Mat & Klimat

Dafgårds storsatsar på vegan-chark - “vi kan inte fortsätta äta kött som idag”

Den nya anläggningen väntas vara klar 2022 och ska ge ungefär 100 nya jobb. Dafgårds ser anläggningen som en viktig pusselbit i sitt hållbarhetsarbete (Bild: Dafgårds)

14 april 2021

Familjeföretaget Dafgård, som producerar färdigrätter av olika slag, vill göra upp med utsläppen av klimatskadliga växthusgaser. Som en del i det arbetet storsatsar de nu på att utöka produktionen av växtbaserad mat kraftigt med målet att göra den “så bra att det inte ska finnas något skäl att välja kött”, säger vice VD Magnus Dafgård till Mat och Klimat.

Med det kaxiga och självsäkra påståendet att deras växtbaserade korv och köttfärs kommer att vara “godare, hälsosammare, och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött” storsatsar Dafgårds nu på vegan-chark. Projekteringen för en ny anläggning för växtbaserad mat i Källby är i sin slutfas och ambitionen är att produktionen ska vara i gång i början av nästa år. Den totala investeringen beräknas kosta 300 miljoner kronor, och ge ungefär 100 nya arbetstillfällen.

Investeringen är självfinansierad och görs för att kunna producera växtbaserade charkprodukter som man redan ingått kontrakt med ett flertal kunder om – det rör sig bland annat om vegansk korv, salami, köttfärs, kyckling. Växtbaserade produkter är inte något nytt för Dafgårds; man var tidiga med att se potentialen och en tidigare anläggning för vegetariska produkter togs i bruk 2015. Men med den nya investeringen ökar man produktionskapaciteten väsentligt. Även om produkterna i grunden är desamma som tidigare, är målsättningen att de hela tiden ska bli godare. 

– Vi skruvar på och förbättrar våra produkter hela tiden. Människan har hållit på i tusentals år med att göra korv från grisar, medan vegetariska köttprodukter är något ganska nytt, där recepten kan förbättras, säger Magnus Dafgård, vice VD på företaget.

 

En av Dafgårds växtbaserade färdigrätter (Bild: Dafgårds)

 

“Godare och hälsosammare”

Begreppet vegetariska köttprodukter har dock visats vara kontroversiellt inom EU, med förslag att till och med förbjuda användning av begrepp som korv, skinka och köttfärs på vegetarisk mat. Det är en diskussion som Dafgård tycker är bakvänd. 

– Vi tycker att en korv kan kallas korv oavsett varifrån proteinet kommer. 

Magnus Dafgård lyfter fram att köttproducenter istället borde ägna tid och kraft åt att minska utsläppen från köttproduktionen.

– De flesta kommer vilja äta kött i alla fall någon gång då och då. Men vi kan inte fortsätta som idag, med de utsläpp som kommer från köttproduktionen.

Med Dafgårds ambition att den växtbaserade mat man producerar ska vara både godare, hälsosammare och mer lättlagad än den traditionella köttmaten, kan man fundera på om det finns något skäl att alls fortsätta äta köttbaserad mat. 

– Vi vill göra den växtbaserade maten så bra att det inte finns något skäl att välja kött. Precis som jag kör Tesla och inte en V8 och bara har fördelar med det, går det att göra samma med maten, säger Dafgård.

 

Köttet den stora utsläppsboven

Familjeföretaget har också på andra sätt minskat sin klimatbelastning, bland annat genom att driva anläggningen med förnybar el, enbart ha elbilar och köra lastbilarna på RME – ett biobränsle baserat på rapsolja. Men när man analyserat företagets sammantagna klimatpåverkan stod det tydligt att den stora biten inte handlade om den egna energiförsörjningen, utan om köttet.

– Tittar man på utsläppen som köttet medför är de långt större än de utsläpp vi har här på anläggningen. Vårt viktigaste bidrag är därför att göra riktigt goda produkter av växter. Entreprenörskap handlar om att förändra och göra det bättre. Ska man kunna se sina barn i ögonen och säga att vi har gjort vad vi kan är det den här vägen vi måste gå, säger Dafgård. 

Att det också kan vara en lönsam affär för Dafgård att öka produktionen av växtbaserade produkter råder det ingen tvekan om. Enligt branschorganisationen Växtbaserat Sverige är växtbaserade produkter en stark tillväxtmarknad utifrån att allt fler konsumenter efterfrågar mat från växtriket. Den genomsnittliga tillväxten i medlemsföretagen i Växtbaserat Sverige har legat omkring 30 procent per år inom EU de senaste fem åren. Och utvecklingen ser liknande ut även globalt. Investmentbanken UBS spår att marknaden kommer att växa med 28 procent om året fram till år 2030.

 

Företaget har bland annat ställt om till elbilar och rapsoljedrivna lastbilar. Men den största utsläppskällan är fortsatt köttet. (Bild: Koen van Gilst, Unsplash)

 

Niclas Malmberg

 

Se även: EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “urbota dumt”

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

 

Klicka här för smarriga klimatsmarta vegorecept

Fler artiklar av denna författare

2 svar på ”Dafgårds storsatsar på vegan-chark – “vi kan inte fortsätta äta kött som idag”

 • april 17, 2021 kl. 9:18 e m
  Permalänk

  Jag förutsätter att Dafgårds vegetariska schark bygger på svenskproducerade råvaror.
  Att svensk köttproduktion skulle vara en miljöbelastning är en dåligt underbyggd uppfattning som okritiskt sprids och tyvärr anammas av lika okritiska vegoförespråkare.

  Svar
 • april 18, 2021 kl. 9:33 f m
  Permalänk

  Vad glad jag blir när jag läser detta. Jag är 61 år och har varit vegan i några år, bland det bästa jag gjort. Min man äter oftast den mat jag lagar, när jag inte är hemma kommer det att finnas bra alternativ för honom.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska