Mat & Klimat

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

Foto: Nathan Fertig, Unsplash

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Maten..

Jag mår dåligt av hur våra djur behandlas i matproduktionen. På TV visas hur kor hanteras på ett företags lantgårdar. De får stå i sin avföring. De är undernärda. Jag handlar inte längre företagets produkter, t ex deras mjölk och smör.

Jag blir orolig när jag ser hur många människor som handlar fet mat. Hur ska jag kommunicera vikten av att äta nyttigt? Jag tänker tillbaka på ett besök i New Orleans där de jag mötte på gatan i snitt vägde 20 kilo för mycket. I Sverige är övervikt också mycket vanligt.

I sin bok Den självläkande människan berättar Sanna Edin om ett experiment på ett fängelse i England. Man gav fångarna på en avdelning vitaminrik mat och på en annan avdelning vanlig, icke vitaminrik mat. De förra blev plötsligt lugnare och mer harmoniska, de senare fortsatte sitt aggressiva uppträdande.

Jag äter inte längre kött och jag har slutat flyga. Numera är rödbetsjuice och flytande omega 3 morgonkost tillsammans med B- och D-vitamin, zink och magnesium. Till lunch blir det vegetarisk färs och till middag auberginegratäng. 

Klimatet

Jag blir oerhört upprörd när jag läser om hur Amazonas skogar huggs ned och hur klimatförändringarna leder till bränder i Australien och Kalifornien där djur och natur drabbas. När USA inte vill följa Parisavtalet och presidenten tror på utökad kolproduktion blir jag förbannad.

Vin transporteras över hela jorden från Nya Zeeland och Australien till Sverige. Dessa långa transporter medverkar till klimatförsämringar. Det gäller förstås inte bara vin. Det är Europas matmarknader som vi ska handla ifrån.

Enligt författaren Jonathan Franzen har klimatförändringarna kapat hela samtalet om vad det innebär att ta vara på planeten. Jag hoppas verkligen att han inte har rätt. Att samtala om klimatförändringarna måste vara det viktigaste vi gör just nu.

Slutligen ett råd: Tänk på avståndet mellan karantänen och verkligheten när du kliver ut!

 

Thomas Ekbom

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Liza Ahnland
Stor potential för tidvatten- och vågkraft

Vi lever i en tid då behovet av investeringar i förnybar energi är stor. Väldigt mycket pengar satsas just nu på olika typer av havsbaserad energi, såsom vågkraft och tidvattenkraft.

Djurrätt
Niclas Malmberg
EU-regler bakom LRF:s slopade beteskrav

Lantbrukarnas Riksförbunds extrastämma har beslutat att organisationen ska driva frågan om att beteslagstiftningen ändras så att nötkreatur i lösdriftsstallar undantas från kravet på bete och utevistelse. Beteslagen är omodern och missgynnar svenska mjölkbönder, menar de.

Politik
Michael Abdi Onsäter
EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “Urbota dumt”

Vegokorven kan ha nått sitt bäst-före datum. Nästa vecka ska nämligen EU-parlamentet rösta om två nya lagförslag som ska förbjuda namn som “korv” och “ost” i samband med försäljning av växtbaserade produkter. “Urbota dumt”, säger Fredrick Federley (C) till Mat och Klimat.

Hälsa
Göran Hådén
GMO och gensax – Genväg till bättre mat?

Årets nobelpris i kemi tilldelas Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för deras utveckling av gensaxen, Crispr, som revolutionerat gentekniken. Det här väcker åter frågor om risker och möjligheter med genmodifierade organismer och vilken plats de kommer att ha i vårt framtida samhälle och livsmedelssystem.

Djurrätt
Niclas Malmberg
EU-regler bakom LRF:s slopade beteskrav

Lantbrukarnas Riksförbunds extrastämma har beslutat att organisationen ska driva frågan om att beteslagstiftningen ändras så att nötkreatur i lösdriftsstallar undantas från kravet på bete och utevistelse. Beteslagen är omodern och missgynnar svenska mjölkbönder, menar de.

Read More »
Politik
Michael Abdi Onsäter
EU-parlamentet röstar om vegokorvens framtid – “Urbota dumt”

Vegokorven kan ha nått sitt bäst-före datum. Nästa vecka ska nämligen EU-parlamentet rösta om två nya lagförslag som ska förbjuda namn som “korv” och “ost” i samband med försäljning av växtbaserade produkter. “Urbota dumt”, säger Fredrick Federley (C) till Mat och Klimat.

Read More »
Hälsa
Göran Hådén
GMO och gensax – Genväg till bättre mat?

Årets nobelpris i kemi tilldelas Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för deras utveckling av gensaxen, Crispr, som revolutionerat gentekniken. Det här väcker åter frågor om risker och möjligheter med genmodifierade organismer och vilken plats de kommer att ha i vårt framtida samhälle och livsmedelssystem.

Read More »
Translate »