Mat & Klimat

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

Foto: Nathan Fertig, Unsplash

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Maten..

Jag mår dåligt av hur våra djur behandlas i matproduktionen. På TV visas hur kor hanteras på ett företags lantgårdar. De får stå i sin avföring. De är undernärda. Jag handlar inte längre företagets produkter, t ex deras mjölk och smör.

Jag blir orolig när jag ser hur många människor som handlar fet mat. Hur ska jag kommunicera vikten av att äta nyttigt? Jag tänker tillbaka på ett besök i New Orleans där de jag mötte på gatan i snitt vägde 20 kilo för mycket. I Sverige är övervikt också mycket vanligt.

I sin bok Den självläkande människan berättar Sanna Edin om ett experiment på ett fängelse i England. Man gav fångarna på en avdelning vitaminrik mat och på en annan avdelning vanlig, icke vitaminrik mat. De förra blev plötsligt lugnare och mer harmoniska, de senare fortsatte sitt aggressiva uppträdande.

Jag äter inte längre kött och jag har slutat flyga. Numera är rödbetsjuice och flytande omega 3 morgonkost tillsammans med B- och D-vitamin, zink och magnesium. Till lunch blir det vegetarisk färs och till middag auberginegratäng. 

Klimatet

Jag blir oerhört upprörd när jag läser om hur Amazonas skogar huggs ned och hur klimatförändringarna leder till bränder i Australien och Kalifornien där djur och natur drabbas. När USA inte vill följa Parisavtalet och presidenten tror på utökad kolproduktion blir jag förbannad.

Vin transporteras över hela jorden från Nya Zeeland och Australien till Sverige. Dessa långa transporter medverkar till klimatförsämringar. Det gäller förstås inte bara vin. Det är Europas matmarknader som vi ska handla ifrån.

Enligt författaren Jonathan Franzen har klimatförändringarna kapat hela samtalet om vad det innebär att ta vara på planeten. Jag hoppas verkligen att han inte har rätt. Att samtala om klimatförändringarna måste vara det viktigaste vi gör just nu.

Slutligen ett råd: Tänk på avståndet mellan karantänen och verkligheten när du kliver ut!

 

Thomas Ekbom

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service
Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Klimat
Niclas Malmberg
All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service
Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service
Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Read More »