Mat & Klimat

Gröna fingrar söker odlingsytor – och tvärtom!

Gröna fingrar söker odlingsytor - och tvärtom!

I trädgården odlar Gustaf och Malin allt från örter och rotfrukter till majs, tomater och zucchini. Foto: Gustav Wiklund

Genom den digitala delningsplattformen Co-Grow möts odlare och trädgårdsägare i vad som kan beskrivas som en modern grön symbios, ofta över generationsgränsen. Det ökade odlingsintresset i pandemins spår har lett till att antalet besökare på hemsidan mångdubblats.

Smartare nyttjande av resurser

När man loggar in på Co-Grows hemsida möts man av en sverigekarta fullspäckad med lila och orange “knappar”. Det är annonser från trädgårdsägare med mark till övers, och från sugna odlare som inte fått utlopp för sina gröna fingrar. Genom plattformen kopplas dessa intressen sedan enkelt ihop och blir till en win-win situation för båda parter. I skrivande stund finns det 42 odlingsytor på kartan och 33 odlare som söker mark.

Intresset för odling bland innerstadsbor och andra som saknar tillgång till mark har ökat under en längre tid och köerna till kolonilotter är långa. Det var mot den bakgrunden som Rebecka Hagman startade Co-Grow 2016.

– I Co-Grow kombinerar vi odling med delningsekonomi, och möjliggör på så vis att trädgårdar kan delas. Dels får fler odlare tag i en odlingsyta och dels kommer outnyttjade resurser till nytta, säger hon i ett pressmeddelande.

Pandemin har givit odlingsintresset en rejäl skjuts, vilket också märks på delningsplattformens trafik.

– Antalet besökare på vår plattform har mångdubblat i år jämfört med förra året. Det har säkerligen att göra med karantäner och ökat hemestrande. Liksom trädgårdsföreningarna märker av ett ökat odlingsintresse gör även vi det, säger Rebecka Hagman.

Ett utbyte med mervärden

Gustaf Wiklund är styrelseledamot i föreningen och är även en av de markägare som delar sin trädgård genom plattformen. För honom var värnandet om miljön en stor drivkraft, berättar han i en skriftlig kommentar till Mat och Klimat.

– Jag tycker det är bra om våra resurser kan användas bättre och glädja flera utan att öka vår miljöbelastning, allt från verktyg till bilar och i det här fallet mark och odling i trädgård. Det är fantastiskt hur Co-Grow på ett enkelt sätt kan göra så att fler kan hitta glädjen i att odla.

I våras fick han kontakt med Malin Svensson, som sedan dess blivit hans medodlare.

– Malin kommer med andra idéer och det är extra roligt. Vi har kunskap om olika saker och har lite olika erfarenheter och det är bra. Sen är jag mer spontan och hon ordning och reda och vill planera mer vilket är nyttigt för mig. Nu har vi redan börjat fundera över hur vi kan använda hösten och vintern för att få ut mer av odlandet i trädgården. 

Malin bor i en liten studentlägenhet i Helsingborg med ett snedfönster, där det varken finns tillräckligt med plats eller ljus för att hennes växter ska trivas berättar hon. Idag odlar hon tillsammans med sina samodlare allt från örter som persilja, koriander dill och basilika, till tomater, zucchini, majs, morötter, palmkål och mycket mer.

– Tillsammans kan vi göra så mycket mer än vad jag hade kunnat själv. Och så är det väldigt trevligt att få sociala kontakter som jag kan nörda ner mig i odling med. Få saker är dessutom så nyttigt och avstressande som att få peta i jorden och se frön växa och ge frukt, förklarar hon.

Michael Abdi Onsäter

 

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service
Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Klimat
Niclas Malmberg
All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service
Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service
Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Read More »