Ett nytt forskningscentrum ska bildas som ska ta sig an hela den underutnyttjade värdekedjan.

Flera organisationer i upprop: “Det krävs en politik för mer växtbaserad ekomat”

För att inte hamna i ett läge där vi tvingas importera allt mer mat krävs en aktiv politik för mer växtbaserade svenska ekoprodukter. Det skriver flera organisationer i ett upprop till landsbygdsministern.

Debatt: Dags att ta vetenskapen på allvar – världen behöver mer växtbaserat!

Trots en uppsjö av vetenskapliga rapporter och forskarlarm som uppmanar ett globalt matskifte, står våra politiker passiva inför denna avgörande klimatfråga. Vi behöver en samhällelig och omfattande rörelse mot en mer etisk och hållbar kost, skriver Maria Sandblad.

Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Växtbaserade alternativ till mjölk, kött och andra animalier fortsätter att uppvisa en stark tillväxt på den europeiska marknaden. Den nya rapporten, framtagen av The Smart Protein project, visar att försäljningssiffrorna för segmentet har ökat med hela 49 procent på två år.

Massivt matslöseri driver på klimatförändringar

Nästan en femtedel av all mat som köptes in av hushåll, restauranger och butiker i 54 av världens länder under 2019 hamnade i soporna. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep.

Krönika: Adukibönan, en upplyftande livskamrat

Allmänt utmattad och tömd på energi? Svårt att liksom landa på jorden igen efter en körig tid? Då är det dags för adukibönor, naturens eget svar på för höga stress- och kortisolnivåer.

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Mycket mer krävs för att nå Parisavtalet enligt FN

Världens länder måste genomföra betydligt tuffare åtgärder om målen i Parisavtalet ska kunna uppnås. Det visar en ny sammanställning från FN:s klimatsekretariat, UNFCCC.

Debatt: Varför pratar inte media mer om den enorma klimatutmaningen?

En viktig energidebatt pågår, men varför pratar vi inte ännu mer om klimatfrågan och varför förs den inte fram i SVT och i fler media på ett mer nyanserat sätt?

Replik: Vafall’s kikärtor med kärnavfall?!

Men Enoksson undviker totalt att undersöka vilka produkter som alltid bildas när man klyver uran-135 för att få fram elektricitet. Detta är naturligtvis orättvist och missvisande, skriver Claes Möre i en replik.

Afrikas småbönder behöver klimatanpassade majssorter

Stigande temperaturer och minskande nederbörd utgör stora hot mot de majsodlingar som många miljontals afrikaner är beroende av. Därför krävs det mer resurser för utvecklingen av nya tåligare majssorter. Det skriver Martin Kropff och Nteranya Sanginga, som är knutna till forskningsnätverket CGIAR, i denna kommentar.

Ny modell sänker skollunchens utsläpp med 40 procent – accepteras av eleverna

I en ny avhandling från Karolinska Institutet har en ny metod för hållbara skolluncher tagits fram och utvärderats i praktiken. På de tre grundskolor som ingick i studien minskade klimatpåverkan med 40 procent, samtidigt som kostnaderna, näringsvärdet och matsvinnet låg kvar på ungefär samma nivåer.

Stora ersättningar vid virusutbrott – samtidigt koncentreras djurhållningen allt mer

Den svenska djurindustrin har drabbats av flera omfattande virusutbrott vilket tvingat fram massavlivningar och avelsstopp. Staten ersätter företagen för produktionsbortfall och sanering, samtidigt som trenden mot en allt mer koncentrerad och storskalig djurhållning håller i sig.

Analys: Svensk el fortsätter att tränga ut kolkraft på kontinenten – trots kylan

Några kalla vinterveckor och debatten om svensk elförsörjning är igång igen med full kraft. Det talas om elbrist och u-länder. Men faktum är att Sverige aldrig exporterat så mycket el som nu. Att låta några få timmar med nettoimport styra energidebatten osar populism, skriver Niclas Malmberg i en analys.

Forskare befarar fler glaciärkatastrofer i Himalaya

Minst 58 människor omkom och många fler saknas fortfarande efter att en störtflod av vatten och rasmassor den 7 februari krossade allt i sin väg i en dal i indiska Himalaya. Forskare varnar för att fler liknande katastrofer kommer att inträffa i klimatförändringarnas spår.

Recept: Kålpudding på en plåt – 0,3 kg CO2e

Kåldolmar kan vara lite pilliga att göra när suget faller på. Vill man göra det lite enklare för sig kan man göra en smidig plåträttsvariant. Samma smaker och ingredienser, men tillagat på en stor plåt istället!

EU:s djurskyddsorganisationer släpper vitbok om transporterna – “förbjud transporten av unga djur”

Villkoren kring EU:s omfattande djurtransporter ska granskas och revideras – det har EU-kommissionen slagit fast. Nu släpper paraplyorganisationen Eurogroup for Animals en rapport med åtgärder för att förbättra, minska och i bästa fall helt ersätta transporten av levande djur.

Opinion: Det behövs en informationskampanj om tillväxten!

Debatter för och emot ”tillväxt” blossar emellanåt upp i medier och i politiken, och de präglas ofta av uppenbara missförstånd. I stället för att leda framåt står samtalet och stampar medan resursanvändningen och klimatutsläppen – BNP-tillväxtens ständiga följeslagare – fortsätter att skena.

Varierade växtföljder klarar klimatkrisen bättre – men missgynnas av marknaden och politiken

Ju större del av året marken täcks av grödor, desto större blir skörden och markens förmåga att utföra ekosystemtjänster, men det krävs politiska åtgärder för att komma bort från monokulturerna, säger SLU-proffessorn Riccardo Bommarco till Mat och Klimat.

Svenska lupinsuccén skalar upp – vill nå hela landet

Den malmöbaserade startupen Lupinta fortsätter att röna framgångar i vegovågens spår. Företagets svenskodlade lupinfilé finns nu i 100 ICA-butiker, och planen är att nå hela den svenska marknaden inom kort.

Satsningar på ekojordbruk ska minska Kubas matimport

Fernando Funes startade sitt jordbruk på en övergiven, stenig och torr plats två mil utanför Kubas huvudstad Havanna för nio år sedan. Nu driver han ett framgångsrikt ekologiskt jordbruk som blivit en modell för många andra i en satsning för att stärka den inhemska matproduktionen.

Nya siffror visar: Färre gårdar med djur – men intensivare produktion

Antalet får och nötkreatur på svenska gårdar har minskat de senaste åren, medan värphöns och slaktkycklingar fortsätter att öka, och trenden mot allt mer storskalig djurhållning håller i sig.

Det våras för alger – “början på en ny industri”

Sverige ska öka sin produktion av hållbar sjömat, det har regeringen slagit fast. Nu satsas allt mer resurser på att få upp den klimatsmarta algproduktionen runt om i landet och i övriga Europa.

FN lanserar årtionde för havsforskning

FN har utlyst ett årtionde för havsforskning för hållbar utveckling. De hot som mänskliga aktiviteter utgör för världens hav aldrig har varit så allvarliga som nu, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att satsningen lanserades förra veckan.

Krönika: Med veganism och kärnkraft räddar vi klimatet

Effekten av att behålla kärnkraftens andel av elförsörjningen är ungefär jämförbar med att hela befolkningen skulle skifta sin kost från kött till vego. Om vi bryr oss om klimatet är det kikärter och kärnkraft som gäller, skriver gästkrönikör Harald Enoksson.

Gudrun Schyman om klimatinitiativet – “Feminism är att värna planeten”

Det pratas allt mer om klimatet – men någon verklig krisinsikt finns där inte. Det menar Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ. Nu vill hon att partiet går till val som Klimatinitiativet, och att listorna öppnas upp för engagerade från civilsamhället.

Schysst mat? Ny podd tar sig an det globala matsystemet

Idag släpps den nya podden Schysst Mat, med Anna Tibblin och Sigrid Bárány. En podd som länkar samman de globala utmaningarna med hemmakockens perspektiv och ska undersöka vad schysst, rättvis mat faktiskt innebär i praktiken.

Go Green letar lösningar för att slippa skicka ärter till Italien tur och retur

Svenskodlade baljväxter skickas till Italien för att kokas och packas – något som äter upp hela klimatnyttan. Go Green har inga planer på att investera i en svensk anläggning, men letar efter andra alternativ.

Krönika: Chockad av chokladens bakgrund?

Vill du bidra till barnslavar, regnskogsskövling och klimatkrisen? Ät choklad!
Vill du äta något som är mycket mer etiskt än kött? Ät choklad!
Svårt val? Billig choklad utan genmodifiering lär ändå snart bli ett minne blott.

Mexiko: Stora kostnader för avsaltning av vatten

För att motverka vattenbristen i Mexiko har myndigheterna godkänt ett stort antal anläggningar för avsaltning av havsvatten. Men det är en lösning som både är dyr och har stora miljökonsekvenser, menar experter.

Nya Zeelands klimatplan: Bensinbilsförbud och färre djur

Nya Zeeland fortsätter sin resa mot klimatneutralitet under den nyligen omvalda premiärminister Jacinda Ardern. Tidigare visioner backas upp med en plan från klimatförändringskommissionen som föreslår förbud mot fossilbilar samt minskad köttproduktion.

Ny rapport om tobaksindustrins miljöpåverkan

Riksförbundet VI Som Inte Röker (VISIR) har nu publicerat en ny rapport om tobaksindustrins miljöpåverkan, i form av en sammanställning av forskningsläget 2020. Hela rapporten, som är en uppföljning till den rapport om forskningsläget 2018 som publicerades för två år sedan, finns att läsa på här.

Ny studie: Stor skillnad på svenska och importerade baljväxter

Baljväxter förespråkas ofta som ett klimatsmart alternativ till animaliska proteiner som kött och ägg. Men det spelar stor roll var växterna kommer ifrån samt var och om de kokas och förpackas. Torra baljväxter odlade i Sverige är det klart mest klimatsmarta alternativet.

Analys: Kött ger öppna landskap – är det bra?

Ännu på medeltiden kunde en ekorre hoppa från träd till träd i obruten följd ända från Berlin till Moskva. Men gradvis har alltså dessa stängda landskap blivit öppna landskap.

Goda förutsättningar att kolinlagringsprojekt blir permanent

Jordbruksmarken har en stor potential att lagra kol, det vet vi. Men hur mycket? Och vilka metoder fungerar bäst? Vi har talat med Lova Brodin som leder en pilotstudie för svensk kolinlagring.

Starkt stöd för klimatåtgärder visar ny jättelik undersökning

Jorden befinner sig i ett klimatnödläge. Det uppger 64 procent av deltagarna i världens hittills största opinionsundersökning om klimatet – utförd mitt under pågående pandemi.

Debatt: Solvärme skyddar skog

Med dagens teknik kan solvärme snabbt nå de volymer som behövs för att utan subventioner bli billigare än fossilt och biobränsle för både fjärrvärme och industri, skriver Göran Hådén.

Vänsterpartiets pandemikrav: Avveckla djurindustrin!

Flera rapporter har visat hur miljöförstöring och industriell djurproduktion ökar risken för att nya smittsamma sjukdomar tar fäste och sprids i världen. Nu kräver Vänsterpartiets att den så kallade “djurindustrin” avvecklas

Minkindustrin på paus – men avelsdjuren blir kvar

Regeringen beslutade igår att förbjuda landets minkfarmare från att föda upp nya djur under 2021. Detta på grund av risken för smittspridning och mutationer kopplade till branschen. Men avelsdjuren blir kvar. Frågan om minknäringens vara eller inte vara lär bli en het politisk fråga framöver.

Fågelinfluensa hos Sveriges största äggproducent – avlivar över 1 miljon höns

Konstaterade fall av fågelinfluensa tvingar landets största äggproducent till en massavlivning av enorma proportioner. “Just nu har hela Europa stora problem”, säger Håkan Henriksson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till TT.

Domstolsbeslut ger Biden chans att avveckla kolkraften snabbare

Biden-administrationen har fått en gyllene möjlighet att snabba på avvecklingen av kolkraften i USA. Detta sedan en federal domstol underkänt Trumps försök att avskaffa “Clean Power Plan” som dikterar villkoren för landets energiomställning.

Pandemin har försvagat skyddet av världens skogar

Coronapandemin har påverkat skogar över hela världen – bland annat genom minskade insatser för en hållbar skogsvård. Det konstateras i en ny global rapport från FN:s skogsforum, UNFF.

Här frodas mikrolivet – möt bonden som lagrar kol i marken

På 15 gårdar pågår nu ett pilotprojekt för att se vilka metoder som fungerar bäst för kolinlagring i vårt land. Det rör sig om bland annat trädplantering, plöjningsfria metoder och plantering av fleråriga växter. Vi har talat med Jesper Sandström, som driver en av gårdarna som ingår i studien.

Krönika: En omsorgsfull böna – av kunglig börd

Nytt år. Evig vinnare. När den sista julmaten är uppäten är det dags för älsklingsbönorna nummer ett;
de röda, sköna, matiga, mustiga röda bönorna som kallas kidney bönor i väst

President Bidens första klimatbeslut: Ja till Parisavtalet och nej till Keystone XL pipeline

President Biden skrev under två viktiga exekutiva beslut för klimatet under sin första dag som president. Det första var att USA ska återinträda i Parisavtalet. Det andra var att sätta stopp för Keystone XL pipeline.

UD: Sverige stödjer frihandelsavtalet med Mercosur

Förhandlingarna kring det kontroversiella frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur har fått nytt liv. Sverige är ett av 9 länder som aktivt driver på för att avtalet ska bli verklighet. Enligt UD kommer handelsavtalet ge oss en möjlighet att “påverka till det bättre”.

Tvära kast i energipolitiken försenar den gröna omställningen

Bristen på långsiktighet och tydlighet i landets energipolitik gör det svårt för många företag som arbetar med den gröna omställningen. Den inkonsekvens som upplevs kring stöden till solel orsakar stora problem för branschen och försenar omställningen, säger energiexperten Lars Andrén till Mat och Klimat.

Veckogamla kalvar ska flygfraktas från Irland – vill nå utanför EU på sikt

I en tid då allt fler ifrågasätter djurtransporterna väljer det irländska bolaget Teagasc att flygfrakta 900 veckogamla kalvar till Belgien. Målet är att testa förutsättningarna för storskalig flygtransport för att på sikt nå marknader utanför EU.

Kameraövervakning på slakterier? Så tycker partierna

Efter veckans tunga avslöjanden från TV4 och SVT Uppdrag Granskning, kräver nu Miljöpartiet obligatorisk kameraövervakning på svenska slakterier. Vi har frågat de andra partierna vad de tycker i frågan.

Krönika: Bilden av svenskt kött

Astrid Lindgren berättade sagor som gav rikare liv för människor. Köttindustrin berättar istället sagor som ger fattigare liv för djur. Låt oss se hur dessa sagor ser ut idag.

Ledare: En myt att djur som ska bli mat har det bra

Det finns en myt om uppfödning av djur för att bli kött och mjölkprodukter. Myten är att det går att föda upp djuren och ge dem goda liv och samtidigt hålla låga priser som konsumenter är beredda att betala.

Fler traktorer kan omvandla det afrikanska jordbruket

En stor majoritet av de afrikanska bönderna arbetar fortfarande manuellt eller med hjälp av dragdjur. Samtidigt ökar försäljningen av traktorer snabbt.

Nytt projekt för morgondagens svenska ärter

Ett nytt växtförädlingsprogram för svenska ärter drar igång för att möta den ökande efterfrågan på svenskodlade baljväxter. Målet är nya, stabila ärtsorter för svenska odlingsförhållanden.

Hur bryter vi dödläget för svenskodlade baljväxter?

Forskare menar det finns en stor potential att öka den inhemska produktionen, men det krävs insatser i flera led för att bryta vad som blivit något av ett Moment 22.

Studie pekar på växters och svampars vikt

Lösningarna på många stora framtida utmaningar kan finnas bland växter och svampar, enligt en ny stor rapport.

På resa genom en värld av slöseri – recension av “Svinnlandet”

Andreas Jakobsson har skrivit en bok om dumpstring som är en kombination av handbok och reportage. I 13 kapitel letar han sig fram bland sopkärl och potatisåkrar, på jakt efter det enorma resursslöseriet i vårt matsystem.

Krämig pasta med örtig zucchinikräm – 0,4 kg CO2e

Här kommer en lite spännande rätt som får krämighet från zucchini och grädde. Allt blandas med en mix av färgglada och smakrika grönsaker.

Jättelik solpark invigd i Argentina

Nyligen började förnybar el från solparken Cauchari i Argentina att skickas ut i det nationella elnätet. Den till stora delar Kina-finansierade anläggningen består av nästan en miljon solpaneler och uppges vara den största av sitt slag i Sydamerika.

Ny studie: Konventionellt kött bör vara 40 procent dyrare

Kött och andra animalier bör beskattas hårdare för att kompensera för den klimatskada som dessa produkter ger upphov till. Det hävdar författarna till en ny tysk studie, publicerad i Nature Communications.

Klimatkrisen förvärras – rädda sig den som kan eller samarbeta?

Varför reagerar vi så olika på enorma samhällshotande kriser? Och hur ska vi tackla dem? Göran Hådén skriver om skalan mellan det individuella och det kollektiva, och om en gemensamhet i krisernas tid.

Flera studier visar: Matsystemet driver på massutrotningen

Vi blir allt fler människor på jorden och våra matvanor blir allt mer resurskrävande. De senaste månaderna har det publicerats flera rapporter som visar att matsystemet måste förändras i grunden för att begränsa massutrotningen.

Grönsaksodlare ställer om i coronatider

Coronapandemin har slagit hårt mot många företag, särskilt inom servicesektorn. Men genom gediget omställningsarbete har företag som Orto Novo – som tidigare odlat ekogrönsaker för restaurangbranschen – kunnat hålla sig över ytan.

Urfolksledare: Vår kunskap behövs i det nya ramverket för biologisk mångfald

Världens ursprungsbefolkningar har för första gången en talan i det nya globala ramverket för biologisk mångfald. Urfolkens traditionella expertis kan komma att bli avgörande i kampen mot massutrotningen.

Krönika: Gott nytt växtbaserat år!

För visst är det så, att vi alla innerst inne längtar efter det som bara är gott, som vill alla väl, som är ömsint, mjukt och snällt som i sagorna vi bär med oss och som stiger fram extra tydligt en helg som denna.

USA storsatsar på vindkraft och solenergi i covidpaket

En omfattande klimatsatsning ingår i det ekonomiska stödpaketet som Demokraterna och Republikanerna kommit överens om i USA:s kongress. Miljardsatsningar till vindkraft, solenergi och andra gröna teknologier kommer att accelerera övergången till ett fossilfritt elsystem.

Cementindustrin hot mot indiska saffransodlare

Minst 19 000 familjer i orten Pampore i södra Kashmir lever på att samla in saffranskrokusens dyrbara pistiller. Men nu hotas odlarnas försörjning av de många nya cementfabriker som har byggts i området.

ALLA ARTIKLAR

Translate »