
11 februari 2021
FN har utlyst ett årtionde för havsforskning för hållbar utveckling. De hot som mänskliga aktiviteter utgör för världens hav aldrig har varit så allvarliga som nu, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att satsningen lanserades förra veckan.
Vid den digitala lanseringen deltog världsledare, forskare och experter för att uppmärksamma de kommande tio årens satsningar för att öka stödet för havsforskning och en mer hållbar användning av världens marina resurser.
– År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven och världens korallrev kan vara döda framåt slutet av detta århundrade – om vi inte agerar nu. Att skydda och utnyttja haven på ett hållbart sätt är avgörande för produktionen av mat, för människors försörjning och för att motverka klimatstörningar och relaterade katastrofer, sade generalsekreteraren.
Världens enorma hav är mycket viktiga för människors tillgång till mat – samt för handel och kommunikationer. Forskare understryker dock att havens resurser är överexploaterade samtidigt som föroreningarna av vattnen har förvärrats.
I en stor rapport om tillstånden för haven har FN slagit fast att det största hotet mot haven kommer från bristen på åtgärder för att skydda de marina resurserna. I takt med att världsbefolkningen växer ökar också exploateringen av haven samtidigt som allt mer sopor, oljeläckor och industriavfall förorenar vattnen.
António Guterres menar att betydligt större resurser måste satsas på havsforskning – och att alldeles för lite pengar i dag går till detta så viktiga område.
FN-företrädare vädjar nu till världens länder att under de kommande tio åren i högre grad stötta den forskning som behövs och uppmanar till fler satsningar för att skydda världens hav.
Alison Kentish / IPS
Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.
Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.
För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.
För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.
Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.