Mat & Klimat

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

Extremvädret i Kanada ledde bland annat till enorma skogsbränder som skördade hundratals människoliv. Landets jordbruk har drabbats hårt vilket bland annat lett till en senapskris på andra sidan jorden.

20 januari 2022

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Mat & Klimat har tidigare rapporterat om de extremväder som drabbade den nordamerikanska västkusten under 2021 i form av den “värsta torkan på 60 år” och kraftiga skyfall. Händelser som resulterade i stora skogsbränder som förstörde tusentals hem och skördade hundratals människoliv. Enligt en sammanställning från The Guardian dog även över en miljard vilda djur i de fruktansvärda bränderna.

Hettan slog hårt mot jordbruket. I Kanada gick exempelvis 50-75 procent av körsbärsskörden förlorad. Produktionen av hallon, äpplen och aprikoser drabbades också. I USA drabbades produktionen av vete och potatis.

 

Minskade med tredjedel

Nu rapporterar nyhetsbyrån AFP om en senapskris i franska Dijon som har kopplingar till klimathändelser på andra sidan världen. Kanada är världsledande när det gäller odlingen av senapsfrön men efter de rekordhöga temperaturerna minskade produktionen med 28 procent.

– Priserna på frön har gått upp tre eller fyra gånger, snart kanske fem. Utöver det finns inget utbud. Vår produktion har gått ner med 50 procent, säger Christophe Planes, försäljningschef hos senapstillverkaren Reine de Dijon, till AFP.

Potatisskörden klarade sig bättre i Kanada, men där drabbades istället exporten av de extrema skyfall som drog in över British Columbia i november. Något som förvärrades av att den torra och brandhärjade marken inte kunde absorbera vattenmassorna. Exportproblemen ledde bland annat till att japanska snabbmatsrestauranger fick begränsa sitt utbud av potatis för att undvika slutförsäljning.

En annan bransch som påverkas av de stigande temperaturerna är vinindustrin, bland annat i Frankrike. I ett reportage som Aftonbladet publicerat berättar den franska vinproducenten Xavier Vignon hur det allt varmare klimatet påverkar druvorna och riskerar att skada industrin framöver.

Han skördar numera druvorna tre veckor tidigare än när han började för 25 år sedan och medeltemperaturen i regionen har ökat med en hel grad de senaste årtiondena.

 

Dijonsenap är en stark osötad senap, som ursprungligen kommer från Dijon i Frankrike. Den smaksätts ofta med vinäger eller vitt vin.

 

 

Matsäkerheten hotas av klimatkrisen

Jordbruket är en av de sektorer som är mest hotade av den eskalerande klimatkrisen enligt FN:s klimatpanel IPCC. Vid 2 graders uppvärmning kommer extremväder oftare nå kritiska trösklar för jordbruk och hälsa, konstaterar de i sin senaste stora rapport. Redan nu är regn- och torrperioder allt mer intensiva och man varnar för att flera av världens viktigaste jordbruksområden redan idag påverkas av det förändrade klimatet. 

Enligt en analys från Stockholm Environment Institute kommer både rika och fattiga länder drabbas om det bli svårt att odla grödor som majs, vete och soja i världens jordbruksregioner. Analysen visar att produktionen av majs, kaffe och socker är väldigt klimatkänsliga, medan produktionen av vete till och med kan gynnas något.

Risken för den globala matsäkerheten beror till stor del på produktionen från ett fåtal länder, exempelvis majs från USA och Brasilien, eller ris från Thailand.

 

Hur klimatförändringen väntas påverka skörden av några av världens viktigaste grödor. Källa: Stockholm Environment Institute

 

Michael Abdi Onsäter

 

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

 

 

 

Hur kan vi undvika pandemier? Se vår intervju med Vänsterpartiets Jens Holm

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.