Mat & Klimat

Domstolsbeslut ger Biden möjlighet att avveckla kolkraften i USA snabbare

Kolkraftverk i Fairbanks, Alaska. Kolets andel av elproduktionen har halverats i USA sedan 2009, och det är en utveckling som kommer gå allt snabbare i och med maktskiftet i Vita Huset (Foto: NOAA, Unsplash)

26 januari 2021

Biden-administrationen har fått en gyllene möjlighet att snabba på avvecklingen av kolkraften i USA. En federal domstol i Washington DC underkände den 19 januari (dagen innan Joe Biden blev insvuren som president) en regel från Trump-administrationen som i praktiken inte skulle ha ställt krav på minskade utsläpp från landets många kolkraftverk.

Den nya regeln var tänkt att ersätta President Obamas Clean Power Plan från 2015 – en plan som ställer tydliga krav på delstaterna att minska utsläppen från elproduktionen, till exempel genom att ersätta kolkraft med vindkraft, solenergi eller fossilgas. Clean Power Plan blev stoppad från att träda i kraft av Högsta Domstolen i februari 2016, i avvaktan på att stämningar från republikanskt styrda delstater skulle behandlas i federala domstolar. Trump var emot Obamas plan och efter att han tillträtt började hans administration arbetet med att utarbeta en egen plan.

Domstolens slutsats var att Trumpadministrationens förslag vilade på en felaktig tolkning av lagen The Clean Air Act. Beslutet ger nu Joe Bidens administration möjlighet att direkt påbörja arbetet med att utforma en egen reglering för att minska utsläppen från kolkraftverk och andra energikällor som producerar el. Utan domstolens beslut skulle Biden-administrationen först behöva avskaffa Trumps regel och en sådan process tar lång tid. Nu slipper man alltså det.

Miljörörelsen hyllade beslutet som en vinst för klimatet.

– EPA: s roll är att skydda det amerikanska folket från farliga föroreningar och agera på det största hotet mot vårt land: klimatkrisen, säger Joanne Spalding, klimatrådgivare hos Sierra Club, i ett uttalande

När Obama-administrationen utfärdade Clean Power Plan uppskattades att den skulle minska koldioxidutsläppen med 415 miljoner ton år 2030. Om varje delstat når sitt mål skulle planen leda till en utsläppsminskning med 32 procent från elproduktion fram till 2030 (jämfört med 2005 års nivåer) samt uppnå olika hälsofördelar på grund av minskade luftföroreningar. 

 

Se även: USA storsatsar på vindkraft och solenergi i covidpaket

 

Att få ned utsläppen från elsektorn är högprioriterat för Biden-administrationen. Elsektorn är näst störst källa till klimatutsläpp i USA efter transporter (se nedan). 

Kolkraftens andel av elproduktionen i USA har halverats sedan år 2009, då ungefär hälften av utsläppen kom från kolkraften, att jämföra med 23 procent år 2019. Men eftersom kolet ger så stora klimatutsläpp så kommer 60 procent av utsläppen i elsektorn fortfarande därifrån. Så en ny motsvarighet till ”Clean Power Plan” från Biden-administrationen, tillsammans med fortsatta skattelättnader för vindkraft och solenergi, kan förhoppningsvis leda till att kolkraften i konkurreras ut inom några år.

 

Stefan B Nilsson

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Opinion
Göran Hådén

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Inrikes
Niclas Malmberg

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Translate »