Mat och Klimat

Foto: Vegomagasinet

Morotsjärpar med potatis 0,1 kg CO2e

Snabba, frasiga, knapriga och lysande gula i färgen. Kan man önska mer? De här får smak från bland annat het sriracha, ingefära och vitlök, med knapriga jordnötter som ger det där lilla extra. Riktigt klimatsmart också!

 

4 portioner

  • 1,5 dl rostade jordnötter
  • 2 morötter, grovt rivna
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 stor vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk sriracha eller chili efter smak
  • 1 tsk riven ingefära
  • Salt, svartpeppar

 

Mixa jordnötterna till ett grovt mjöl med t ex en stavmixer eller i en matberedare.Tillsätt morötter och lök och mixa stötvis så att du får en grov färs. Tillsätt övriga ingredienser och rör samman.

Forma smeten till järpar, biffar eller bollar och stek i olja på medelvärme tills de får fint med färg runt om.

Kan serveras med potatis och en god vegansk coleslaw

Recept och Foto: Recept och foto: Karoline Jönsson,Vegomagasinet 

 

Klimatavtryck

Veganska morotsjärpar med potatis – 0,1kg CO2e per portion

 

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegansk morotsjärpar med potatis släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa