Mat & Klimat

ARTIKLAR

NYHETER

President Bidens första klimatbeslut: Ja till Parisavtalet och nej till Keystone XL pipeline

President Biden skrev under två viktiga exekutiva beslut för klimatet under sin första dag som president. Det första var att USA ska återinträda i Parisavtalet. Det andra var att sätta stopp för Keystone XL pipeline.

UD: Sverige stödjer frihandelsavtalet med Mercosur

Förhandlingarna kring det kontroversiella frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur har fått nytt liv. Sverige är ett av 9 länder som aktivt driver på för att avtalet ska bli verklighet. Enligt UD kommer handelsavtalet ge oss en möjlighet att “påverka till det bättre”.

Tvära kast i energipolitiken försenar den gröna omställningen

Bristen på långsiktighet och tydlighet i landets energipolitik gör det svårt för många företag som arbetar med den gröna omställningen. Den inkonsekvens som upplevs kring stöden till solel orsakar stora problem för branschen och försenar omställningen, säger energiexperten Lars Andrén till Mat och Klimat.

Veckogamla kalvar ska flygfraktas från Irland – vill nå utanför EU på sikt

I en tid då allt fler ifrågasätter djurtransporterna väljer det irländska bolaget Teagasc att flygfrakta 900 veckogamla kalvar till Belgien. Målet är att testa förutsättningarna för storskalig flygtransport för att på sikt nå marknader utanför EU.

Kameraövervakning på slakterier? Så tycker partierna

Efter veckans tunga avslöjanden från TV4 och SVT Uppdrag Granskning, kräver nu Miljöpartiet obligatorisk kameraövervakning på svenska slakterier. Vi har frågat de andra partierna vad de tycker i frågan.

Krönika: Bilden av svenskt kött

Astrid Lindgren berättade sagor som gav rikare liv för människor. Köttindustrin berättar istället sagor som ger fattigare liv för djur. Låt oss se hur dessa sagor ser ut idag.

Ledare: En myt att djur som ska bli mat har det bra

Det finns en myt om uppfödning av djur för att bli kött och mjölkprodukter. Myten är att det går att föda upp djuren och ge dem goda liv och samtidigt hålla låga priser som konsumenter är beredda att betala.

Fler traktorer kan omvandla det afrikanska jordbruket

En stor majoritet av de afrikanska bönderna arbetar fortfarande manuellt eller med hjälp av dragdjur. Samtidigt ökar försäljningen av traktorer snabbt.

Nytt projekt för morgondagens svenska ärter

Ett nytt växtförädlingsprogram för svenska ärter drar igång för att möta den ökande efterfrågan på svenskodlade baljväxter. Målet är nya, stabila ärtsorter för svenska odlingsförhållanden.

Hur bryter vi dödläget för svenskodlade baljväxter?

Forskare menar det finns en stor potential att öka den inhemska produktionen, men det krävs insatser i flera led för att bryta vad som blivit något av ett Moment 22.

Studie pekar på växters och svampars vikt

Lösningarna på många stora framtida utmaningar kan finnas bland växter och svampar, enligt en ny stor rapport.

På resa genom en värld av slöseri – recension av “Svinnlandet”

Andreas Jakobsson har skrivit en bok om dumpstring som är en kombination av handbok och reportage. I 13 kapitel letar han sig fram bland sopkärl och potatisåkrar, på jakt efter det enorma resursslöseriet i vårt matsystem.

Krämig pasta med örtig zucchinikräm – 0,4 kg CO2e

Här kommer en lite spännande rätt som får krämighet från zucchini och grädde. Allt blandas med en mix av färgglada och smakrika grönsaker.

Jättelik solpark invigd i Argentina

Nyligen började förnybar el från solparken Cauchari i Argentina att skickas ut i det nationella elnätet. Den till stora delar Kina-finansierade anläggningen består av nästan en miljon solpaneler och uppges vara den största av sitt slag i Sydamerika.

Ny studie: Konventionellt kött bör vara 40 procent dyrare

Kött och andra animalier bör beskattas hårdare för att kompensera för den klimatskada som dessa produkter ger upphov till. Det hävdar författarna till en ny tysk studie, publicerad i Nature Communications.

Klimatkrisen förvärras – rädda sig den som kan eller samarbeta?

Varför reagerar vi så olika på enorma samhällshotande kriser? Och hur ska vi tackla dem? Göran Hådén skriver om skalan mellan det individuella och det kollektiva, och om en gemensamhet i krisernas tid.

Flera studier visar: Matsystemet driver på massutrotningen

Vi blir allt fler människor på jorden och våra matvanor blir allt mer resurskrävande. De senaste månaderna har det publicerats flera rapporter som visar att matsystemet måste förändras i grunden för att begränsa massutrotningen.

Grönsaksodlare ställer om i coronatider

Coronapandemin har slagit hårt mot många företag, särskilt inom servicesektorn. Men genom gediget omställningsarbete har företag som Orto Novo – som tidigare odlat ekogrönsaker för restaurangbranschen – kunnat hålla sig över ytan.

Urfolksledare: Vår kunskap behövs i det nya ramverket för biologisk mångfald

Världens ursprungsbefolkningar har för första gången en talan i det nya globala ramverket för biologisk mångfald. Urfolkens traditionella expertis kan komma att bli avgörande i kampen mot massutrotningen.

Krönika: Gott nytt växtbaserat år!

För visst är det så, att vi alla innerst inne längtar efter det som bara är gott, som vill alla väl, som är ömsint, mjukt och snällt som i sagorna vi bär med oss och som stiger fram extra tydligt en helg som denna.

USA storsatsar på vindkraft och solenergi i covidpaket

En omfattande klimatsatsning ingår i det ekonomiska stödpaketet som Demokraterna och Republikanerna kommit överens om i USA:s kongress. Miljardsatsningar till vindkraft, solenergi och andra gröna teknologier kommer att accelerera övergången till ett fossilfritt elsystem.

Cementindustrin hot mot indiska saffransodlare

Minst 19 000 familjer i orten Pampore i södra Kashmir lever på att samla in saffranskrokusens dyrbara pistiller. Men nu hotas odlarnas försörjning av de många nya cementfabriker som har byggts i området.

Djurskyddsorganisationer till EU: Stäng minkfarmerna!

I land efter land har coronaviruset tvingat fram förbud och restriktioner mot den redan vacklande minknäringen, nu senast i Danmark. Djurens Rätt uppmanar nu EU-kommissionen att stoppa all uppfödning av minkar i unionen.

Hur minskar vi köttkonsumtionen bäst?

För att klara miljömålen i tid behöver vi snarast dra ned på köttproduktionen. Men hur? Övergripande finns två metoder – frivillighet och begränsningar.

Nya siffror: Köttkonsumtionen dyker under 2020

Trenden mot minskad köttkonsumtion ser ut att hålla i sig även i år, visar nya siffror från Jordbruksverket. Allt fler väljer bort fläsk- och nötkött av klimat- och miljöskäl, och mer än hälften av svenskarna äter vegetariskt någon dag i veckan.

Kritiserat frihandelsavtal kan ännu bli av

Det kontroversiella frihandelsavtalet mellan EU och de sydamerikanska länderna i Mercosur lever än, trots hård kritik från flera medlemsländer och miljöorganisationer.

Trots hård kritik – Mexiko satsar på mer skiffergas

Mexiko fortsätter att satsa på en ökad användning av skiffergas. Detta trots att utvinningen av naturgas har stora miljökonsekvenser och att utbyggnaden av långa gasledningar har utlöst många konflikter.

Sanitetskrisen förvärras av klimatförändringarna

”Sverige kan göra stor skillnad internationellt genom tydliga satsningar på toaletter och sanitet i Sveriges klimatarbete och i den feministiska utrikespolitiken” säger WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter.

England och Wales kan bli först att förbjuda djurtransporter – följer EU efter?

Nya regler för djurtransporter är på gång i England och Wales, rapporterar The Guardian. Enligt det nya förslaget ska export av djur till slakt förbjudas redan 2021, dock med undantag för hönor och kycklingar. Kommer något liknande ske i EU?

Krönika: Ett försvunnet nu

Krönika: Ett försvunnet nu (Foto: Charles Deluvio, Unsplash) 12 december 2020 Året går mot sitt slut och litet känns det

Frasiga kålrotsplättar – 0,1 kg CO2e

Kålrot är en rotfrukt vi äter alldeles för sällan, men här kommer den i form av frasiga plättar som är löjligt goda. Vi rekommenderar att servera dem som raggmunkar med créme fraiche och äppelmos eftersom det balanserar upp pepprigheten i kålroten.

De kämpar för att väcka snoozande politiker – “akut läge”

Under en månads tid har aktivister från nätverket Animal Rebellion samlats varje kväll vid Sagerska Huset för att uppmana stasministern att utlysa klimatnödläge. Mat och Klimat har talat med Linda Lindström, en av aktivisterna på plats.

Rapport: Tjuvskyttet har ökat under pandemin

En rapport från TRAFFIC – en ledande NGO som arbetar mot global illegal handel med vilda djur och växter – visar på en markant ökning av inrapporterade fall av tjuvskytte av vilda djur i Indien under covidkarantänen som hävdes den 1 juni.

Vegovågen fortsatt stark i Europa – antalet veganer ökar snabbt

Antalet europeiska veganer fördubblats sedan 2016, och allt fler identifierar sig som flexitarianer. I Sverige ökar intresset för hälsosam, hållbar och närodlad mat, men andelen som kallar sig veganer minskar något.

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Sedan i oktober är det enkelt att köpa socker som både är ekologiskt och odlat i Europa. Detta då Nordic Sugar bytt ut sydamerikanskt rörsocker till nordeuropeiskt betsocker i flera av de sockerprodukter som inte förutsätter att rörsocker används.

Ökad digitalisering kan förvandla Afrikas jordbruk

Situationen för Afrikas bönder skulle kunna förbättras betydligt med hjälp av olika digitala verktyg. Än så länge har dock få jordbrukare tillgång till tjänsterna – trots att utvecklingspotentialen anses vara enorm.

Från blogg till bord – en vegansk coffee table book

Skurupbaserade Thomas Hansson har skapat en vegansk bakbok tillsammans med matkreatörer från hela landet. Smarriga veganska bakverk blandas med kolorerade vykort på kaffebord från 20- och 30-talet.

Analys: Köttskatt eller ransonering?

Det finns en rad olika skäl att minska köttköpen, och en rad olika sätt att åstadkomma det. Den här artikeln fokuserar på fördjupning och jämförelse av det vanliga förslaget köttskatt, med det kraftfullare verktyget köttransonering.

Krisen belyser behovet av förändrade livsmedelssystem

Antalet hungrande i världen växer i spåren av coronakrisen. Men det går att skapa en värld utan svält – om vi bara förändrar hur vi odlar och konsumerar maten. Det säger forskaren och aktivisten Danielle Nierenberg, grundare av tankesmedjan Food Tank.

5 Glada Gröna Nyheter – November

November månad har bjudit på några tunga klimatnyheter, inte minst på energiområdet. Trots pandemi och ekonomisk kris går den förnybara energisektorn fortsatt starkt. 90 procent av all ny elkapacitet i år kommer från förnybara källor.

“Bli bifftarian!” – Nya EU-miljoner till köttreklam

EU-kommissionen har beslutat att satsa nära 40 miljoner kronor på en ny reklamkampanj för europeiskt nötkött. Detta samtidigt som allt mer forskning tyder på behovet av en minskad köttkonsumtion.

Vad bromsar utvecklingen av det småskaliga jordbruket?

Många forskare och organisationer är överens om det småskaliga jordbrukets fördelar när det kommer till hållbar matproduktion. Ett forskningsprojekt har nu påbörjats vid Södertörns högskola för att identifiera vad det är som bromsar utvecklingen av det småskaliga jordbruket i Sverige.

Kritiken: Risk för sämre djurhållning med köttskatt

Är köttskatt ett bra verktyg för att minska djurproduktionens höga klimatpåverkan och samtidigt gynna djurvälfärd? Det tror inte författaren och ekobonden Gunnar Rundgren.

Bromsklossen Trump snart borta – början på slutet för fossilindustrin?

Värdet på aktier i förnybar energi har ökat kraftigt de senaste två veckorna, sedan Joe Bidens seger i presidentvalet har blivit klar. Vi lär se en motsatt och tilltagande utveckling framöver för aktier i fossila bolag.

Giving Tuesday – en god motpol till Black Friday

Idag pågår den gigantiska köpfestdagen Black Friday, samtidigt som vi befinner oss i en klimatkris där jordens resurser överkonsumeras. Men det finns goda motkrafter – som Giving Tuesday.

Pressat Sudan kämpar mot klimatförändringarna

Nyligen utlystes undantagstillstånd i Sudan efter att Nilen hade svämmat över på grund av hård nederbörd. Det stora landet är mycket sårbart för förändringar i klimatet.

Underjordiska p-platser blir odlingsytor – Urban Oasis växlar upp

Kommer en del av framtidens grönsaker odlas inomhus med LED-lampor och cirkulerande vatten istället för på traditionella åkrar? Urban Oasis är ett stockholmsbaserat företag som sedan 2017 drivit en pilotanläggning i ett bergrum på Liljeholmen. Nu växlar de upp rejält.

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Fler vill se gröna satsningar – men stödet för miljöskatter lågt

En klar majoritet av svenskarna – hela 82 procent – vill se mer satsningar på ett miljövänligare samhälle. Men det folkliga stödet för flera konkreta styrmedel och miljöskatter är fortsatt lågt.

Grön kikärtssoppa med spenat och selleri – 0,1 kg CO2e

Den här smakrika soppa behöver bara koka i fem minuter. Det är en härlig smak av selleri och kikärter med en vacker färg från färsk spenat.

Fler vill ta del av Chiles energirevolution

Satsningarna på förnybar energi har fått ett stort genomslag i Chile – och utvecklingen går snabbt framåt. Men kritiker menar att fördelarna hittills har kommit för få till del – även om vissa landsbygdsbefolkningar har gynnats.

Blir Tyskland eller Nederländerna först med köttskatt?

Regeringarna i både Nederländerna och Tyskland har i år föreslagit köttskatt. Om och när det blir verklighet lär det bli enklare att driva frågan i både Sverige och andra länder.

Högpatogen fågelinfluensa tvingar fram massavlivningar i Europa

Ett nytt utbrott av virustypen H5N8 härjar bland vilda och tama fåglar i norra Europa. Hundratusentals fåglar har avlivats i bland annat Nederländerna, Danmark och Storbritannien för att stoppa smittan. Nu har den även konstaterats i Sverige.

Uppmaningen: Skippa oxfilén till nyår – för regnskogens skull

3 miljoner portioner – så mycket oxfilé konsumerar svenskarna bara under nyårsfirandet varje år. För att köttet ska räcka till importerar vi stora mängder från det brasilianska megabolaget JBS, ökänt för sin bristande miljöhänsyn och transparens.

Krönika: Mat, klimat och kärlek

Mat är en form av kärlek, skriver Thomas Ekbom. Så också våra försök att värna miljön och klimatet. Denna omtanke måste vara central i omställningen, bort från kortsiktiga vinster och egennyttiga begär.

Broccolipasta med tofu – 0,2 Kg CO2e

Här är en som kräver minimalt av dig och med ingredienser man ofta har hemma i skåpen. Har varit våra barns favorit många år – trots att den innehåller broccoli.

Tillgång till mat avgörande – om fred ska uppnås i Sahel

Det finns direkta kopplingar mellan den extrema fattigdomen och konflikterna i Sahelregionen strax söder om Sahara. Det var budskapet vid ett FN-möte som hölls i veckan.

Ny rapport: Den globala återhämtningen inte grön nog

Det är bara en handfull av världens stora ekonomier som lyckats införa en klimatpositiv grön återstart i pandemins spår, visar en ny analys. De flesta länder fortsätter att pumpa in pengar i fossilindustrin för att hålla ekonomin levande.

Svensk elproduktion slår rekord – men nätkapaciteten är otillräcklig

Vi producerar och exporterar el som aldrig förr, ändå tvingas företag som Pågen skjuta upp planer på expansion på grund av otillräcklig överföringskapacitet. Nu krävs en politik för att stimulera till investeringar i lagring och utbyggnad av stamnätet, säger Olivia Andrén på Evig El.

Småskalig elproduktion stärker fattiga i Brasilien

Satsningar på lokal elproduktion kan bli ett lyft för miljontals fattiga i Brasilien. I flera delar av landet byggs nu solenergianläggningar som förbättrar livssituationen för många människor.

SLU-forskare äter ett år gammal yoghurt – folkbildar om matsvinn

Ingrid Strid, som till vardags forskar om livsmedelssystemets miljöpåverkan vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), har nyligen lagt upp en film där hon äter ett år gammal yoghurt för att öka kunskaperna om matsvinn.

Vegansk Indisk Pumpacurry – 0,2 Kg CO2e

Den här klimatsmarta grytan kommer från Kerala i södra Indien och görs egentligen på flaskkurbits (kalebass), men här är den ersatt med pumpa. En värmande smakrik gryta som alla älskar!

Danmark avlivar 15 miljoner minkar efter utbrott av muterat coronavirus

Den danska regeringen inför ett totalförbud mot minknäringen sedan minst tolv personer smittats av ett muterat coronavirus från landets pälsfarmer. 15 miljoner minkar kommer att avlivas inom kort vilket förmodligen kommer att innebära slutet för den danska minkbranschen.

5 Glada Gröna Nyheter – Oktober

IEA har kommit med en jätterapport som visar att solel nu är världens billigaste kraftform, och de skriver upp prognoserna för förnybart rejält jämfört med tidigare. Japan ska bli koldioxidneutralt 2050, och Sverige tar fram en strategi för att minska de vanskliga konsumtionsbaserade utsläppen.

Vägar mot nollsvält – bistånd och basinkomst?

Antalet undernärda har minskat radikalt sedan 60-talet men den positiva utvecklingen har vänt de senaste åren. En studie visar att det endast skulle krävas 5 procent av USA:s årliga militärbudget för att hjälpa världens 700 miljoner hungriga människor.

SD tar strid mot vegetarisk skolmat – “Inte värt att offra köttet”

I ett flertal kommuner har Sverigedemokraterna agerat för att stoppa de nya vegetariska rätter som har börjat serveras i skolorna. En av dessa kommuner är Eslöv, där partiet vill få bort det man anser vara konstiga rätter som de flesta elever inte känner igen.

Fredrik Reinfeldt: USA står inför ett ödesval

I en ny bok varnar Fredrik Reinfeldt för Donald Trump som fortsatt USA-president. Mat & Klimat har ställt tre frågor till honom om demokratin i världen och klimatfrågan, utifrån hans nya bok Ödesvalet.

Krönika: Sötad mat med en nypa klimatförnekande populism

När jag följer utvecklingen i USA blir jag alltmer förtvivlad. Jag tänker förstås på ledarskapet. Men jag tänker också på amerikanernas matvanor och mångas inställning där till klimatet.

Krönika: Veganska världsdagen – en resa mot en sundare värld

Idag är det Veganska Världsdagen, en dag som kan bli en av framtidens största helg- och festdagar! En dag när vi firar den veganska rörelsens födelse och hyllar alla vackra bönors och grönsakers mångfald, de livgivande sädeskornen och alla färgskimrande frukter med musik, dans, ballonger, veganska tårtor, mat och kalas

Färdplan mot fossilfritt lantbruk – Stort fokus på biobränslen

Biopremie, mer stöd till svensk biogasproduktion och uttalade mål för konsumtionsbaserade utsläpp – det är några av åtgärderna som pekas ut i lantbrukets färdplan mot fossilfrihet, framtagen av LRF på initiativ av Fossilfritt Sverige.

Forskare: Skogar kan vara avgörande i kampen mot fattigdom

Flera studier visar att fattigdomen kommer att öka i världen i coronapandemins spår. Samtidigt visar en ny rapport att träd och skogar kan ha en avgörande betydelse för att kampen mot fattigdomen ska bli framgångsrik.

The Human Footprint – musikresa om risker och möjligheter

Klimat- och miljökrisen och människans pågående enorma fotavtryck på planeten blir ett vanligare tema för artister och kulturarbetare. Det nyligen släppta albumet ”The Human Footprint” av mångsidige Armand Gutheim och The Feel Harmonic Rockestra är ett bra exempel på det när det gäller musik.

Moder matjord del 3: Att regenerera jordhälsa – alternativa visioner för framtidens hållbara lantbruk

Vad finns det för alternativa vägar framåt för världens matproduktion? Hur ska vi lyckas mätta de som redan idag är undernärda, för att inte tala om framtida generationer? Hur ska vi möta den ökade levnadsstandarden och efterfrågan på mer resurskrävande animalier?

Forskare: Vattenfrågan nyckeln till fred runt Tchadsjön

Den grunda Tchadsjön var tidigare en av världens största, men de senaste årtiondena har sjöns storlek minskat dramatiskt. Detta har slagit hårt mot jordbruk och fiske och gjort det lättare för terrorgruppen Boko Haram att rekrytera anhängare. Det skriver fredsforskaren Saheed Babajide Owonikoko i denna analys.

Mrs Pankhursts veganska soppa – 0,1 kg CO2e

Den 22 oktober 1913 sitter Emmeline Pankhurst och äter en vegetarisk soppa. Det låter kanske inte så märkvärdigt att den inte innehåller kött. Men det finns en lite annorlunda förklaring till det.

Krönika: Enkla tips för en hälsosam vardag

Det finns så många miljoner artiklar om hälsa, välbefinnande och att gå ner i vikt. Inte konstigt att det är ett gungfly att greppa, jag blir själv överväldigad av att tänka på det, skriver australiensiska bloggaren Victoria Rose.

EU:s jordbruksreformer: Gröna framsteg eller greenwashing?

Över 300 miljarder euro stod på spel när ministerrådet och EU-parlamentet samlades på var sitt håll för att enas om framtidens gemensamma jordbrukspolitik. Politikerna enades om öronmärkta miljöstöd och höjda klimatambitioner, men många i miljörörelsen är djupt kritiska.

IPES-expert: Krävs mer mångfald i matsystemet

Världens matproduktion är i allt för stor grad inriktad på ett fåtal grödor som ris, vete och majs. Det säger jordbruksexperten Emile Frison, som i stället förordar satsningar på en mångfald av grödor och ekologiska odlingsmetoder, för att bemöta fattigdom och hunger.

Stor potential för tidvatten- och vågkraft

Vi lever i en tid då behovet av investeringar i förnybar energi är stor. Väldigt mycket pengar satsas just nu på olika typer av havsbaserad energi, såsom vågkraft och tidvattenkraft.

EU-regler bakom LRF:s slopade beteskrav

Lantbrukarnas Riksförbunds extrastämma har beslutat att organisationen ska driva frågan om att beteslagstiftningen ändras så att nötkreatur i lösdriftsstallar undantas från kravet på bete och utevistelse. Beteslagen är omodern och missgynnar svenska mjölkbönder, menar de.

EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “Urbota dumt”

Vegokorven kan ha nått sitt bäst-före datum. Nästa vecka ska nämligen EU-parlamentet rösta om två nya lagförslag som ska förbjuda namn som “korv” och “ost” i samband med försäljning av växtbaserade produkter. “Urbota dumt”, säger Fredrick Federley (C) till Mat och Klimat.

GMO och gensax – Genväg till bättre mat?

Årets nobelpris i kemi tilldelas Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för deras utveckling av gensaxen, Crispr, som revolutionerat gentekniken. Det här väcker åter frågor om risker och möjligheter med genmodifierade organismer och vilken plats de kommer att ha i vårt framtida samhälle och livsmedelssystem.

Ledare: FHM bör avråda från industriköttet – en grogrund för pandemier

Pandemin, och i synnerhet Sveriges hantering av den, har präglat samhällsdebatten under lång tid. Var den svenska linjen ogenomtänkt? Bör myndigheterna rekommendera munskydd eller ej? Hur rustade är vi inför en andra våg?

Mindre butiker ratar tobaksprodukter – men de stora livsmedelskedjorna släpar efter

Den nya tobakslagen från 2019 som innebär att butiker och försäljare själva måste stå för notan för tillståndsprövning, har lett till att många mindre butiker slutat sälja tobaksprodukter. Men de större kedjorna har inga planer på att följa efter.

Fredspriset till WFP – i en värld där hungern ökar

Årets fredspris går till FN:s livsmedelsprogram, WFP. Det är ett val som hyllas av många bedömare. Många miljontals människor i världen hotas av brist på mat och det är en situation som riskerar att förvärras i spåren av coronapandemin och fler klimatkriser.

Debatt: Arla på Stureplan – en idyll stöpt i lögner

Jättelika mjölkpaket har placerats ut på olika håll i landet. Det är en del av Arlas senaste reklamkampanj som ska visa på styrkan i den svenska djurhållningen. Debattören och djurvännen Maria Sandblad köper inte den förljugna bild som målas upp av mejerijätten.

Krönika: Omställning i rädslans tidevarv

Vad skulle en konsult till världen kunna göra? Be länderna visa upp sin sårbarhet i stället för sin nationella stolthet? Be ledarna bekänna sig till NA (narcissists anonymous) och erbjuda dem terapeutiska samtal som visar att ödmjukhet och medkänsla leder till mer framgång än aggression?

Klimatsmart recept: Havspudding – 0,1 kg CO2e

Det här är en vegofierad laxpudding med läcker lök, morot och fänkål. Riktigt god med en klick dillsmör och en glad sallad till!

Svårt att veta vilken sylt som är klimatsmart

Blåbär är nyttiga och goda inslag i den svenska kosten, men påverkan på klimat och miljö kan vara stor. Att veta vilka blåbär som är klimatsmarta är svårt idag. Dagens certifieringssystem gör det dessutom svårt för den producent som vill använda egenplockade blåbär.

Megadammar spär på regionala spänningar

I takt med att vi blir allt fler som vill ha allt mer och varken kol- eller kärnkraft längre är långsiktigt lönsamt kommer megadammar att bli det nya normala. Megadammarna orsakar inte bara torrläggning, tvångsförflyttning och ekosystemförstörelse utan rubbar även den regionala maktbalansen.

Mat och identitet – Hemköps vegonudging väcker starka reaktioner

Butikskedjan Hemköp har lanserat ett nytt bonussystem som ska motivera kunder till mer klimatsmarta val. Varor som frukt, grönt och “veckans vego” ska ge dubbla bonuspoäng medan rött kött ligger kvar på tidigare nivåer. Tilltaget har fått många debattörer på högerkanten att rasa mot vad de ser som “vuxenuppfostran”.

Jönköping fredar jordbruksmark för kommande generationer

Befolkningstrycket i många svenska städer har de senaste decennierna medfört att mycket av den bästa jordbruksmarken har fått ge vika för nya bostadsområden. Det är en utveckling som rimmar illa med en politisk ambition att öka självförsörjningsgraden.

Forskare lanserar riktlinjer för hållbara jordbruk

Världens jordbruksföretag måste ta ett större ansvar för de miljömässiga och sociala konsekvenserna av sin verksamhet. Det är budskapet i en ny rapport där forskare lyfter fram vad som krävs för en mer hållbar matproduktion.

5 Glada Gröna Nyheter: September

Oljejätten Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut i Lysekil och Kalifornien vill förbjuda försäljning av nya fossilbilar 2035. Frankrike avvecklar sin pälsindustri och kycklingjätten Kronfågel fälls för vilseledande greenwashingkampanj. För alla som vill äta mer växtbaserat har nu WWF tagit fram en guide för hållbar vegetarisk mat.

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Genom att vi fortsatt minska vår köttkonsumtion i Sverige så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan, utan också minskat antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Regeringens ambitiösa klimatsatsning missar matsektorn

Nyligen presenterade regeringen en storslagen budgetsatsning på klimat och miljö på nära 10 miljarder kronor, med fokus på transportsektorn, skydd av värdefull natur och på industrins omställning. Men jordbruket och livsmedelssektorn har fått mindre utrymme. Flera klimatskadliga subventioner till djurindustrin kvarstår medan köttexporten ökar.

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Här odlar elever, kolonister och kommersiella aktörer ihop – “inspirerar varandra”

I Hågaby utanför Uppsala har ett försök genomförts där skolträdgård, kolonilotter och kommersiell odling delar på 4 000 kvadratmeter odlingsmark. Projektledare Henrik Andersson vill nu skala upp projektet, med en grön ring av grönsaksodlingar runt Uppsala som vision.

Preem drar tillbaka sin ansökan – En delseger för klimatet

Preems beslut om att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi var nödvändigt för att Sverige ska klara sina egna klimatmål – enligt klimatlagen och Parisavtalet. Det är en delseger för klimatet som ger fortsatt energi i den långa kampen för att minska utsläppen.

Klimatberäknade recept: Kantarellgryta med lingon och potatis – 0,2kg CO2e

Det här är en mustig gryta med linser och kantareller som smakar underbart av höst och skog. Kan serveras med pressad eller kokt potatis, men även med ris!

ALLA ARTIKLAR

Translate »