Mat & Klimat

Jamaica klimatsatsar – planterar 3 miljoner träd

Anna-Kay Brooks vid Jamaicas skogsmyndighet visar upp en del av de plantor som ingår i satsningen på att motverka avskogningen i landet. Foto: Kate Chappell/IPS

2 juli 2021

Jamaicas gamla skogar har de senaste decennierna minskat i omfång. Men nu ska utvecklingen vändas – tre miljoner nya träd ska planteras på den lilla karibiska önationen.

Skogssatsningen har hittills resulterat i utplanteringen av 600 000 nya träd.

– Det främsta skälet är att vi vill bidra till att minska klimatförändringarna. Människor är väldigt entusiastiska och stödet har varit stort, berättar Jerome Smith, chef vid landets statliga skogsmyndighet.

Han säger att man fortfarande är säkra på att det ska gå att uppnå målsättningen att ha planterat tre miljoner nya träd innan utgången av nästa år. Detta trots att pandemin har hämmat satsningen.

Jamaica har genomfört flera klimatinsatser, men är samtidigt ett utvecklingsland som försöker stärka ekonomin genom nya turistsatsningar.

Landet var tidigt ute med att skärpa sina nationella målsättningar för att kunna leva upp till Parisavtalet. Jamaica har utlovat att kraftigt sänka utsläppen från näringslivet och minska beroendet av fossila bränslen samtidigt som landets skogar ska skyddas.

 

Ett träd per invånare

De senaste decennierna har skogarna minskat i omfång. Jamaica har fortfarande stora skogsområden, men enligt Jerome Smith visar satellitbilder att de områden som täcks av äldre skog har fortsatt att minska.

Landets regering har dock slagit fast att skogarna inte längre ska tillåtas att minska, utan att alla fällda träd också måste ersättas av nya.

Målsättningen om tre miljoner nya träd innebär att nästan ett nytt träd per invånare ska planteras. Många privata och frivilliga grupper har ställt sig bakom satsningen och utlovat att hjälpa till att plantera flera hundratusentals träd. Enligt Jerome Smith har dessutom ett stort antal skolor och olika lokala grupper engagerat sig i arbetet.

Även Eleanor Terrelonge, ordförande för ett ungdomsförbund som arbetar med klimatfrågan, är positiv till satsningen. Men hon menar samtidigt att initiativet är långt ifrån tillräckligt.

– Regeringen säger alla de rätta sakerna när det gäller klimatförändringarna, men jag är inte lika säker på att det också kommer att resultera i åtgärder. Satsningen är bra, men problemen kommer att bestå om vi inte förhindrar att fler skogar fälls. Det finns gott om tekniskt kunnande på Jamaica, men jag är inte säker på att den politiska viljan är tillräckligt stark, säger Eleanor Terrelonge.

Kate Chappell/ IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.