Mat & Klimat

ARTIKLAR

NYHETER

Mrs Pankhursts vegetariska soppa – 0,1 kg CO2e

Den 22 oktober 1913 sitter Emmeline Pankhurst och äter en vegetarisk soppa. Det låter kanske inte så märkvärdigt att den inte innehåller kött. Men det finns en lite annorlunda förklaring till det.

Krönika: Enkla tips för en hälsosam vardag

Det finns så många miljoner artiklar om hälsa, välbefinnande och att gå ner i vikt. Inte konstigt att det är ett gungfly att greppa, jag blir själv överväldigad av att tänka på det, skriver australiensiska bloggaren Victoria Rose.

EU:s jordbruksreformer: Gröna framsteg eller greenwashing?

Över 300 miljarder euro stod på spel när ministerrådet och EU-parlamentet samlades på var sitt håll för att enas om framtidens gemensamma jordbrukspolitik. Politikerna enades om öronmärkta miljöstöd och höjda klimatambitioner, men många i miljörörelsen är djupt kritiska.

IPES-expert: Krävs mer mångfald i matsystemet

Världens matproduktion är i allt för stor grad inriktad på ett fåtal grödor som ris, vete och majs. Det säger jordbruksexperten Emile Frison, som i stället förordar satsningar på en mångfald av grödor och ekologiska odlingsmetoder, för att bemöta fattigdom och hunger.

Stor potential för tidvatten- och vågkraft

Vi lever i en tid då behovet av investeringar i förnybar energi är stor. Väldigt mycket pengar satsas just nu på olika typer av havsbaserad energi, såsom vågkraft och tidvattenkraft.

EU-regler bakom LRF:s slopade beteskrav

Lantbrukarnas Riksförbunds extrastämma har beslutat att organisationen ska driva frågan om att beteslagstiftningen ändras så att nötkreatur i lösdriftsstallar undantas från kravet på bete och utevistelse. Beteslagen är omodern och missgynnar svenska mjölkbönder, menar de.

EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “Urbota dumt”

Vegokorven kan ha nått sitt bäst-före datum. Nästa vecka ska nämligen EU-parlamentet rösta om två nya lagförslag som ska förbjuda namn som “korv” och “ost” i samband med försäljning av växtbaserade produkter. “Urbota dumt”, säger Fredrick Federley (C) till Mat och Klimat.

GMO och gensax – Genväg till bättre mat?

Årets nobelpris i kemi tilldelas Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för deras utveckling av gensaxen, Crispr, som revolutionerat gentekniken. Det här väcker åter frågor om risker och möjligheter med genmodifierade organismer och vilken plats de kommer att ha i vårt framtida samhälle och livsmedelssystem.

Ledare: FHM bör avråda från industriköttet – en grogrund för pandemier

Pandemin, och i synnerhet Sveriges hantering av den, har präglat samhällsdebatten under lång tid. Var den svenska linjen ogenomtänkt? Bör myndigheterna rekommendera munskydd eller ej? Hur rustade är vi inför en andra våg?

Mindre butiker ratar tobaksprodukter – men de stora livsmedelskedjorna släpar efter

Den nya tobakslagen från 2019 som innebär att butiker och försäljare själva måste stå för notan för tillståndsprövning, har lett till att många mindre butiker slutat sälja tobaksprodukter. Men de större kedjorna har inga planer på att följa efter.

Fredspriset till WFP – i en värld där hungern ökar

Årets fredspris går till FN:s livsmedelsprogram, WFP. Det är ett val som hyllas av många bedömare. Många miljontals människor i världen hotas av brist på mat och det är en situation som riskerar att förvärras i spåren av coronapandemin och fler klimatkriser.

Debatt: Arla på Stureplan – en idyll stöpt i lögner

Jättelika mjölkpaket har placerats ut på olika håll i landet. Det är en del av Arlas senaste reklamkampanj som ska visa på styrkan i den svenska djurhållningen. Debattören och djurvännen Maria Sandblad köper inte den förljugna bild som målas upp av mejerijätten.

Krönika: Omställning i rädslans tidevarv

Vad skulle en konsult till världen kunna göra? Be länderna visa upp sin sårbarhet i stället för sin nationella stolthet? Be ledarna bekänna sig till NA (narcissists anonymous) och erbjuda dem terapeutiska samtal som visar att ödmjukhet och medkänsla leder till mer framgång än aggression?

Klimatsmart recept: Havspudding – 0,1 kg CO2e

Det här är en vegofierad laxpudding med läcker lök, morot och fänkål. Riktigt god med en klick dillsmör och en glad sallad till!

Svårt att veta vilken sylt som är klimatsmart

Blåbär är nyttiga och goda inslag i den svenska kosten, men påverkan på klimat och miljö kan vara stor. Att veta vilka blåbär som är klimatsmarta är svårt idag. Dagens certifieringssystem gör det dessutom svårt för den producent som vill använda egenplockade blåbär.

Megadammar spär på regionala spänningar

I takt med att vi blir allt fler som vill ha allt mer och varken kol- eller kärnkraft längre är långsiktigt lönsamt kommer megadammar att bli det nya normala. Megadammarna orsakar inte bara torrläggning, tvångsförflyttning och ekosystemförstörelse utan rubbar även den regionala maktbalansen.

Mat och identitet – Hemköps vegonudging väcker starka reaktioner

Butikskedjan Hemköp har lanserat ett nytt bonussystem som ska motivera kunder till mer klimatsmarta val. Varor som frukt, grönt och “veckans vego” ska ge dubbla bonuspoäng medan rött kött ligger kvar på tidigare nivåer. Tilltaget har fått många debattörer på högerkanten att rasa mot vad de ser som “vuxenuppfostran”.

Jönköping fredar jordbruksmark för kommande generationer

Befolkningstrycket i många svenska städer har de senaste decennierna medfört att mycket av den bästa jordbruksmarken har fått ge vika för nya bostadsområden. Det är en utveckling som rimmar illa med en politisk ambition att öka självförsörjningsgraden.

Forskare lanserar riktlinjer för hållbara jordbruk

Världens jordbruksföretag måste ta ett större ansvar för de miljömässiga och sociala konsekvenserna av sin verksamhet. Det är budskapet i en ny rapport där forskare lyfter fram vad som krävs för en mer hållbar matproduktion.

5 Glada Gröna Nyheter: September

Oljejätten Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut i Lysekil och Kalifornien vill förbjuda försäljning av nya fossilbilar 2035. Frankrike avvecklar sin pälsindustri och kycklingjätten Kronfågel fälls för vilseledande greenwashingkampanj. För alla som vill äta mer växtbaserat har nu WWF tagit fram en guide för hållbar vegetarisk mat.

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Genom att vi fortsatt minska vår köttkonsumtion i Sverige så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan, utan också minskat antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Regeringens ambitiösa klimatsatsning missar matsektorn

Nyligen presenterade regeringen en storslagen budgetsatsning på klimat och miljö på nära 10 miljarder kronor, med fokus på transportsektorn, skydd av värdefull natur och på industrins omställning. Men jordbruket och livsmedelssektorn har fått mindre utrymme. Flera klimatskadliga subventioner till djurindustrin kvarstår medan köttexporten ökar.

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Här odlar elever, kolonister och kommersiella aktörer ihop – “inspirerar varandra”

I Hågaby utanför Uppsala har ett försök genomförts där skolträdgård, kolonilotter och kommersiell odling delar på 4 000 kvadratmeter odlingsmark. Projektledare Henrik Andersson vill nu skala upp projektet, med en grön ring av grönsaksodlingar runt Uppsala som vision.

Preem drar tillbaka sin ansökan – En delseger för klimatet

Preems beslut om att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi var nödvändigt för att Sverige ska klara sina egna klimatmål – enligt klimatlagen och Parisavtalet. Det är en delseger för klimatet som ger fortsatt energi i den långa kampen för att minska utsläppen.

Klimatberäknade recept: Kantarellgryta med lingon och potatis – 0,2kg CO2e

Det här är en mustig gryta med linser och kantareller som smakar underbart av höst och skog. Kan serveras med pressad eller kokt potatis, men även med ris!

Ny studie: Stenmjöl på åkermark, en mirakelkur för klimatet?

Att sprida stenmjöl på åkermark har potentialen att suga upp hälften av EU:s årliga utsläpp av växthusgaser, visar en ny stor studie publicerad i Nature. Enligt författarna är det en metod som är ekonomiskt jämförbar med andra sätt att ta upp kol ur atmosfären, och kan till och med ha positiva bieffekter på jordhälsan.

Frysfacken lever – gör du?

Så länge vi maximerar löner istället för att korta normalarbetstiden så lär eget ägande fortsätta att dominera. Men för den som är beredd att samarbeta med grannar och vänner för effektiv resursanvändning och/eller ifrågasätter vad vi “måste” äga, så krymper behovet av inkomster drastiskt.

Insändare: Växtbaserad klimatomställning saknas i budgeten

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson höstbudgeten. Vi har läst den och blir mycket oroade av att det inte står något om kopplingen mellan djurhållningen och klimatkrisen som vi befinner oss i och att det inte heller finns en budgetplan för hur Sverige ska lösa den krisen.

Krönika: Jakt på recept med gamla normer

Det var väl bara en tidsfråga innan AR, Augmented Reality, spel skulle hitta nya vägar att nå oss. Inom receptsegmentet lanseras nu ett spel av Coop låter oss gå ut på receptjakt i butikerna. Men vad är det de leder oss till i jakten?

Kan vätgas vara en nyckel till det fossilfria jordbruket?

Maskinerna är tunga och energislukande vilket gör dem svårare att elektrifiera än exempelvis personbilar. Samtidigt görs omfattande satsningar på vätgasteknik världen över – har den utsläppsfria gasen potential att göra jordbrukets tunga maskiner klimatsmarta?

Fimpar och snus vanligaste skräpet i svenska städer – men fokus på engångsplast

60 ton skräp slängdes felaktigt under en junivecka i Sverige. Av detta skräp var merparten cigarettfimpar och snus. Men politikens fokus ligger än så länge på att begränsa engångsartiklar i plast som muggar och matlådor.

Debatt: Är det brist på svenska äpplen?

Är det brist på svenska äpplen? Yrkesodlarna i Sverige står för mindre än 10 procent av den frukt du hittar

Moder matjord del 2: Näring – jordbrukets fundament

Näringstillförseln är avgörande för ett fungerande jordbruk. Men det för också med sig flera svåra problem, särskilt om mängden näring som tillsätts är för stor, eller om den inte hanteras på rätt sätt. Höga halter av kväve och fosfor är både ett hot mot den biologiska mångfalden såväl som klimatet.

Birger Schlaug: Vår “kulturs” sätt att slakta en ko…

Vi människor betraktar oss som mer socialt utvecklade än andra arter. Människan kan till skillnad från andra arter tänka, filosofera och därmed känna empati. Trots vårt tänkande, filosoferande och vår empatiska förmåga är tjurfäktarens dödliga lek med tjuren lika plågsam som kattens dödliga lek med råttan.

Ny anläggning för biokol kan vara på plats i Stockholm 2022

Biokol – kolinlagring med en mängd olika ekosystemtjänster på köpet. Nu arbetar Stockholm Exergi för att skala upp sin pilotanläggning i huvudstaden. Den nya anläggningen ska producera tusentals ton klimatpositivt biokol av stadens trädgårdsavfall.

Klimattips: 30 metoder mot matsvinn

Vill du bli expert på att minimera mängden mat du slänger? Här kommer en unik samling med 30 tips för den som inte nöjer sig med att bara försöka äta upp rester.

När ska Sverige släppa taget om pälsindustrin?

Land efter land förbjuder pälsindustrin, men djurskyddslandet Sverige halkar efter. Hur länge ska det dröja innan vi får ett förbud även här?

Ökat tryck för att införa läskskatt i Sverige

Övervikt och fetma ökar i samhället, något som i sin tur ökar risken att drabbas av cancer. För att motverka utvecklingen förespråkar Cancerfonden nu en skatt på sötade drycker. Liknande skatter finns i ett 40-tal andra länder.

Reformatens kick-off på Trädgården – “Startskottet för nytt matsystem”

På kort tid lyckades Reformaten samla ihop några av Sveriges mest inflytelserika matfigurer för att påbörja samtalet om framtidens hållbara matsystem.

Krönika: Utblick genom två kikare

När man sitter i karantän använder man två kikare. En har ett fokus på kortare distans. I den ser man sina barn och barnbarn och sina vänner.

Klimatberäknade recept: Veganska Morotsjärpar med potatis – 0,1 kg CO2e

Snabba, frasiga, knapriga och lysande gula i färgen. Kan man önska mer? De här får smak från bland annat het sriracha, ingefära och vitlök, med knapriga jordnötter som ger det där lilla extra.

Naturbruksskola testar populära proteingrödor – vill minska importberoendet

Kikärtor, amarant och quinoa. Ovanliga grödor i Sverige idag. Men kanske inte framöver, när klimatet blir varmare. På Sötåsens naturbruksskola i Töreboda har ett tiotal olika proteingrödor testats, grödor vi äter i Sverige, men inte har någon tradition av att odla.

5 Glada Gröna Nyheter – Augusti

Utsläppen från svenskarnas privatkonsumtion fortsätter att minska, alla partier vill skärpa straffen för grovt djurplågeri och ett nytt spännande vegoföretag lanserar sin veganska “kyckling” i Skandinavien. Några glada gröna nyheter i augusti.

Minskat matsvinn genom sensorer på förpackningar

En av de främsta förklaringarna till att vi inom EU varje år slänger 90 miljoner ton bra mat är misstolkningar av vad bäst före-datumet innebär. Helt enkelt att konsumenter läser ”bäst-före-datumet” som ”oätligt dagen efter”. Kan en lösning vara digitala förpackningar som känner av hållbarheten?

Moder Matjord del 1 – hotet mot våra jordar

Hoten mot den produktiva matjorden är flera: erosion, urbanisering, näringsläckage och degradering leder till sämre skördar, klimatförändringar och skadade ekosystem. Hälften av planetens matjord har försvunnit sedan den industriella revolutionen och prognoserna framåt är dystra, samtidigt som världens befolkning och efterfrågan på mat ökar.

Hellre bensin än blåbär?

Ett kilo blåbär kan ha lika stor klimatpåverkan som en liter bensin, om bärplockarna flugit in från Thailand. Men det är inte bara plockarna som reser – de flesta av bären som plockas här säljs sedan vidare till Asien, främst Kina. Samtidigt säljer asiatiska producenter andra bär till Sverige, eftersom gräset så ofta tros vara grönare på andra sidan.

Tyskland fasar ut kol i förtid – “ekonomiskt ohållbart”

2018 hamnade Tyskland på femte plats av de länder som använder mest kol i världen – bara Kina, Indien, USA och Ryssland använder mer. I EU är Tyskland det land som eldar mest kol, men inte länge till. 2038 ska landets sista kolkraftverk vara borta, och det kan bli mycket tidigare än så. En av orsakerna är det så kallade “Swedish Proposal” gjort det mycket dyrare att släppa ut inom unionen.

Raps – framtidens proteinkälla?

Vi är idag vana att soja utgör proteinkälla för mycket vegetarisk mat och foder, och att vi därför är beroende av import. Men det måste inte vara så. Den som färdas genom ett åkerlandskap i Sverige blickar i själva verket ut över stora fält av det som kan komma att bli en viktig proteinkälla i framtiden – raps.

FN raderar tweet efter påtryckningar från köttlobbyn

Den 25 juli uppmanade FN sina 12,7 miljoner följare på Twitter att dra ner på köttet och äta mer växtbaserat, som en del i deras “#ActNow” – kampanj för klimatet. Det dröjde inte länge förrän köttlobbyn – och till och med Australiens jordbruksminister – gick till kraftig motattack mot kampanjen som beskrevs som absurd och vilseledande. Tre dagar senare var tweeten borta.

Ny skrämmande rapport: En tredjedel av världens barn har farligt höga blyhalter i blodet

Blyförgiftning drabbar världens barn i en omfattning som tidigare varit okänd, visar en ny stor rapport från FN:s barnfond UNICEF och den ideella organisationen Pure Earth. Rapporten är den första i sitt slag vad gäller omfattning och skala och slår fast att så många som 800 miljoner barn – en av tre i världen – kan ha blyhalter som är skadliga för deras utveckling, hälsa och intelligens.

De kampanjar för ett nytt matsystem – “akut läge”

Reformaten är namnet på en ny folkrörelse vars mål är att skapa ett nytt och hållbart matsystem som sätter människans hälsa och miljön i fokus – ett slags “Fossilfritt Sverige” fast för matfrågan, berättar Olga Grönvall Lund, grundare till projektet.

5 Glada Gröna Nyheter – Juli

Förnybart större än fossilt i EU:s elmix. Bosnien-Hercegovinas sista pälsdjursfarm har lagt ned. EU storsatsar på vätgas. Vi har samlat 5 glada gröna nyheter från juli.

“Havrekött” populärt när finländarna lägger om kosten

Havret är den finska vegoboomens stora vinnare, med en ökning på hela 30 procent, eller 2 kg per person, på ett år.

Gröna fingrar söker odlingsytor – och tvärtom!

Genom den digitala delningsplattformen Co-Grow möts odlare och trädgårdsägare i vad som kan beskrivas som en modern grön symbios, ofta över generationsgränsen. Det ökade odlingsintresset i pandemins spår har lett till att antalet besökare på hemsidan mångdubblats.

Ekolivskedjan återuppstår i nytt format – “närodlad hälsosam mat, direkt till dörren”

Coronapandemin blev spiken i kistan för ekolivskedjan Paradiset, men ur askan reser sig en ny version. Varumärket kommer att återuppstå som en renodlad nätbutik med fokus på att leverera närodlad, hälsosam och miljövänlig mat till engagerade kunder. “Det här är Paradiset 2.0, och egentligen är det kanske back to basics. Det var det här jag ville göra från början”, säger entreprenören och vd:n Johannes Cullberg.

Klimatberäknade recept: Rödbetsburgare med rökig ajvar – 0,3 kg CO2e

Foto: Vegomagasinet Vegansk rödbetsburgare med rökig ajvar 0,3 kg CO2e Visste du att rödbetor har in crush på valnötter? De

Köttskatt i Sverige – Vad tycker politikerna?

Frågan om köttskatt är åter på agendan efter flera skandaler kopplade till djurindustrin. Coronapandemin har på flera sätt blottat industrins ohållbara natur.
Hur ställer sig då våra svenska politiker till denna kontroversiella fråga?

Ledare: EU-förslaget om koldioxidtull ett gyllene tillfälle för klimatet

Ledare: EU-förslaget om koldioixidtull ett gyllene tillfälle för klimatet Foto: Christian Lue, Unsplash På Europeiska rådets möte den 17-18 juli

När kommer den bilfria innerstaden till Sverige?

När kommer den bilfria innerstaden till Sverige? Foto: Katerina Kerdi – Unsplash – del 2 av 2 i vår artikelserie

Att göra samhällsnytta av begagnade cyklar

Att göra samhällsnytta av begagnade cyklar Junaid Joosani visar upp sin nya delningsapp Stockholmsentreprenören Junaid Joosani har startat en delningsplattform

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin Foto: Christian Lue, Unsplash Nacala-korridoren, norra Mocambique. Ett

Insändare: Skippa industribrödet

Hur skall du veta hur det bröd som du håller i handen egentligen har kommit till? En bra början är som vanligt att noggrant studera innehållsförteckningen, ju kortare den är desto bättre!

Matrester underlättar för småbarnsföräldrar och stärker förskolans ekonomi

På Dalby Hage förskola utanför Uppsala tar man maten på allvar. Maten är lokalproducerad, ekologisk och i säsong. Dessutom har föräldrar möjlighet att köpa överbliven mat för en billig peng.

5 gröna nyheter: juni

Kanada investerar 1 miljard i vego, Spanien stänger hälften av sin kolkraft och EU tar viktigt steg mot att skärpa reglerna kring levandetransporter av djur. Vi har plockat ut 5 nyheter från den gångna månaden.

Opinion: Sluta sponsra matbutikskedjorna

I vår vardag behöver vi livsmedel. Som moderna civiliserade människor är det brukligt att gå till en mataffär och plocka ut varor bland ett enormt utbud som vi sedan tar med hem. Men vilka konsekvenser – osynliga för oss – får detta beteende när vi inte längre har insyn i livsmedelskedjan?

Möt solpanelerna som skapar dricksvatten – ur luft

De så kallade Source-panelerna har installerats på flera håll i världen där det av olika anledningar råder brist på rent och tillförlitligt vatten. Tekniken kan komma att spela en roll för att lindra den globala vattenkrisen nu och i framtiden.

Coop utvecklar ny hållbarhetsdeklaration

Coop har utarbetat ett nytt system för hållbarhetsdeklarationer, där tio hållbarhetskriterier åskådliggörs i ett så kallat spindeldiagram. Detta ska hjälpa kunder att göra mer miljösmarta val i vardagen.

Många positiva bieffekter av att arbeta hemifrån

I dessa tider av restriktioner kring resande är det många fått upp ögonen för det arbete som går att utföra hemifrån. De digitala möten som många under lång tid lyft som alternativ till resor har plötsligt blivit verklighet, vilket i sin tur har lett till minskade utsläpp och trängsel samt mer tid i vardagen.

Hur vårt språk sänker djuren

Antal människor räknas i invånare, antal björnar i björnstam och antal fiskar räknas inte alls. Det finns många fler exempel på hur vi gör skillnad på människor och andra djur i språket. I lexikon står till och med djurisk som en motsats till mänsklig. Frågan är hur det påverkar vår syn på djuren?

Nu ökar konkurrensen om matsvinnet

År 2016 lanserades Karma-appen, med konceptet att koppla ihop mat som riskerar att kastas med potentiella kunder. På senare tid har man fått konkurrens av ett par andra appar med liknande upplägg.

Klimatberäknade recept: Vegansk gubbröra

En röra med klassiska smaker som kryddpeppar, kanel och annat gott. Den är extra god på en skiva kavring eller knäckebröd. Lätt att veganisera och perfekt för ett grönt midsommarbord. 0,2 kg CO2e

Politik för klimatsmart och artsmart mat

I en ny stor rapport har forskare sammanställt tidigare forskning och utifrån det analyserat vilka vägar framåt för offentliga aktörer som vore bäst för en mer hållbar matkonsumtion.

EU presenterar “Green New Deal” för jordbruket – från gård till gaffel

Green New Deal. EU-kommissionen presenterade häromveckan en omfattande reformstrategi för en mer hållbar och miljövänlig livsmedelsproduktion. “Farm to Fork” kommer enligt beslutsfattarna leda till stora förändringar bl a vad gäller användandet av bekämpningsmedel, konstgödsel, djurskydd och antibiotikaanvändning.

Från köttnorm till vegonorm – vilka metoder är mest effektiva för att nå ett grönt paradigmskifte?

Vilka metoder är mest effektiva för att ändra våra kostvanor och få oss att övergå till en större andel växtbaserat? Frågan belyses i en ny rapport som Konsumentverket har tagit fram. Rapporten är författad av Therese Lindahl och Malin Jonell vid Beijerinstitutet, en av världens ledande institutioner för forskning inom ekologisk ekonomi.

Pakistans gröna återhämtning – en “tsunami” av träd

Pakistan. Sedan stora delar av landet stängde ned den 23 mars har miljontals daglönare blivit arbetslösa i vad som bara kan beskrivas som en fullständig ekonomisk katastrof. Pakistans regering med ex-cricketstjärnan Imran Khan i spetsen har nu svarat med ett grönt stimulanspaket för att bereda en hållbar, grön och motståndskraftig väg ut ur krisen.

Bilen får stå tillbaka i storstädernas corona-omstart

När stora delar av världen nu öppnar upp passar flera storstäder på ett genomföra ett skifte mot en mer hållbar, grön och trivsam stadsmiljö post-corona. Den bilcentrerade storstaden får stå tillbaka för gång- och cykelvägar och gröna stråk.

Hur mycket matavfall kan gömmas i Globen?

En kritisk granskning av Naturvårdsverkets senaste rapport om matavfall i Sverige.

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare miljöfråga i vår tid. Globala studier visar att en tredjedel av all mat som produceras slängs eller förstörs varje år – en miljömässig och humanitär tragedi.

Antiveganernas klassargument klingar falskt

”Bara privilegierade människor har råd med en vegansk diet” är ett argument som dyker upp mer och mer. Uppfattningen om att veganism bara är något som förunnas rika innerstadsmänniskor verkar ha blivit den prevalenta bilden hos vissa köttivrare.

Det levande gröna kulturarvet skapar hållbar motståndskraft i kristider

Livsmedelsförsörjning och beredskapsfrågor har hamnat på agendan i kölvattnet av coronakrisen. Att Sverige skulle kunna bli i princip självförsörjande på livsmedel kan framstå som utopiskt idag. Men för 100 år sedan var självförsörjningsgraden i landet betydligt högre än nu, även om det redan då fanns en import av exotiska produkter som exempelvis kaffe och apelsiner, och även sådant som vi kunde odla själva, som äpplen och tomater.

lupinta

Lupintas svenskodlade sötlupiner utmanar sojan på vegohyllan

Intresset för svenska baljväxter ökar. Mat och Klimat har besökt Lupinta, en Malmöbaserad startup som vill utmana sojabönans dominans på vegomarknaden med hjälp av lokalt odlade lupiner. Företaget lanserade sin första produkt – en lupinbaserad tempeh – för ett drygt halvår sedan och siktar nu på att ta fram fler produkter för att mätta den växande efterfrågan på hållbara vegoprodukter.

Råttor skrattar och torskar väljer svält

Idag vet vi sedan länge att djur i högsta grad kan lida. I försök har de flesta torskar som en gång nappat på en krok, inte tagit ett bete på krok igen ens efter att ha fått svälta. Kycklingarna i våra svenska djurfabriker väljer foder med smärtstillande medel om de kan.

Politikerna struntar i djurindustrins konsekvenser – men framtiden är vegansk

Trots djurindustrins uppenbart negativa konsekvenser för vår planet, för djuren och för vårt välbefinnande på denna jord, verkar politiker och makthavare ytterst ointresserade av att göra något åt saken.

Ny rapport: Vegbranschen boomar i coronatider

Vegsektorn ser ut att bli en av få vinnare i det svåra ekonomiska läge som nu råder i världen, visar en ny rapport. Främst är det den nordamerikanska marknaden som står för den väntade ökningen, men även i Sverige fortsätter försäljningen av växtbaserat att öka dramatiskt.

Sproud – hållbar ärtmjölk utan lång kylkedja

Sproud grundades 2018 av tre personer från grossisten WeMake i Malmö med målet att hitta ett bra veganskt proteinalternativ med minimal klimatpåverkan. Ambitionen var att bli ett ledande veganskt lifestylevarumärke genom att ta fram produkter som speglar den yngre generationen veganer

Tuffa beslut kan styra marknaden rätt

Klimatkrisen beror på överkonsumtion anförd av en dåligt reglerad marknad. Hur svårt det än är för många av dagens ekonomer att räkna ut. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen från Knäred.

Klimato sänker restaurangbesökarnas utsläpp – med hjälp av klimatmärkta menyer

Matens klimatpåverkan blir allt viktigare när vi väljer vad vi ska stoppar i oss, men det är inte alltid så lätt att veta vilken mat som är klimatsmart eller inte. Hur står sig odlad norsk lax mot svensk kyckling, till exempel? Släpper pasta ut mer än bulgur? Hur mycket bättre är vegetarisk mat ur klimatsynpunkt?

Klimatberäknade recept: Maxad falafelmacka med dillguacamole

Här kommer en grymt god macka som kombinerar krispig falafel, dillig avokadokräm och smarriga grönsaker. Perfekt snabb lunch eller middag.

Delfinbeståndet i Indiska Oceanen kan ha minskat med 90 procent – tonfiskindustrin ligger bakom

Antalet delfiner i Indiska Oceanen kan ha minskat med hela 90 procent sedan 1980. Det visar en ny internationell studie publicerad i tidskriften Endangered Species Research. Tappet är med stor sannolikhet kopplat till den ohållbara tonfiskindustrin i regionen.

Luftföroreningar kan bidra till ökad dödlighet i covid-19

Flera studier pekar på att risken att dö i covid-19 är högre i regioner med kraftigt förorenad luft. Långvarig exponering för luftföroreningar som kväveoxider, kolmonoxid och partiklar skadar luftvägarna och försämrar immunförsvaret, vilket i sin tur ökar dödligheten, menar forskarna.

Nu införs plastskatten – möts av ris och ros

I maj höjs priset på plastpåsar till följd av den punktskatt som riksdagen beslutat införa. Den så kallade plastpåseskatten är något så unikt som en miljöskatt som inte bara möter kritik från organisationer som Svensk Handel, men också kritiseras från delar av den gröna rörelsen.

Djurindustrins antibiotikamissbruk ökar resistensen – ett hot även vid virusutbrott

Allt fler experter drar kopplingen mellan antibiotikaresistens och risken att dö i covid-19. Det kan vara en bidragande orsak till de höga dödstalen i sydeuropa utöver andra faktorer som hög medelålder och umgänge över generationsgränser, menar bland annat författaren och journalisten Erik Martinussen.

Minska det globala matsvinnet – längs hela livsmedelskedjan

Många av oss konsumenter är inte medvetna om hur vår mat egentligen produceras. Storskaliga djurfabriker, enorma monokulturer, läckage av näringsämnen och klimatgaser, skogsskövling och flitig användning av fossila bränslen – vardag i det moderna industrijordbruket.

Osanitära djurmarknader – ett globalt problem

Pandemin har riktat ett strålkastarljus mot vårt sätt att hantera och använda djur i samhället. Särskilt fokus har legat på handeln med vilda arter och de så kallade “våtmarknader” i Wuhan där det nya coronaviruset tros ha smittat människan för första gången. Myndigheterna har infört vissa restriktioner mot djurhandeln, men omfattande undantag gör att riskerna kvarstår.

IEA-chefen: Coronakrisen unik möjlighet för omställning

Medan allt fler insjuknar i Covid-19 och världens länder tar till drastiska åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset, så kan vi samtidigt se en positiv utveckling av miljön i de länder där regeringarna stänger ner och sätter befolkningen i karantän. Luftkvaliteten förbättras och utsläppen av växthusgaser minskar kraftigt.

GLAD PÅSK eller …?

Påsken är hoppfullhetens högtid; vintern är över, grönskan återvänder, vårblommor och drömmar slår ut. Både i bibelns berättelse och i naturen handlar det om pånyttfödelse, om livet som alltid segrar över döden och öppnar sig på nytt. Ändå skuggas denna högtid (precis som julen), av den symbolfyllda maten som hör högtiden till, av vår behandling de djur vi kommit att se som ”våra”, som ”mat”, som vi har rätt att göra vad vi vill med.

Klimatberäknade recept: Italiensk påskpaj

Det här är en italiensk påskpaj – Torta Pasqualina – men vi äter den gärna året runt. Den består av frasig smördeg som omfamnar en blandning av bland annat spenat, kronärts­kocka och basilika. Pajer är smidiga att duka fram eftersom de mättar många och går super att servera både varma, kalla och ljumma.

Den enes död den andres bröd …

Jag minns så väl hur ledsen jag var, och hur mamma försökte trösta mig när jag som liten flicka tittade på djurdokumentärer där större djur dödade mindre, eller i alla fall svagare djur. Hon sade något i stil med ”den enes död, den andres bröd” och förklarade tålmodigt att det är så det fungerar i det vilda.

Schweiz håller folkomröstning om djurindustrins framtid

Ett totalförbud mot storskalig industriell uppfödning av djur. Det är temat för en schweizisk kampanj som samlat mer än de 100,000 namnunderskrifter som krävs för att få till en nationell folkomröstning enligt landets direktdemokratiska tradition.

Naturen slår tillbaka

Det är vårt i grunden ohållbara förhållningssätt till djuren, naturen och vår gemensamma livsmiljö som vi nu ser effekterna av. Pandemier, artdöd och klimatkris. Vi har blivit smärtsamt medvetna om samhällets bräcklighet.

Translate »