Mat och Klimat

Foto: Vegomagasinet

Klimatberäknade recept: Vegansk gubbröra

0,2 kg CO2e

En röra med klassiska smaker som kryddpeppar, kanel och annat gott. Den är extra god på en skiva kavring eller knäckebröd. Lätt att veganisera och perfekt för ett grönt midsommarbord.

2 portioner (3 dl)

  • 1/2  dl sojabaserad yoghurt
  • 1/2 dl äggfri majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 1/4 tsk kryddpeppar
  • 1/4 tsk mald kanel
  • 1/4 tsk mald ingefära
  • 200 g fast tofu, smulad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1/2  dl finhackad dill
  • 1/2  dl finhackad gräslök
  • Knäckebröd
  • Salt och vitpeppar
  1. Rör ihop soyghurt, citronsaft, kryddpeppar, kanel och ingefära i en skål.
  2. Vänd ner resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå i minst 10 minuter innan servering.

Recept:  Vegomagasinet

Klimatavtryck

Vegansk gubbröra – 0,2 CO2e per portion

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegansk gubbröra släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa