Mat & Klimat

ARTIKLAR

NYHETER

Missförhållanden vid slakterier mer regel än undantag

9 av 10 slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen, enligt en granskning som Djurrättsalliansen presenterat. Av 96 kontrollerade slakterier är det enbart 11 som har klarat kontrollen utan anmärkning.

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

Hemköp testar klimatguidning – Vill inspirera till en hållbar vardag

Butikskedjan Hemköp har tillsammans med forskningsinstitutet RISE tagit startat ett projekt för att hjälpa kunderna att göra mer klimatsmarta val i vardagen. Det handlar om skyltar och informationsmaterial som nu testas på sju olika butiker runt om i landet. “Vi vill inspirera på ett enkelt och positivt sätt”, säger hållbarhetsansvarig Desiré Cichy.

Nya järnvägar kan driva på avskogningen i Amazonas

De redan enorma sojaodlingarna i centrala och västra Brasilien samt i Amazonas kan växa sig ännu större i framtiden. Detta om planerna på att anlägga nya järnvägslinjer för att transportera mer sojabönor blir verklighet. Kritiken mot planerna är dock hård från miljögrupper och experter.

Ny forskning kan ge skjuts åt växtbaserade livsmedel

Så kallade nanofibriller gjorda på växtprotein kan bli en viktig ingrediens i framtidens köttsubstitut för att ge dem den där texturen som många längtar efter. Nyligen publicerade SLU en studie där nanofibriller tillverkades ur olika typer av proteingrödor.

Paris tar strid mot massbilismen – sänker hastigheten och slopar p-platser

I ett försök att råda bukt med stadens dåliga luft har staden sänkt hastighetsgränsen i innerstaden till 30 km/h samtidigt som man slopar hälften av parkeringsplatserna. Förhoppningen är att fler ska välja att gå, cykla eller åka kollektivt.

Nästa generations husdjursfoder – insekter, ärter och odlat muskött?

Våra fyrbenta vänners matvanor leder till allt större påverkan på klimat och miljö, och under pandemin har antalet hushåll med hund och katt ökat dramatiskt. Samtidigt börjar allt fler företag profilera sig inom alternativa proteinkällor som växt- och insektsbaserade foder men även cellbaserat foder i form av odlat “muskött”.

Mer eko i vegohyllan – Naturskyddsföreningen kraftsamlar med ny eko-kampanj

Under augusti-september kampanjar Naturskyddsföreningen under parollen Eko för framtiden. Detta bland annat i form av ett upprop till de 5 största producenterna av halvfabrikat av vegoprodukter, med krav på mer eko i vegohyllan. “Eko och klimat är ingen motsättning”, säger Pim Bendt på Naturskyddsföreningen.

Digital rådgivning ett lyft för kenyanska bönder

Fram till nyligen var potatisodlaren Kimani Mwaniki i Kenya hänvisad till de tips han kunde få från en jordbruksexpert som ibland kom på besök. Numera är rådgivningen bara ett par klick bort i hans mobiltelefon.

Internationellt vegobolag satsar på Oumph! – “fördubblad produktion”

Den svenska vegosuccén Oumph! köptes förra året av företagsgruppen LIVEKINDLY Co, som även äger varumärken som LikeMeat och Fry Family Food co. De nya ägarna genomför nu en miljonsatsning på fabriken utanför Vara som ska fördubbla produktionen och göra den mer miljövänlig.

Krämig kantarellpasta – 0,3 kg CO2e

Det är kantarellsäsong och få saker är så goda som en krämig kantarellpasta. Hemligheten bakom en bra kantarellpasta är… generöst med kantareller! Sen kan du variera med crème fraîche istället för grädde, toppa med vegobacon eller varför inte riva över lite tryffel?

Hårdkokt och växtbaserat – WunderEggs närmar sig lansering

Det är det texasbaserade företaget Crafty Counter som ligger bakom det som ska bli världens första veganska kokta ägg, baserat på bland annat nötter, näringsjäst och agar. Dessa djurfria WunderEggs kommer lanseras på marknaden i slutet av 2021 eller början av nästa år.

Vad äter en minimalist? – Intervju med Hanna Bendz

Musikern och bloggaren Hanna Bendz berättar om sin övergång till minimalism, och hur det präglat hennes matvanor och syn på våra mänskliga behov. Hon ger även sin syn på varför det är så svårt att få till en verklig klimatomställning i dagens samhälle. “Vi förknippar tankekonflikter med att gå vilse”, förklarar hon.

Traditionella rissorter får nytt liv i Indien

Hundratals småbönder i den indiska delstaten Assam har börjat odla flera lokala äldre typer av ris som nästan glömts bort. Nu är målet att nå ut med de nyttigare och allt populärare rissorterna till den välbeställda urbana medelklassen.

Opinion: Påverka i politiska partier

Klockan klämtar för klimatet. Idag är det också ett år kvar tills du kan lägga din röst i valen till riksdag, regioner och kommuner, då förtidsröstningen öppnar 24 augusti 2022. Veckorna innan valdagen kommer de flesta samtal mellan allmänhet och politiker äga rum, men vill du att dina samtal ska påverka mer, är det nu du bör agera.

Matjätten Nestlé satsar på grönare mat – labodlat och växtbaserat på menyn

Det kontroversiella megaföretaget Nestlé har på senare tid tagit flera steg för att anpassa sig till en mer klimat- och miljömedveten konsumentmarknad. Utöver satsningar på växtbaserat har företaget gett sig in i labodlat kött genom ett partnerskap med israeliska Future Meats.

Norska livsmedelsjätten Orkla storsatsar på svenskodlat vego

Livsmedelsjätten Orkla storsatsar på växtbaserade livsmedel och alternativa protein. Nu lanseras varumärket Naturli´ i Sverige, samtidigt som man genomför en storsatsning på svenskodlad ärta.

Framåt för växtmjölken – mängder av nya alternativ

Utvecklingen av alternativa mjölkdrycker fortsätter att vara en växtbaserad framgångssaga. Dels går de numera klassiska havre- , soja- och nötbaserade dryckerna starkt framåt med företag som Oatly i spetsen. Men marknaden välkomnar även nya alternativ i exempelvis potatis- och hampamjölk. Snart kommer även den odlade mjölk, som ska vara molekylärt identisk med den animaliska varianten.

Chile: Satsning på solenergi har förändrat livet på landsbygden

En satsning på solenergi har förändrat livet för befolkningarna i flera byar i norra Chile. Den nya energikällan har gjort det möjligt för byborna att tända ellampor på kvällarna – och starta flera nya verksamheter.

Sämre skördar på grund av extremvärmen i Nordamerika

En av de långsiktiga effekterna av sommarens extrema temperaturer i Nordamerika är kraftigt försämrade skördar av bär, frukt och spannmål. Till exempel gick över hälften av körsbärsskörden i Kanada förlorad. Bedömare varnar nu för stigande matpriser som en följd av extremvädret.

Röster om klimatrapporten: djurhållningen måste minska

Den globala djurhållningen måste minska för att mildra den eskalerande klimatkrisen och dess effekter på våra samhällen och vår planet. Att minska halten metangas i atmosfären kan vara den viktigaste åtgärden för att undvika en klimatkatastrof, säger en av klimatrapportens huvudgranskare.

FN:s klimatpanel: Den globala matproduktionen är hotad

Produktionen av världens viktigaste stapelgrödor som majs, vete och ris hotar att minska till följd av den eskalerande klimatkrisen, säger flera forskare till The Guardian. Extrema väderhändelser och förändrade regnmönster hotar att slå ut skördar av dessa globalt livsviktiga grödor.

Miljögrupper rasar mot kanadensiskt oljebolag – hotar ekosystemen i södra Afrika

Omvärlden måste agera för att stoppa ett kanadensiskt bolags planer på att utvinna olja i ett stort känsligt flodområde i södra Afrika. Det kräver miljöorganisationer och grupper som arbetar för att skydda hotade djurarter.

Argentina förbjuder laxodling – första landet i världen

I juli skrev politikerna i den argentinska provinsen Tierra del Fuego under en unik lag som förbjuder den expanderande laxindustrin från att etablera sig i landet. Beslutet möttes av stor entusiasm, särskilt i grannlandet Chile, där industrins svåra miljöpåverkan gjort den allt mer kontroversiell.

IPCC ger en dyster bild av klimatet – jordbruksregioner under hot

Klimatförändringens konsekvenser är redan här, blir snabbt allt värre och det råder ingen tvekan om att det är mänsklig aktivitet som är den bakomliggande orsaken. Det var budskapen i FN:s klimatpanel IPCC:s omfattande rapport som släpptes i måndags. “Det är kod röd för mänskligheten”, sade FN-chefen António Guterres i ett uttalande.

AP-fonderna tillbakavisar kritiken – “påverkar i rätt riktning”

AP-fonderna har länge kritiseras för bristande miljöhänsyn med bland annat miljardinnehav i kött- och fossilbolag. Men enligt fondernas företrädare har hållbarhetsarbetet skärpts och man arbetar även för att påverka de här bolagen i rätt riktning. “Grenwashing”, säger Alex Brekke på Amazon Watch – en av flera organisationer som anmält AP-fonderna till FN.

Sverige utan landsbygdsminister – första gången på över 100 år

Det är näringsminister Ibrahim Baylan (S) som får överta frågor om skog, jordbruk och djurskydd i Stefan Löfvéns tredje regeringsbildning. Det innebär att han kommer få en nyckelroll i den strid om skogen och strandskyddet som nu utspelar sig mellan C och MP.

Vattenlagring ökar tillgången på mat i Centralamerika

I Centralamerikas torra regioner är vattenbristen ett ständigt problem – vilket försvårar matproduktionen för miljontals människor. Men satsningar på en ökad lagring av regnvatten visar att situationen kan förbättras.

Flera miljöorganisationer anmäler AP-fonderna – Investerar i fossilbolag och brasilianskt kött

Amazon Watch har startat ett upprop för anmälan av AP-fonderna, eftersom de anser att de investerar i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön. Pensionsfonderna har trots hållbarhetskrav investerat i fossilbolag och fonder som bidrar till avskogningen i Brasilien.

Helsingfors antar bindande kolbudget – halverar kött och mjölk i offentlig sektor

Nyligen beslutade stadsfullmäktige i Helsingfors stad att införa en bindande klimatbudget, som innebär att alla politiska beslut kommer att beaktas även ur ett klimatperspektiv. Staden strävar mot att bli kolneutral 2035, bland annat genom att kraftigt minska inköpen av kött och mjölk.

Latinamerika: Få gröna satsningar i spåren av pandemin

Endast en bråkdel av de satsningar som genomförts i Latinamerika för att återuppbygga ekonomin efter pandemin kan klassas som gröna. Det visar en ny granskning.

Klimatförändringarna snabbare och allvarligare än tidigare prognoser enligt IPCC

Klimatkrisen är redan här. Det är huvudbudskapet i det läckta utkastet till FN:s klimatpanels omfattande rapport som ska publiceras nästa år. Flera “tipping points” närmar sig, och flera viktiga ekosystem kommer att kollapsa inom de nämrsta decennierna. För att mildra krisen krävs en omställning på alla samhällsnivåer, och stora satsningar på återskapande av naturliga sänkor som till exempel mangroveskogar.

Jamaica klimatsatsar – planterar 3 miljoner träd

Jamaicas gamla skogar har de senaste decennierna minskat i omfång. Men nu ska utvecklingen vändas – tre miljoner nya träd ska planteras på den lilla karibiska önationen.

Han får folk att investera i växtbaserat – “klimatfrågan en underliggande drivkraft”

En som tagit fasta på vegoboomen är Måns Ullerstam, grundare av det växtbaserade holdingbolaget Kale United. I en intervju med Mat & Klimat berättar han om bakgrunden till bolaget, och varför det inte råder någon tvekan om att växtbaserat är framtiden.

Solel och bakterier ger smarta proteiner

En ny typ av proteiner, gjorda med hjälp av solel, bakterier och infångad koldioxid närmar sig våra butikshyllor. De nya proteinerna produceras i slutna system som bara tar en tiondel av marken i anspråk och har en betydligt mindre påverkan på klimat och miljö. Det skriver forskarna bakom en ny tysk studie.

Torka – ett hot mot allt fler

Klimatförändringar och överutnyttjade jordbruksmarker driver på de torkor som utgör ett allt större hot mot en stor del av jordens befolkning. Det visar en ny FN-rapport.

Förnybar el går knackigt på börsen – men nya bolag testar ändå lyckan

Förnybar energi var hett på aktiemarknaden 2020, men under 2021 har intresset för bolag som verksamma inom solel, vindkraft och annan förnybar energi backat kraftigt. Detta samtidigt som vi i Sverige sett en generell börsuppgång kring 20 procent sedan årsskiftet. Trots detta är det flera nya bolag som testar lyckan.

Massutrotning, sjukdomar, extremväder, svält och ekosystemkollaps – det är den framtid som väntar i en allt varmare planet. Budskapet kommer från ett läckt utkast från IPCC:s kommande jätterapport om klimatet som ska komma ut i början av nästa år. För att möta krisen krävs en omställning på alla samhällsnivåer, inte minst vad gäller dagens ohållbara matsystem.

Politiska mål för ett miljövänligare matsystem? – Så tycker politikerna

Maten som vi stoppar i oss har en enorm betydelse för planetens, djurens och vår egen hälsa och välfärd. Ändå finns det få konkreta mål som styr matsystemet i en mer hållbar riktning. Det var utgångspunkten när organisationen Reformaten sammanställde Matbarometern 2021 – en undersökning av riksdagspartiernas syn på matpolitiken framåt.

En majoritet av riksdagens partier vill flytta ut trålgränsen

Alla partier utom Centerpartiet och Socialdemokraterna vill flytta ut trålgränsen för att skydda den biologiska mångfalden i våra hav. Det visar en enkätundersökning gjord av den idella organisationen Sportfiskarna. Samtidigt pågår ett forskningsprojekt för att undersöka fiskarnas lidande i det kommersiella fisket.

Kommunen vill halvera mängden kött i skolan – inom fem år

Allt fler kommuner tar sikte på att minska kött och mejeriprodukter i skolmaten för att minska sitt klimatavtryck. I Karlstads kommun är målet en halvering av köttet i skola och förskola – inom bara fem år. “Skolmaten är en viktig motor för att driva förändring”, säger koststrategen Linnea Olsson.

FN-rapport binder samman klimat och biologisk mångfald

Klimatförändringar och förluster av biologisk mångfald är två av de största hoten världen står inför – samtidigt bemöts problemen ofta parallellt. I en ny rapport betonar forskare att det krävs kombinerade insatser för att kunna uppnå resultat.

Vegetarisk matjessill – 0,2 kg CO2e

Alla älskar matjessill och få saker doftar och smakar Midsommar så mycket som den. Självklart måste vi göra en vegetarisk variant av klassikern med alla de traditionsenliga kryddorna. Den är söt, syrlig och kryddig. Jättegod att äta som den är tillsammans med havre- eller sojabaserad crème fraîche.

Risk att agroekologin utarmas – “industriella matsystemet måste förändras”

FN:s kommitté för global matsäkerhet, CFS, införde nyligen rekommendationer om satsningar på så kallad agroekologi för att stärka en hållbar livsmedelsproduktion. Samtidigt finns det en ökande risk för att begreppet urvattnas – och att den stora omvandlingen av matsystemen som krävs uteblir. Det skriver forskaren och debattören Lauren Baker i denna kommentar.

Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimatförändringar får kenyanska småbönder att sälja sin mark

För Kenyas småskaliga bönder innebär översvämningar, torkor och värmeböljor att skördar och boskap riskerar att gå förlorade. Och i takt med att problemen förvärras väljer allt fler att sälja sina jordar.

Butikskedjorna svarar på frågor om brasilianskt kött

Avskogningen i Brasilien har ökat kraftigt under Bolsonaros styre, mycket som en konsekvens av nötköttsektorns utbredning i landet. I Sverige fortsätter matjättarna att sälja brasilianskt kött från den skandalomsusade köttjätten JBS, även om det utgör en relativt liten del av den totala försäljningen.

Klimatskatt på animalier minskar utsläppen med en tiondel

I forskningsrapporten Effekter av en klimatskatt på livsmedel visar tre SLU-forskare att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med mer än 10 procent. Samtidigt skulle man vinna ännu mer om intäkterna återinvesteras i miljöåtgärder för lantbruket.

Vattenteknik från inkatiden får nytt liv i Peru

Befolkningen i en ort i Perus högländer har börjat använda sig av en urgammal teknik för att filtrera och lagra regnvatten. Satsningen har gett familjerna en mycket bättre tillgång på vatten under torra perioder.

Vegetarisk pad thai med tofu – 0,5 kg Co2e

Pad thai är verkligen en rätt som svenskarna tagit till sitt hjärta. Det är en rätt från Thailand som innehåller nudlar, ofta någon typ av kött, fisk eller skaldjur och en woksås med bland annat tamarindpasta och även fisksås. Vi har dock tagit fram en enklare vegetarisk version du bara måste testa.

Antibiotikamärkning på kött utreds – “folkhälsa står mot frihandel”

Snart kan det bli aktuellt med antibiotikamärkning av köttprodukter på butikshyllorna. Regeringens utredning är ett led i arbetet mot den dödliga och ökande antibiotikaresistensen i världen, men den får inte föreslå någon form av antibiotikaskatt. “Det är orfånkomligt att frihandeln driver på missbruk av antibiotika”, säger KRAV-bonden Claes Littorin, som hellre hade velat se importtullar eller förbud.

Storhandla med cykel

Idag är det cykelns dag, så låt oss tala om hur cyklar kan lösa mycket mer än vi tror.

Brittisk butikskedja halverar priset på vego – “borde inte kosta mer än kött”

Som ett steg på vägen mot att bli klimatneutrala halverar butikskedjan Co-op priset på sina växtbaserade korvar, burgare och färs. Studier visar att dessa generellt är dyrare än sina animaliska motsvarigheter. “Det är orättvist att de som inte äter kött behöver betala mer för sin mat”, säger vd:n Jo Whitfield i ett pressmeddelande.

Storskaliga jordbruk driver på illegal skogsskövling

Större delen av de skogsområden som illegalt skövlas i Latinamerika och Sydostasien genomförs för att bereda mark åt affärsmässiga jordbruk. Det visar en ny rapport.

Upprop för mer vego i Göteborgs skolor – få kommuner har siffersatta mål

Ett medborgarförslag om minskat kött i stadens skolor har nått de 200 underskrifter som krävs för att det ska tas upp i nämnden. Andelen växtbaserad mat ökar i landets kommuner och regioner, men än är det få kommuner som har konkreta mål för minskad köttkonsumtion, visar Djurens Rätts kommungranskning. MP är positiva till förslaget, medan S och M är mer skeptiska.

Hotade önationer driver på klimatarbetet

Vid ett toppmöte som samlade representanter från Latinamerika och Karibien förra veckan belystes återigen de hot klimatförändringarna innebär för världens önationer.

Rädda regnskogen – stoppa Mercosur-avtalet

Enbart år 2000-2018 försvann just åtta procent av all regnskog i Amazonas. Det motsvarar en yta stor som Spanien. Sedan Bolsonaro 2018 röstades fram till president med 55 procent av rösterna har takten i skövlingen ökat ytterligare.

Aktivister målar ingången till EU-parlamentet grön -”Stoppa greenwashingen av CAP!”

I samband med slutförhandlingarna kring EU:s gemensamma jordbrukspolitik genomförde 14 Greenpeace-aktivister en uppmärksammad aktion utanför EU-parlamentet i Bryssel. “Politikerna ignorerar forskarnas varningar och insisterar felaktigt att jordbrukspolitiken är grön”, säger organisationens jordbrukspolitiska talesperson Marco Contiero.

Med Centerpartiet i kommunledningen minskar ekomaten

Andelen ekologisk mat som köps in till offentlig sektor minskar för första gången sedan mätningarna började. Det visar nya siffror från föreningen EkoMatcentrum. Coronapandemin, ett ökat klimatfokus och nya politiska majoriteter är några av de bakomliggande orsakerna, tror Mimi Dekker på EkoMatCentrum.

Energirådets klimatplan delar miljörörelsen

Internationella Energirådet IEA släppte nyligen en historisk färdplan för den globala energisektorns klimatomställning. Rådet uppmanar till massiva satsningar på grön teknik och ett omedelbart stopp för nya investeringar i fossila bränslen. Planen har dock fått kritik för att den förlitar sig på biobränslen, kärnkraft och teknologier som ännu är i sin linda.

Debatt: Stoppa storföretagens stämningar

De så kallade frihandelsavtalen handlar mer om maktförskjutning än handel. Ska vi kunna ha en demokrati där vi stärker miljölagarna utan att riskera många miljarder till storföretag i skadestånd?

Växtbaserade Wallenbergare – 0,3 kg CO2e

Wallenbergare är min favorit bland husmanskost. Det är fluffiga, smältande goda pannbiffar som serveras med gröna ärtor, lingonsylt, smält (brynt) smör och potatismos. De är lite lyxigare och lite godare. Bäst av allt är att de går att veganisera så bra att till och med Tore Wretman skulle bli stolt.

Ökande vattenbrist hotar Brasiliens befolkning

På senare år har flera brasilianska storstäder tvingats införa vattenransonering – och i de nordöstra delarna har fattigdomen förvärrats av återkommande torkor. Det gigantiska landet är beroende av den nederbörd som delvis genereras av de stora skogar som skövlas.

Återhämtning efter bottentrålningsförbud går snabbt – men inget förbud i sikte

Mat & Klimat har tidigare lyft de enorma problem som bottentrålning orsakar, både vad gäller den biologiska mångfalden och klimatpåverkan. En studie från sydkinesiska havet ger dock hopp, då den visar att vid förbud mot bottentrålning återhämtar sig ekosystemet snabbt.

Ny studie: Luftföroreningar från djurjordbruket leder till tusentals förtida dödsfall i USA

Enligt en ny amerikansk studie, publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, orsakar partiklar och kväveföreningar från jordbruket nästan 18 000 förtida dödsfall i landet varje år. Den största boven är ammoniak som släpps ut från stora gödselbassänger, men även från gödslade foderåkrar.

Kenya: Nya regenerativa jordbruksmetoder ger bönder hopp

Genom ett pilotprojekt har bönder i två av Kenyas torra regioner fått lära sig nya metoder som bygger på så kallat regenerativt jordbruk. Resultaten är lovande och nu är förhoppningen att tekniken ska bana väg för en ökad och mer hållbar matproduktion.

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Ny studie: Plöjningsfritt jordbruk kan minska klimatpåverkan med 30 procent

Att undvika plöjning och liknande jordbearbetning skulle kunna minska jordbrukets klimatpåverkan globalt med upp till 30 procent. Det visar en ny studie, publicerad i vetenskapstidskriften IOP Science.

FN: Nya åtgärder krävs för att skydda världens skogar

Pandemin har inneburit ytterligare ett hot mot arbetet för att skydda världens skogar – men krisen har också satt ljuset på hur viktig frågan är. Det som krävs nu är starkare åtgärder, konstateras i en ny FN-rapport.

Lätt att göra rätt – Coops nya hållbarhetsapp pressar leverantörerna

Hur hållbar är matvaran du just plockat ned från butikshyllan? Scanna så får du se! Det är den enkla idén bakom matkedjan Coops nya hållbarhetsdeklaration som ska göra det lättare kunder att göra medvetna miljöval.

Svamppionjärerna expanderar: Mycorena bygger proteinfabrik i Falkenberg

Flera tusen ton svampprotein till den svenska livsmedelsindustrin 2030. Det är målet för göteborgsbaserade uppstickaren Mycorena, som nu tar nästa steg i sin utveckling och bygger en storskalig proteinfabrik i halländska Falkenberg. Det finns “en stark vilja att investera i livsmedelsteknik”, säger grundare och VD Ramkumar Nair.

Minknäringen får miljonbidrag – pressen ökar på regeringen och EU

Regeringens beslut att ge minknäringen 60 miljoner i ersättning möter skarp kritik från djurrättsorganisationer och Vänsterpartiet som hellre hade velat se ett omställningsbidrag följt av en permanent avveckling, likt det som skett i Danmark och Norge. “Det är mycket tråkigt”, konstaterar Malin Björk (V), som också tagit frågan vidare till EU-kommissionen.

De ska fånga in kolet ur luften – “motsvarar 40 miljoner träd”

För att klara klimatkrisen krävs mer än bara minskade utsläpp. På Nordic DAC group ser man framför sig storskaliga anläggningar som aktivt suger in en del av det kol som mänskligheten släppt ut sedan den industriella revolutionen.

Ledare: Kritiken mot taxonomin är välförtjänt – biobränslen inte långsiktigt hållbara

Förra veckan presenterades EU:s nya taxonomi som innebär grönt ljus för “hållbara investeringar” i bland annat bränslen från skogsråvara. Den nya klassningen är ett steg i fel riktning, i en klimatkamp som blir allt mer akut.

Pandemin tvingar Delhis fattiga att återgå till smutsig energi

Coronakrisen har avslöjat många sidor av den omfattande fattigdomen i den indiska huvudstaden. En tydlig effekt är att så många inte längre haft råd att köpa gasol, utan tvingats att gå tillbaka till att elda med ved och torkad dynga i sina hem.

Analys: Världens rika länder skärper klimatmålen – ett viktigt steg på vägen

I veckan togs några mycket viktiga steg i kapplöpningen för att bromsa klimatkrisen. På Bidens digitala klimatmöte annonserade USA, Japan och Kanada rejält höjda klimatmål till 2030. Och dagen före klimatmötet lyckades EU:s 27 regeringar och EU-parlamentet enas om en klimatlag som också innebär klart höjda klimatmål.

Debatt: Svensk skogsindustri missbrukar skogen

Svensk skogsindustri brukar inte skog: den missbrukar skogen, vårt lands resurser och våra medborgares mångtusenåriga, vackra skogsarv. Det bästa för klimatet och den biologiska mångfalden är att låta våra skogar stå kvar och lagra kol men istället kalavverkas de i allt snabbare takt.

Klimatsmarta spisar stärker skyddet av mangroveträd

Genom en satsning för att minska skövlingen av mangroveträd kan befolkningarna i flera byar i El Salvador numera laga sin mat på klimatsmarta spisar.

Starkt stöd för vegopolitik i Nederländerna – pandemin en bidragande orsak

Nederländerna är ett av världens mest djurtäta länder och har länge tampats med konsekvenserna av detta i form av luftföroreningar, övergödning och till och med zoonotiska sjukdomsutbrott. I en ny undersökning uppger nu 70 procent av befolkningen att de stödjer åtgärder för att minska köttkonsumtionens i landet.

Ny rapport: EU:s köttkonsumtion skövlar Amazonas regnskog

Även om Bolsonaro har uppmuntrat skövlingen, sker den utifrån efterfrågan av produkter från andra delar av världen, inte minst från EU. Nu pressar WWF på för en ny lagstiftning på EU-nivå som ska skydda regnskogen.

Egenproducerad biogas ett lyft för brasilianska bönder

Egenproducerad biogas ett lyft för brasilianska bönder Biogasanläggning på en liten bondgård i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien. Här använder

Barn gillar vegetariskt

Vegetarisk mat kan uppskattas även av barn. I den här artikeln skriver vi mer om det och lyfter olika sätt att främja vegetariskt för barn.

Den magiska mungbönan – baljväxternas goda fe

Om kidneybönan är kungen och de svarta bönorna drottningen, så är den magiska mungbönan den goda fen i baljväxternas rike. Liten och oansenlig bredvid de större, mer glänsande släktingarna, om än behagligt grön till färgen, kan hon lätt försvinna i mängden.

Satsning på “klimatbyar” skyddar mot översvämningar i Indonesien

Fram till nyligen kunde de boende i byn Ngadirejo på Java inte göra något när deras brunnar torkade ur eller hemmen fylldes av vattenmassor. Men tack vare en nationell satsning kan byborna i dag bemöta vattenproblemen på ett helt annat sätt.

Nya Zeeland förbjuder djurtransporter – sätter press på Australien och EU

I veckan meddelade Nya Zeelands jordbruksminister att landet ska fasa ut djurtransporterna till havs under de kommande två åren. Beslutet följer efter en omskakande skandal förra året där tusentals djur och 41 besättningsmedlemmar miste livet. Nu riktas strålkastarna mot EU och Australien vars kritiserade djurexporter bara ökar.

Dafgårds storsatsar på vegan-chark – “vi kan inte fortsätta äta kött som idag”

Projekteringen för en ny anläggning för växtbaserad mat i Källby är i sin slutfas och ambitionen är att produktionen ska vara i gång i början av nästa år. Den totala investeringen beräknas kosta 300 miljoner kronor, och ge ungefär 100 nya arbetstillfällen.

Kolonilotter till havs? Den danska folkrörelsen når västkusten

Över 1 000 hobbyodlande danska havsbönder utmanar den konventionella bilden av hur matproduktion och odling faktiskt kan gå till. Nu pågår en satsning för att möjliggöra småskalig, föreningsdriven odling av alger och musslor även här i Sverige, i ett pilotprojekt på Tjärnö.

Ny rapport: EU spenderar miljarder på reklam för kött- och mejeriprodukter

Vi européer måste minska vår konsumtion av kött och animalier för att möta den eskalerande klimat- och artkrisen – om det är forskarna överens. Trots det spenderar EU miljardbelopp på olika PR-kampanjer för att få oss att äta mer kött- och mejeriprodukter, enligt en ny rapport från Greenpeace.

ALLA ARTIKLAR

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska