ARTIKLAR

NYHETER

FN raderar tweet efter påtryckningar från köttlobbyn

Den 25 juli uppmanade FN sina 12,7 miljoner följare på Twitter att dra ner på köttet och äta mer växtbaserat, som en del i deras “#ActNow” – kampanj för klimatet. Det dröjde inte länge förrän köttlobbyn – och till och med Australiens jordbruksminister – gick till kraftig motattack mot kampanjen som beskrevs som absurd och vilseledande. Tre dagar senare var tweeten borta.

Ny skrämmande rapport: En tredjedel av världens barn har farligt höga blyhalter i blodet

Blyförgiftning drabbar världens barn i en omfattning som tidigare varit okänd, visar en ny stor rapport från FN:s barnfond UNICEF och den ideella organisationen Pure Earth. Rapporten är den första i sitt slag vad gäller omfattning och skala och slår fast att så många som 800 miljoner barn – en av tre i världen – kan ha blyhalter som är skadliga för deras utveckling, hälsa och intelligens.

De kampanjar för ett nytt matsystem – “akut läge”

Reformaten är namnet på en ny folkrörelse vars mål är att skapa ett nytt och hållbart matsystem som sätter människans hälsa och miljön i fokus – ett slags “Fossilfritt Sverige” fast för matfrågan, berättar Olga Grönvall Lund, grundare till projektet.

5 Glada Gröna Nyheter – Juli

Förnybart större än fossilt i EU:s elmix. Bosnien-Hercegovinas sista pälsdjursfarm har lagt ned. EU storsatsar på vätgas. Vi har samlat 5 glada gröna nyheter från juli.

“Havrekött” populärt när finländarna lägger om kosten

Havret är den finska vegoboomens stora vinnare, med en ökning på hela 30 procent, eller 2 kg per person, på ett år.

Gröna fingrar söker odlingsytor – och tvärtom!

Genom den digitala delningsplattformen Co-Grow möts odlare och trädgårdsägare i vad som kan beskrivas som en modern grön symbios, ofta över generationsgränsen. Det ökade odlingsintresset i pandemins spår har lett till att antalet besökare på hemsidan mångdubblats.

Ekolivskedjan återuppstår i nytt format – “närodlad hälsosam mat, direkt till dörren”

Coronapandemin blev spiken i kistan för ekolivskedjan Paradiset, men ur askan reser sig en ny version. Varumärket kommer att återuppstå som en renodlad nätbutik med fokus på att leverera närodlad, hälsosam och miljövänlig mat till engagerade kunder. “Det här är Paradiset 2.0, och egentligen är det kanske back to basics. Det var det här jag ville göra från början”, säger entreprenören och vd:n Johannes Cullberg.

Klimatberäknade recept: Rödbetsburgare med rökig ajvar – 0,3 kg CO2e

Foto: Vegomagasinet Vegansk rödbetsburgare med rökig ajvar 0,3 kg CO2e Visste du att rödbetor har in crush på valnötter? De

Köttskatt i Sverige – Vad tycker politikerna?

Frågan om köttskatt är åter på agendan efter flera skandaler kopplade till djurindustrin. Coronapandemin har på flera sätt blottat industrins ohållbara natur.
Hur ställer sig då våra svenska politiker till denna kontroversiella fråga?

Ledare: EU-förslaget om koldioxidtull ett gyllene tillfälle för klimatet

Ledare: EU-förslaget om koldioixidtull ett gyllene tillfälle för klimatet Foto: Christian Lue, Unsplash På Europeiska rådets möte den 17-18 juli

När kommer den bilfria innerstaden till Sverige?

När kommer den bilfria innerstaden till Sverige? Foto: Katerina Kerdi – Unsplash – del 2 av 2 i vår artikelserie

Att göra samhällsnytta av begagnade cyklar

Att göra samhällsnytta av begagnade cyklar Junaid Joosani visar upp sin nya delningsapp Stockholmsentreprenören Junaid Joosani har startat en delningsplattform

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin Foto: Christian Lue, Unsplash Nacala-korridoren, norra Mocambique. Ett

Insändare: Skippa industribrödet

Hur skall du veta hur det bröd som du håller i handen egentligen har kommit till? En bra början är som vanligt att noggrant studera innehållsförteckningen, ju kortare den är desto bättre!

Matrester underlättar för småbarnsföräldrar och stärker förskolans ekonomi

På Dalby Hage förskola utanför Uppsala tar man maten på allvar. Maten är lokalproducerad, ekologisk och i säsong. Dessutom har föräldrar möjlighet att köpa överbliven mat för en billig peng.

5 gröna nyheter: juni

Kanada investerar 1 miljard i vego, Spanien stänger hälften av sin kolkraft och EU tar viktigt steg mot att skärpa reglerna kring levandetransporter av djur. Vi har plockat ut 5 nyheter från den gångna månaden.

Opinion: Sluta sponsra matbutikskedjorna

I vår vardag behöver vi livsmedel. Som moderna civiliserade människor är det brukligt att gå till en mataffär och plocka ut varor bland ett enormt utbud som vi sedan tar med hem. Men vilka konsekvenser – osynliga för oss – får detta beteende när vi inte längre har insyn i livsmedelskedjan?

Möt solpanelerna som skapar dricksvatten – ur luft

De så kallade Source-panelerna har installerats på flera håll i världen där det av olika anledningar råder brist på rent och tillförlitligt vatten. Tekniken kan komma att spela en roll för att lindra den globala vattenkrisen nu och i framtiden.

Coop utvecklar ny hållbarhetsdeklaration

Coop har utarbetat ett nytt system för hållbarhetsdeklarationer, där tio hållbarhetskriterier åskådliggörs i ett så kallat spindeldiagram. Detta ska hjälpa kunder att göra mer miljösmarta val i vardagen.

Många positiva bieffekter av att arbeta hemifrån

I dessa tider av restriktioner kring resande är det många fått upp ögonen för det arbete som går att utföra hemifrån. De digitala möten som många under lång tid lyft som alternativ till resor har plötsligt blivit verklighet, vilket i sin tur har lett till minskade utsläpp och trängsel samt mer tid i vardagen.

Hur vårt språk sänker djuren

Antal människor räknas i invånare, antal björnar i björnstam och antal fiskar räknas inte alls. Det finns många fler exempel på hur vi gör skillnad på människor och andra djur i språket. I lexikon står till och med djurisk som en motsats till mänsklig. Frågan är hur det påverkar vår syn på djuren?

Nu ökar konkurrensen om matsvinnet

År 2016 lanserades Karma-appen, med konceptet att koppla ihop mat som riskerar att kastas med potentiella kunder. På senare tid har man fått konkurrens av ett par andra appar med liknande upplägg.

Klimatberäknade recept: Vegansk gubbröra

En röra med klassiska smaker som kryddpeppar, kanel och annat gott. Den är extra god på en skiva kavring eller knäckebröd. Lätt att veganisera och perfekt för ett grönt midsommarbord. 0,2 kg CO2e

Politik för klimatsmart och artsmart mat

I en ny stor rapport har forskare sammanställt tidigare forskning och utifrån det analyserat vilka vägar framåt för offentliga aktörer som vore bäst för en mer hållbar matkonsumtion.

EU presenterar “Green New Deal” för jordbruket – från gård till gaffel

Green New Deal. EU-kommissionen presenterade häromveckan en omfattande reformstrategi för en mer hållbar och miljövänlig livsmedelsproduktion. “Farm to Fork” kommer enligt beslutsfattarna leda till stora förändringar bl a vad gäller användandet av bekämpningsmedel, konstgödsel, djurskydd och antibiotikaanvändning.

Från köttnorm till vegonorm – vilka metoder är mest effektiva för att nå ett grönt paradigmskifte?

Vilka metoder är mest effektiva för att ändra våra kostvanor och få oss att övergå till en större andel växtbaserat? Frågan belyses i en ny rapport som Konsumentverket har tagit fram. Rapporten är författad av Therese Lindahl och Malin Jonell vid Beijerinstitutet, en av världens ledande institutioner för forskning inom ekologisk ekonomi.

Pakistans gröna återhämtning – en “tsunami” av träd

Pakistan. Sedan stora delar av landet stängde ned den 23 mars har miljontals daglönare blivit arbetslösa i vad som bara kan beskrivas som en fullständig ekonomisk katastrof. Pakistans regering med ex-cricketstjärnan Imran Khan i spetsen har nu svarat med ett grönt stimulanspaket för att bereda en hållbar, grön och motståndskraftig väg ut ur krisen.

Bilen får stå tillbaka i storstädernas corona-omstart

När stora delar av världen nu öppnar upp passar flera storstäder på ett genomföra ett skifte mot en mer hållbar, grön och trivsam stadsmiljö post-corona. Den bilcentrerade storstaden får stå tillbaka för gång- och cykelvägar och gröna stråk.

Hur mycket matavfall kan gömmas i Globen?

En kritisk granskning av Naturvårdsverkets senaste rapport om matavfall i Sverige.

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare miljöfråga i vår tid. Globala studier visar att en tredjedel av all mat som produceras slängs eller förstörs varje år – en miljömässig och humanitär tragedi.

Antiveganernas klassargument klingar falskt

”Bara privilegierade människor har råd med en vegansk diet” är ett argument som dyker upp mer och mer. Uppfattningen om att veganism bara är något som förunnas rika innerstadsmänniskor verkar ha blivit den prevalenta bilden hos vissa köttivrare.

Det levande gröna kulturarvet skapar hållbar motståndskraft i kristider

Livsmedelsförsörjning och beredskapsfrågor har hamnat på agendan i kölvattnet av coronakrisen. Att Sverige skulle kunna bli i princip självförsörjande på livsmedel kan framstå som utopiskt idag. Men för 100 år sedan var självförsörjningsgraden i landet betydligt högre än nu, även om det redan då fanns en import av exotiska produkter som exempelvis kaffe och apelsiner, och även sådant som vi kunde odla själva, som äpplen och tomater.

lupinta

Lupintas svenskodlade sötlupiner utmanar sojan på vegohyllan

Intresset för svenska baljväxter ökar. Mat och Klimat har besökt Lupinta, en Malmöbaserad startup som vill utmana sojabönans dominans på vegomarknaden med hjälp av lokalt odlade lupiner. Företaget lanserade sin första produkt – en lupinbaserad tempeh – för ett drygt halvår sedan och siktar nu på att ta fram fler produkter för att mätta den växande efterfrågan på hållbara vegoprodukter.

Råttor skrattar och torskar väljer svält

Idag vet vi sedan länge att djur i högsta grad kan lida. I försök har de flesta torskar som en gång nappat på en krok, inte tagit ett bete på krok igen ens efter att ha fått svälta. Kycklingarna i våra svenska djurfabriker väljer foder med smärtstillande medel om de kan.

Politikerna struntar i djurindustrins konsekvenser – men framtiden är vegansk

Trots djurindustrins uppenbart negativa konsekvenser för vår planet, för djuren och för vårt välbefinnande på denna jord, verkar politiker och makthavare ytterst ointresserade av att göra något åt saken.

Ny rapport: Vegbranschen boomar i coronatider

Vegsektorn ser ut att bli en av få vinnare i det svåra ekonomiska läge som nu råder i världen, visar en ny rapport. Främst är det den nordamerikanska marknaden som står för den väntade ökningen, men även i Sverige fortsätter försäljningen av växtbaserat att öka dramatiskt.

Sproud – hållbar ärtmjölk utan lång kylkedja

Sproud grundades 2018 av tre personer från grossisten WeMake i Malmö med målet att hitta ett bra veganskt proteinalternativ med minimal klimatpåverkan. Ambitionen var att bli ett ledande veganskt lifestylevarumärke genom att ta fram produkter som speglar den yngre generationen veganer

Tuffa beslut kan styra marknaden rätt

Klimatkrisen beror på överkonsumtion anförd av en dåligt reglerad marknad. Hur svårt det än är för många av dagens ekonomer att räkna ut. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen från Knäred.

Klimato sänker restaurangbesökarnas utsläpp – med hjälp av klimatmärkta menyer

Matens klimatpåverkan blir allt viktigare när vi väljer vad vi ska stoppar i oss, men det är inte alltid så lätt att veta vilken mat som är klimatsmart eller inte. Hur står sig odlad norsk lax mot svensk kyckling, till exempel? Släpper pasta ut mer än bulgur? Hur mycket bättre är vegetarisk mat ur klimatsynpunkt?

Klimatberäknade recept: Maxad falafelmacka med dillguacamole

Här kommer en grymt god macka som kombinerar krispig falafel, dillig avokadokräm och smarriga grönsaker. Perfekt snabb lunch eller middag.

Delfinbeståndet i Indiska Oceanen kan ha minskat med 90 procent – tonfiskindustrin ligger bakom

Antalet delfiner i Indiska Oceanen kan ha minskat med hela 90 procent sedan 1980. Det visar en ny internationell studie publicerad i tidskriften Endangered Species Research. Tappet är med stor sannolikhet kopplat till den ohållbara tonfiskindustrin i regionen.

Luftföroreningar kan bidra till ökad dödlighet i covid-19

Flera studier pekar på att risken att dö i covid-19 är högre i regioner med kraftigt förorenad luft. Långvarig exponering för luftföroreningar som kväveoxider, kolmonoxid och partiklar skadar luftvägarna och försämrar immunförsvaret, vilket i sin tur ökar dödligheten, menar forskarna.

Nu införs plastskatten – möts av ris och ros

I maj höjs priset på plastpåsar till följd av den punktskatt som riksdagen beslutat införa. Den så kallade plastpåseskatten är något så unikt som en miljöskatt som inte bara möter kritik från organisationer som Svensk Handel, men också kritiseras från delar av den gröna rörelsen.

Djurindustrins antibiotikamissbruk ökar resistensen – ett hot även vid virusutbrott

Allt fler experter drar kopplingen mellan antibiotikaresistens och risken att dö i covid-19. Det kan vara en bidragande orsak till de höga dödstalen i sydeuropa utöver andra faktorer som hög medelålder och umgänge över generationsgränser, menar bland annat författaren och journalisten Erik Martinussen.

Minska det globala matsvinnet – längs hela livsmedelskedjan

Många av oss konsumenter är inte medvetna om hur vår mat egentligen produceras. Storskaliga djurfabriker, enorma monokulturer, läckage av näringsämnen och klimatgaser, skogsskövling och flitig användning av fossila bränslen – vardag i det moderna industrijordbruket.

Osanitära djurmarknader – ett globalt problem

Pandemin har riktat ett strålkastarljus mot vårt sätt att hantera och använda djur i samhället. Särskilt fokus har legat på handeln med vilda arter och de så kallade “våtmarknader” i Wuhan där det nya coronaviruset tros ha smittat människan för första gången. Myndigheterna har infört vissa restriktioner mot djurhandeln, men omfattande undantag gör att riskerna kvarstår.

IEA-chefen: Coronakrisen unik möjlighet för omställning

Medan allt fler insjuknar i Covid-19 och världens länder tar till drastiska åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset, så kan vi samtidigt se en positiv utveckling av miljön i de länder där regeringarna stänger ner och sätter befolkningen i karantän. Luftkvaliteten förbättras och utsläppen av växthusgaser minskar kraftigt.

GLAD PÅSK eller …?

Påsken är hoppfullhetens högtid; vintern är över, grönskan återvänder, vårblommor och drömmar slår ut. Både i bibelns berättelse och i naturen handlar det om pånyttfödelse, om livet som alltid segrar över döden och öppnar sig på nytt. Ändå skuggas denna högtid (precis som julen), av den symbolfyllda maten som hör högtiden till, av vår behandling de djur vi kommit att se som ”våra”, som ”mat”, som vi har rätt att göra vad vi vill med.

Klimatberäknade recept: Italiensk påskpaj

Det här är en italiensk påskpaj – Torta Pasqualina – men vi äter den gärna året runt. Den består av frasig smördeg som omfamnar en blandning av bland annat spenat, kronärts­kocka och basilika. Pajer är smidiga att duka fram eftersom de mättar många och går super att servera både varma, kalla och ljumma.

Den enes död den andres bröd …

Jag minns så väl hur ledsen jag var, och hur mamma försökte trösta mig när jag som liten flicka tittade på djurdokumentärer där större djur dödade mindre, eller i alla fall svagare djur. Hon sade något i stil med ”den enes död, den andres bröd” och förklarade tålmodigt att det är så det fungerar i det vilda.

Schweiz håller folkomröstning om djurindustrins framtid

Ett totalförbud mot storskalig industriell uppfödning av djur. Det är temat för en schweizisk kampanj som samlat mer än de 100,000 namnunderskrifter som krävs för att få till en nationell folkomröstning enligt landets direktdemokratiska tradition.

Naturen slår tillbaka

Det är vårt i grunden ohållbara förhållningssätt till djuren, naturen och vår gemensamma livsmiljö som vi nu ser effekterna av. Pandemier, artdöd och klimatkris. Vi har blivit smärtsamt medvetna om samhällets bräcklighet.

BP antar strategi för att nå netto-noll

År 2000 presenterade BP sin strategi, Beyond Petroleum, för att profilera sig som ett mer miljövänligt företag. Företaget meddelade då att de skulle satsa på att sälja annat än drivmedel och fokusera mer på förnyelsebara energikällor, men strategin fick skarp kritik för att inte leva upp till förväntningarna.

Ökad klimatmedvetenhet har minskat intresset för ekomaten

Trots Greta-effekt och en ökad medvetenhet om klimatförändringarna minskade konsumenternas intresse för ekologisk mat under 2019. Det är inget jättetapp, men den tidigare uppgången är bruten.

Liten bönkokarskola

Hemligheten med att lyckas med baljväxter är – koktid, kryddning och kompisar. Det värsta som finns är halvkokta linser eller bönor, värsta exemplet är kalla, färglösa, lite för hårda kikärtor på en salladsbuffé med bleka, otillagade tofutärningar som stark tvåa.

Brittisk välgörenhetsorganisation gör om betesmark till skog

Den brittiska natur- och kulturskyddsorganisationen National Trust har beslutat att konvertera 18,000 hektar betesmark till naturlig skogsmark som ett sätt att bekämpa den eskalerande klimatkrisen.

Vegansk Flygande Jacob

En kär gammal klassiker, men gjord på favoriten kikärtor istället. Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion Vegansk Flygande Jacob släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.

Dumpstring – gör klimatet och miljön en tjänst

Varje dag kastar livsmedelsaffärerna stora mängder livsmedel, där bäst före datum har gått ut eller är på väg att gå ut. Detta trots att ”bäst före” inte innebär att maten är dålig därefter. Ett sätt att minska detta gigantiska matsvinn är dumpstring, dvs att ta till vara den mat som butikerna har kastat.

Nederländerna vill få bukt med luftföroreningar – betalar grisbönder för att lägga ned

Nederländerna är världens mest gristäta land; lägg ihop Skåne och Småland och du får den yta som i dagsläget huserar 12 miljoner grisar och 17 miljoner människor. Den täta djurhållningen har lett till stora problem med kväveutsläpp som i sin tur haft negativa konsekvenser för luftkvaliteten och miljön i regionen.

LRF-rapport: Stor potential för svenskt växtbaserat

“Sluta prata om vego som trend”, skrev näringsfysiologen Linda Bakkman i en krönika i Svenska Dagbladet i höstas. “Vego är det nya normala!”
Ingen har väl missat den gröna vegovåg som har svept över stora delar av världen de senaste åren.

Här görs framtidens hållbara mat

Lokalproducerad, klimatsmart, ekologisk, prisvärd och välsmakande, kan det bli bättre? Alla epitet stämmer väl överens på Vallentunaföretaget Yi Pins tofu. Tofu producerad ett par mil från där vi bor?

Isabelle Axelsson, Fridays for Future: “Det enda priset vi vill ha är en framtid”

Det som började med en 15-årings envisa skolstrejk utanför Sveriges riksdag för lite mer än ett år sedan, har nu vuxit till en enorm världsomspännande proteströrelse där ungdomarna har tagit täten. En av dessa ungdomar är Isabelle Axelsson, som på kort tid blivit en frontfigur för svenska Fridays for Future

Gustaf Skarsgård ansluter till forskningsexpedition i Antarktis

Gustaf Skarsgård följer med en grupp marinbiologer för att tillsammans med Greenpeace uppmärksamma hoten mot djurlivet i Södra ishavet. Forskarna kommer att undersöka hur klimatförändringar, plastföroreningar och industriellt fiske påverkar djurliv i Antarktis.

Frankrike förbjuder massdödandet av tuppkycklingar från 2021

7 miljarder. Så många nykläckta tuppkycklingar dödas varje år genom gasning eller malning i den globala äggindustrin. Nu har Frankrike tagit ett historiskt steg mot att förbjuda massdödandet av tuppkycklingar i landets kläckerier senast 2021.

Så kan klimatrörelsen fortfarande lyckas

Som psykolog försöker jag tänka så realistiskt som möjligt. Tillämpat på klimatfrågan blir jag då tveksam till två ytterligheter om den framtid som väntar oss.

Stora EU-bidrag till djurindustrin – nya reformpaketet för svagt enligt Greenpeace

Produktionen av kött- och mejeriprodukter ökar i EU och enligt Greenpeace senaste rapport används hela 71,2 procent av unionens jordbruksmark till djurindustrin – en industri som beräknas få runt 30 miljarder euro i subventioner till följd av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP.

Coronaviruset belyser djurhandelns sjukliga baksida

Den nya formen av coronavirus har i skrivande stund påträffats i 13 länder och krävt 80 människoliv i kinesiska Hubei-provinsen och situationen håller snabbt på att utvecklas till en internationell hälsokris.

Växtbaserad “steak” på menyn – efterliknar kött på mikroskopisk nivå

Veganuari 2020. Marknaden för växtbaserat kött har fullkomligen exploderat och går nu in i det nya decenniet med stor framtidstro. Hittills har det dock främst rört sig om färs och burgare, men nu börjar en hel rad nya produkter ta form.

Vad gör förtingligande av vår tillvaro med oss?

Massproduktion och masskonsumtion har debatterats livligt. Det finns en mängd perspektiv på detta som har olika konsekvenser. Men här vill jag enbart se till vad som händer med oss och hur vi värdesätter de olika varorna som vi kan köpa.

Levandetransporter av djur till havs – en miljardindustri med grymma förtecken

De har kallats för dödsskepp. De väldiga specialiserade transportfartyg som fraktar tusentals levande djur – främst får och kor – hundratals mil över haven för att sedan slaktas eller användas för uppfödning. Ett av dessa skepp förliste i november i Svarta Havet utanför den rumänska hamnstaden Midia,

Australien skjuter kameler i torkan – men det är djurindustrin som slukar vattnet

Kampen om vattenresurserna tätnar i den australiska rekordtorkan. Horder av förvildade, uttorkade kameler har tagit sig in i mindre aboriginsamhällen i södra Australien för att leta efter vatten. Landets miljömyndighet har nu beslutat att skjuta 10,000 kameler och vilda hästar för att råda bot på problemet. Samtidigt slukar landets omfattande djurindustri enorma mängder vatten varje år.

Snabbmatsjättens veganska “kyckling” gör succé – kommer till Sverige i vår

Den amerikanska snabbmatsjätten KFC har under ett par års tid arbetat med att ta fram ett veganskt kycklingalternativ och har under året genomfört ett antal lyckade försök på flera håll i världen. Nu meddelar kedjans brittiska gren att den veganska imposter-burgaren blir permanent från årsskiftet.

Guide till GEBEN-mat

Att laga och äta god mat kan verkligen bidra till livskvalitet. Men många av oss känner nog ibland att vi inte har tid eller lust för mat just nu. Då vore det fantastiskt om vi bara kunde ta ett typ matpiller som direkt ger kroppen allt den behöver. Men vet ni vad? Nu går det!

Regeringen bör stödja en växtbaserad planethälsodiet i offentlig måltidsverksamhet

På klimattoppmötet C40 i oktober i Köpenhamn skrev borgmästare för 14 städer inklusive Stockholm, New York, London och Paris under deklarationen Good Food Cities. Städerna ska senast år 2030 ha implementerat planethälsodieten

Vegotrenden stark i landets skolor

Köttfria dagar, vegonorm och helvegetariska skolor – Mat och Klimat listar årets gröna genombrott i den offentliga sektorn. Vegotrenden är omöjlig att förneka. Köttkonsumtionen har fallit för tredje året i rad och allt fler väljer att kalla sig för vegetarianer eller flexitarianer.

75 år av veganism – från Watsons skrivbord till vegonorm

Att bli vegan, att leva helt utan animaliska produkter kan tyckas oöverstigligt för de flesta. Fast egentligen är vi, per definition, redan veganer menar Sailesh Rao – i början av 90-talet en av de unga, smarta indiska it-ingenjörerna

Ägg med gott samvete? Palle Nielsen berättar om familjens slaktfria hönsgård

Dekorerade ägghalvor är det enda animaliska inslaget på vårt julbord. Till och med några som till vardags kallar sig veganer äter av dem. Är det hyckleri, eller resultatet av en annan hönsfilosofi?

Köttet glöms bort i den klimatpolitiska handlingsplanen

Den 17 december lanserades för första gången en klimatpolitisk handlingsplan för vårt land – ett policypaket med 132 åtgärder som ska vägleda Sverige i ambitionen att bli världens första fossilfria välfärdsnation.

Annica Sohlström

Med miljön i fokus – Intervju med Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström

Kopplingen mellan mat och miljö är något som debatteras allt flitigare i vårt samhälle. Maten står för en tredjedel av utsläppen, och det är tydligt att livsmedelssystemen måste transformeras om vi ska nå klimatmålen och kunna leva hållbart inom planetens gränser.

Vegansk husmanskost – Vardagsmat för miljontals indier

Det var den amerikanske författaren och vegohistorikern Rynn Berry som upptäckte att Indien, med sin mångtusenåriga vegetariska historia, faktiskt har det mest sofistikerade veganköket i världen.

Dumpad fiskeutrustning och överfiske hotar haven – då öppnar EU upp för ökade bidrag till fiskeindustrin

En ny rapport från Greenpeace visar på det växande problemet med dumpad fiskeutrustning i världshaven. Den så kallade “spökutrustningen” är särskilt farlig och utgör ett hot mot allt från kräftdjur och småfisk till större djur som havssköldpaddor, delfiner och valar.

tomater

Forskargrupp lyckas odla tomater i salt jord

En femtedel av världens åkermark är försaltad, enligt FN, och det är ett problem som kommer att växa i framtiden i samband med den pågående klimatkrisen.

Foto de Changyoung Koh en Unsplash

”Människor har alltid ätit kött – hur dåligt kan det egentligen vara?”

Våra matvanor påverkar mer än bara oss själva. De påverkar i allt högre grad hela planeten och ofta människor som genom sin livsstil och matvanor bidrar minst till klimatförändringarna, människor som inte står för den stora klimatpåverkan den rika världens matvanor har, men som får bära konsekvenserna, människor i det globala syd.

Impossible Foods helt växtbaserade burgare

Impossible Foods siktar på den viktiga Kinamarknaden

Marknaden för växtbaserade köttsubstitut växer explosionsartat, samtidigt som köttkonsumtionen fortsätter att öka globalt i takt med att människor får det bättre ekonomiskt. Nu vill vego-företaget Impossible Foods, baserat i Kalifornien

Djurens rätt kräver förbud mot hönor i bur

På 1980-talet satt 95 procent av alla hönor i bur för att klara av den storskaliga produktionen av ägg. 800 000 hönor hålls i bur inom den svenska äggindustrin än idag

”Europas Grönaste Stad” tar tag i matfrågan

Den brittiska mediejätten BBC skulle år 2007 förändra Växjö i grunden. De hade bestämt sig för att göra ett reportage om Europas mest miljövänliga stad och fann då den lilla

Ekobacken ger nya möjligheter för nyanlända och sjukskrivna

Det råder skördetider på Östrabo Ekobacke. Jag vandrar upp för sluttningen längs en gammaldags allé.

Olika typer av bönor och linser

Bönorna kan rädda oss – igen

Vad är det som växer och växer utan att kräva någon gödning eller konstgödsel? Som i princip kan odlas överallt?

Foto: Phil Hearing

Djurens Rätt vill förbjuda koldioxidbedövning av grisar från 2025

Djurens Rätt uppmanar regeringen att införa ett nationellt förbud mot koldioxidbedövning av grisar från år 2025. Uppmaningen sker tillsammans med intresseorganisationen Eurogroup for Animals som driver frågan nationellt i 26 medlemsländer samt på EU-nivå.

Foto: Johann Siemens

Vi borde genast ta fram en budget för jordens resurser!

I dagens samhälle är vi så bra på ekonomi. Vi räknar på det mesta; hur mycket kalorier vi gör av med på en joggingrunda och hur mycket pengar vi lägger på mat varje månad.

Svenskar oroar sig för klimatet, men underskattar matens påverkan

Två av tre svenskar är oroade över klimatförändringarna och fyra av 10 uppger att de lever mer hållbart idag än vad de gjorde för ett år sedan.

"Karen Nielsen och Leah Ireland från Feminist Farmers visar upp sin stadsodling" Foto: Michael Abdi Onsäter

Växjö kommun bäddar för framtidens stadsodlare

Brände Udde. Ett stycke uppodlad mark breder ut sig vid sjön Trummen i utkanten av centrala Växjö. Området är ungefär en tredjedels fotbollsplan till ytan och utgör hemvist åt en mängd olika ätbara växter.

Foto: Karin Oddner

Matsvinn blir matbank i Malmö

2,5 ton räddad mat och dryck samt 35 000 insamlade kronor – det är resultatet av Rädda Matens uppskattade matsvinnsfestival som hölls i Malmö i början av augusti. Projektet pågick som en del av den folkliga Malmöfestivalen

Vilken kommun blir först med hållbar mat?

Intresset för grönare mat har ökat kraftigt de senaste åren. Allt fler väljer vegetariskt och ekologiskt. De flesta kommuner har infört köttfri dag eller motsvarande. Nu är det hög tid för nästa steg.

Translate »