Mat & Klimat

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra, skriver debattören och djurrättsaktivisten Martin Smedjeback

10 maj 2021

Pariserhjul. Bad. Sömn. Det är med dessa positivt laddade ord som LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, väljer att beskriva det värsta i djurindustrin – dödandet på löpande band. Vi hittar orden i skolmaterialet Bonden i skolan som de beskriver som ”en unik satsning där elever på ett enkelt och roligt sätt får lära sig var maten på våra tallrikar kommer ifrån.” Materialet är avsett för barn från förskola upp till årskurs 6.  

Det enda kring slakt som går att hitta på hemsidan för Bonden i skolan beskriver vad som händer med grisarna på slakteriet: ”Väl framme på slakteriet lastas de av och går in i grupper om tolv till något som liknar ett pariserhjul med en vägg som sakta flyttar sig så att grisen sänks ner i ett koldioxidbad där den somnar in och dör.” Men hur stämmer beskrivningen med verkligheten?  

“Den fysiologiska effekten av gasen är tämligen ångestfylld. Den utlöser en reflex som får djuret att hyperventilera och framkallar en stark känsla av kvävning”. Detta skriver Per Jensen, professor i etologi, om gasningen av grisar på svenska slakterier. En djurskyddsforskare berättar om hur det känns att andas in koldioxidgasen: “Jag tog ett enda andetag och det kändes som att få en elstöt i lungorna. Det gjorde väldigt ont. Jag backade genast ut i den friska luften igen.” 

 

Urklipp från “Bondens Djur” – en del av LRF:s skönmålande PR-satsning

 

 

Ska vi förvånas över att djurindustrin ger en så positivt vinklad beskrivning av deras industri som det bara är möjligt? Nej, men jag tycker att det är upprörande att de tillåts servera dessa skönmålningar och lögner till barnen i skolan. Hur skulle vi reagera på om till exempel Coca-cola försökte få in ett skolmaterial om hur härligt det är med läsk eller från Volvo om hur häftigt det är att köra bil? Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar. 


Martin Smedjeback

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.