Mat & Klimat

Indien överraskar med höjda klimatmål på COP26

3 november 2021

Indiens premiärminister Narendra Modi tillkännagav vid COP26 flera nya klimatmål, som går längre än de tidigare. Tre av målen säger att Indien ska (1) ha nått netto noll utsläpp år 2070, (2) ha ökat andelen förnybar el till 50 procent år 2030 och (3) ska ha minskat koldioxid-intensiteten i ekonomin med 45 procent till år 2030. 

 

En stark signal

Alla tre målen baseras på 2005 års nivåer. Modi sa vidare att Indien skulle minska sina beräknade totala koldioxidutsläpp med en miljard ton till 2030 i jämförelse med tidigare planer. Han sa också att han förväntar sig stora stödsummor från de rika länderna till Indien och andra utvecklingsländer, på i storleksordningen 1000 miljarder US dollar, och att de dessutom ska dela med sig av koldioxidsnål teknik. Löftena från Modi förväntas formaliseras i Indiens nationella bestämda bidrag (National Determined Contribution, NDC) till FN.

Indiens löfte om netto noll utsläpp år 2070 innebär att länder med totalt 84 procent av de globala klimatutsläppen nu täcks av mål om netto noll. 

Ulka Kelkar på World Resources Institute, en framstående vetenskaplig forskargrupp, sade att Indiens tillkännagivande skulle ha en stor påverkan genom att sätta en “färdriktning” för landets ekonomi:

– Netto noll blev ett ämne i det offentliga samtalet för bara ett halvår sedan. Bara att ha detta koncept förstått i Indien kommer att ge en mycket stark signal till alla sektorer av industrin och samhället. Så det här från premiärministern kommer att bli ganska omvälvande.

 

Elnäten måste kopplas samman

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Narendra Modi annonserade dagen efter Modis deklaration ett initiativ för gröna elnät, för att påskynda integrationen av sol- och vindkraft på internationella nät. Att länka elnäten skulle göra det möjligt för delar av världen med överskott av förnybar energi att skicka den till områden med underskott. Till exempel kan länder där solen har gått ner dra kraft från andra som fortfarande kan generera solel.

– Om världen måste gå mot en ren och grön framtid kommer dessa sammankopplade transnationella nät att vara avgörande lösningar, sa Indiens premiärminister i ett uttalande.

Initiativet kommer att samordnas av en styrgrupp av ministrar, som inkluderar Frankrike, Indien, Storbritannien och USA.

Stefan B Nilsson

 

Se även: Fossilindustrin vädrar morgonluft när elpriserna stiger

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.