Mat & Klimat

INRIKES

INRIKES

Debatt: Varför pratar inte media mer om den enorma klimatutmaningen?

En viktig energidebatt pågår, men varför pratar vi inte ännu mer om klimatfrågan och varför förs den inte fram i SVT och i fler media på ett mer nyanserat sätt?

Ny modell sänker skollunchens utsläpp med 40 procent – accepteras av eleverna

I en ny avhandling från Karolinska Institutet har en ny metod för hållbara skolluncher tagits fram och utvärderats i praktiken. På de tre grundskolor som ingick i studien minskade klimatpåverkan med 40 procent, samtidigt som kostnaderna, näringsvärdet och matsvinnet låg kvar på ungefär samma nivåer.

Stora ersättningar vid virusutbrott – samtidigt koncentreras djurhållningen allt mer

Den svenska djurindustrin har drabbats av flera omfattande virusutbrott vilket tvingat fram massavlivningar och avelsstopp. Staten ersätter företagen för produktionsbortfall och sanering, samtidigt som trenden mot en allt mer koncentrerad och storskalig djurhållning håller i sig.

Analys: Svensk el fortsätter att tränga ut kolkraft på kontinenten – trots kylan

Några kalla vinterveckor och debatten om svensk elförsörjning är igång igen med full kraft. Det talas om elbrist och u-länder. Men faktum är att Sverige aldrig exporterat så mycket el som nu. Att låta några få timmar med nettoimport styra energidebatten osar populism, skriver Niclas Malmberg i en analys.

Varierade växtföljder klarar klimatkrisen bättre – men missgynnas av marknaden och politiken

Ju större del av året marken täcks av grödor, desto större blir skörden och markens förmåga att utföra ekosystemtjänster, men det krävs politiska åtgärder för att komma bort från monokulturerna, säger SLU-proffessorn Riccardo Bommarco till Mat och Klimat.

Svenska lupinsuccén skalar upp – vill nå hela landet

Den malmöbaserade startupen Lupinta fortsätter att röna framgångar i vegovågens spår. Företagets svenskodlade lupinfilé finns nu i 100 ICA-butiker, och planen är att nå hela den svenska marknaden inom kort.

Translate »