Mat & Klimat

Foto: Eva Hilldén, Vegomagasinet

Havspudding - 0,1 kg CO2e

Det här är en vegofierad laxpudding med läcker lök, morot och fänkål. Riktigt god med en klick dillsmör och en glad sallad till!

 

4 portioner

Havspudding

600 g kokt potatis

1 fänkålsstånd, tunt skivad

1 gul lök, tunt skivad

200 g morot, tunt skivad

0,5 dl finhackad dill

2 dl havregrädde

200 g fast tofu

Salt, vitpeppar

Dillsmör

75 g smör, mjölkfritt

0,5 dl finhackad dill

salt

Vitpeppar

 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva potatisen tunt.

Glöm inte att skära bort den hårda roten på fänkålen. Stek fänkål, gul lök och morot i lite olja tills allt mjuknar och löken blir lätt transparent.

Vänd ner dillen och krydda med salt och peppar.

Mixa ihop grädde, tofu, salt och peppar i en blender eller med hjälp av en stavmixer.

Varva potatis och blandningen med fänkål, gul lök och morot i en gratängform.

Häll på tofumixen och rör runt försiktigt. Gratinera allt i 40 minuter.

Ta ut och servera tillsammans med dillsmör och en god sallad.

Recept och Foto: Recept, Mattias Karlsson. Foto: Eva Hilldén, Vegomagasinet 

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegansk havspudding släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Translate »