Mat & Klimat

Forskare lanserar riktlinjer för hållbara jordbruk

Odlingschefen Dominic Kimara står vid en av företagets ekologiska risodlingar i Amuru i Uganda. Foto: Isaiah Esipisu/IPS

Amuru, Uganda – Världens jordbruksföretag måste ta ett större ansvar för de miljömässiga och sociala konsekvenserna av sin verksamhet. Det är budskapet i en ny rapport där forskare lyfter fram vad som krävs för en mer hållbar matproduktion.

Det går att bedriva stora jordbruksodlingar och samtidigt skydda miljön och den biologiska mångfalden. Det visar företaget Omer Farming Company som på mycket stora arealer odlar så kallat upplandsris i distriktet Amuru i nordvästra Uganda, med hjälp av hållbara metoder. Och skördarna är rikliga.

– Vi plogar inte åkrarna och vi använder inga gödningsmedel, berättar Dominic Kimara, chef för odlingarna, för IPS.

I stället odlar företaget själva en gröda som fungerar som en form av ekologisk gödsel när den bryts ned på odlingsmarkerna.

FN:s jordbruksorganisation uppger att detta är ett exempel på en odlingsteknik som minskar användningen av maskiner, och därmed utsläppen, men som också är kostnadseffektiv och gynnsam för markerna.

 

Endast 8 procent av klimatinvesteringar till jordbruket

Den nya rapport som gjorts i samarbete mellan bland andra stiftelsen BCFN och FN-nätverket SDSN slår fast att världens jordbruksföretag måste se över sina produktionsmetoder och hur åkrar utnyttjas i fråga om konsumtion av vatten och energi. Men det handlar också om att skapa drägliga arbetsvillkor som kan förbättra livet för världens jordbruksarbetare och deras familjer.

Rapportförfattarna lyfter fram flera viktiga områden där jordbruksföretagen behöver anpassa sina verksamheter för att i högre grad ligga i linje med de globala hållbarhetsmålen.

Enligt rapporten ökar hela tiden de investeringar som görs för en mer hållbar och klimatsmart utveckling. Men trots det är fortfarande bara åtta procent av de offentliga klimatinvesteringarna inriktade på jordbrukssektorn.

Forskarna betonar också att det krävs fler insatser för att få fram mat som både är framställd med hållbara metoder och nyttig för människor – något som skulle gynna både planeten och människors hälsa.

Nyligen varnade en annan studie om förhållandena i Indien, där det finns en risk för att undernäringen kan komma att öka kraftigt i framtiden. Detta på grund av att landets jordbruk sedan länge har varit inriktat de på en ökad produktion av bland annat vete och ris – vilket i sin tur hämmat satsningar på andra viktiga grödor som innehåller andra former av näring.

Författarna till den nya rapporten slår fast att det kommer att krävas en radikal förändring av världens jordbruksproduktion för att kunna bemöta de miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar världen står inför. Och den situationen har blivit än mer akut på grund av pandemin, som främst drabbar de mest sårbara grupperna, påpekar forskarna.

, IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Räkna indirekt klimatpåverkan

Vi kan och bör räkna mer på indirekt klimatpåverkan. Det är inte lätt, men är en avgörande förutsättning för att göra rätt prioriteringar. Om något är relevant, men svårt att räkna på, behöver den osäkerheten ändå redogöras för.

Klimat
IPS Inter Press Service

Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.