Mat och Klimat

Krönika: Omställning i rädslans tidevarv

Kanske bör världsledarna bekänna sig till Narcissists Anonymous? (Foto: Jade Scarlato, Unsplash)

Om vi säger att världen är under utveckling, i vilken fas är vi då? Man brukar beskriva en grupps utveckling från en tillhörarfas, via en kontrollfas till en gemensamhetsfas. I tillhörarfasen undersöker vi om vi får och vill tillhöra gruppen. Kanske är det många idag som inte vill tillhöra världen av idag – det finns så mycket som ser mörkt ut.

I kontrollfasen undersöker världens ledare vem som är bäst. Det är kanske där vi befinner oss idag. Trump, Putin, Xi Jinping, Erdogan …Den som känner sig som narcissist räcker upp handen. Oj då. Det var många händer uppe.

Det är långt till gemensamhetsfasen för vår värld. Och det blir längre och längre dit. Man skulle kunna säga att alla länder har pandemin gemensamt. Men strategierna skiljer sig åt ordentligt. Och i många andra frågor finns det oenighet: Klimatet, migrationen, rasismen.

Vad skulle en konsult till världen kunna göra? Be länderna visa upp sin sårbarhet i stället för sin nationella stolthet? Be ledarna bekänna sig till NA (narcissists anonymous) och erbjuda dem terapeutiska samtal som visar att ödmjukhet och medkänsla leder till mer framgång än aggression?

 

Väg ut ur rädslan?

Kan pandemin ändå skapa nya förutsättningar för världen och öppna upp ögonen för vikten av att konstruktivt hantera klimatkrisen och kriserna kring rasism och migration?

Jag tror på samhällets unga som i en fridfull revolution ställer alla dagens fördomar på ända. Och kanske även äldre kan bli kloka på gamla dar, släppa det korta perspektivet och se barnbarnens.

Det verkar som rädsla är dagens ord. Vi måste känna in andras rädsla, lyssna och lyssna och återskapa självförtroende. Det är en ingen enkel process, men den föregår en möjlig omställning till en ny verklighet. Det handlar om att långsamt och med tålamod återhämta det mod som vi tappade på vägen.

Människan är inte ond, bara så besviken på att det inte blev bra. Då träder aggressionen fram. Men den kan vi möta med förståelse. Och besvikelse kan vändas till en tro på att det kan ordna sig. Låt oss hamna där i omställningen. Alla kan ge ett omställningsbidrag.

Thomas Ekbom

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa