Mat och Klimat

Helgens klimatsmarta recept är en smakrik och nyttig kikärtssoppa med selleri, gräslök och spenat.

Grön kikärtssoppa med selleri och spenat - 0,1 Kg CO2e

Den här smakrika soppan behöver bara koka i fem minuter. Det är en härlig smak av selleri och kikärter med en vacker färg från färsk spenat.

Recept och foto: Vegomagasinet

 

4 personer

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

2 stjälkar bladselleri eller 1 liten bit rotselleri

1 burk kikärter, à 410 g

4 msk olivolja

3 rejäla nävar färsk spenat

1 dl vitt vin eller 3 msk ljus vinäger

0,25 grönsaksbuljongtärning
svartpeppar

2 msk japansk soja

 

Till servering (om du vill):
solrosfrön
sesamfrön
olivolja
chiliflakes
hackad gräslök

 

Tillagning

1. Dela, skala och hacka lök, vitlök och selleri smått. Skölj kikärterna.

2. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt oljan. Stek lök, vitlök och selleri mjuka i 2 minuter.

3. Tillsätt kikärterna och vinet, låt puttra ordentligt i ytterligare 3 minuter.

4. Smula i buljongtärningen och häll på vatten så att det täcker. Koka i 5–7 minuter.

5. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare 1 minut.

6. Smaka av med salt, peppar och soja. Ta kastrullen från värmen och mixa med stavmixer tills soppan är slät.

7. Servera med valfri topping och gärna med en brödbit till.

 

Det här receptet är från Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag” (Bonnier Fakta). Enkelt, kravlöst, färgglatt och välsmakande. En lakto-ovo-vegetarisk kokbok med mycket veganskt.

Sugen på fler goda vegorecept? Kolla in bloggen vegoeco.se

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion kikärtssoppa släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa