Mat & Klimat

FN lyfter fram baljväxter som framtidens livsmedel

På torsdagen uppmärksammade FN internationella baljväxtdagen. Bilden visar torkade linser och bönor på en marknadsplats i Bulawayo i Zimbabwe. Foto: Busani Bafana/IPS

18 februari 2022

Förra veckan uppmärksammade FN den internationella baljväxtdagen. Målet är att belysa hur en ökad konsumtion av linser, bönor, kikärtor och andra baljväxter kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser.

 

En billig och motståndskraftig proteinkälla

Världens köttproduktion står bakom enorma utsläpp av växthusgaser. Samtidigt konstaterar FN:s livsmedelsorganisation, FAO, att det finns goda skäl till att baljväxter i många kulturer betraktas som de ”fattigas protein”. Baljväxter anses vara ett mycket bra alternativ till kött eftersom de innehåller stora mängder protein, mineraler och vitaminer.

Dessutom innehåller baljväxter lite fett och inget kolesterol, vilket enligt FAO gör att de minskar riskerna för välfärdssjukdomar. De är även viktiga som gröda eftersom baljväxter kan förbättra jordens bördighet, bland annat genom att fixera atmosfäriskt kväve. Det minskar i sin tur behovet av konstgödsel, vilket leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Enligt FAO är baljväxter dessutom en generellt ganska billig proteinkälla, och odlingarna är i många fall mindre känsliga för torkor och andra klimatrelaterade problem.

FN har utsett 10 februari till internationella baljväxtdagen, som ett led i arbetet för att lyfta fram linser och bönor. Detta samtidigt som den globala konsumtionen av denna nyttiga och klimatsmarta mat har minskat på senare år i takt med att fler människor har fått högre inkomster och i samband med det gått över till andra kostvanor.

Baher Kamal / IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.