Mat och Klimat

Krönika: Sötad mat med en nypa klimatförnekande populism

När jag följer utvecklingen i USA blir jag alltmer förtvivlad. Jag tänker förstås på ledarskapet. Men jag tänker också på amerikanernas matvanor och mångas inställning där till klimatet.

I USA har en sjundedel av amerikanerna inte mat för dagen. 40 procent av all mat som produceras under ett år slängs – till ett värde av över 1000 miljarder kronor. Två tredjedelar av all mat som säljs i USA har någon form av sötning. Över 95 procent av befolkningen har otillräckliga nivåer av omega 3, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar och annan ohälsa.

Jämfört med intag av omega 6 bör intaget av omega 3 vara som 1 till 1. I USA är förhållandet 20 (omega 6) till 1 (omega 3). Amerikanerna äter extremt höga halter av omega 6 från ohälsosamma mat källor.

Många amerikaners fetma utmanar också.

President Trump tror inte på varningarna för att klimatet håller på att hota mänskligheten. Han har sagt att USA lämnar Parisavtalet i år. Hur har en man lyckats skapa sig en sådan position att han kan medverka till att världen riskerar att förstöras? Jag har några tankar.

Trumpismen föds som en reaktion mot elitismen i USA. Han känner sig liten. Den finns också som en upplevelse av förödmjukelse för att USA överutnyttjas av andra länder. Och många håller med honom.

Trump gör precis som bolsjevikerna  som pekade ut medlemmar i den egna administrationen som fiender och han gör dem till icke-personer. Det tystar de inre kritikerna effektivt. De håller med. Precis som i Sovjet pekas protesterande (här mot polisvåld) ut som bråkstakar som måste tämjas. Precis som nazisterna i Tyskland använder Trump enkla ideal som Make America great again.

Och många håller med.

När Trump lämnar Parisavtalet säger han nej till vetenskapens analys av klimatläget. Och många håller med. När Biden vill minska oljeproduktionen i USA blir Trump vansinnig. Hörde ni det i Texas, skriker han. Och många skriker med.

Till sist blir vår bild av USA idag sorglig. Vi som en gång beundrade landet. Alexander den store frågade en gång filosofen Diogenes vad han kunde göra för honom. Stig ner, svarade filosofen, så jag ser solen. Stig ner, Trump. Vi vill se solen.

 

Thomas Ekbom

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa