Mat & Klimat

KRÖNIKOR

KRÖNIKOR

Räkna indirekt klimatpåverkan

Vi kan och bör räkna mer på indirekt klimatpåverkan. Det är inte lätt, men är en avgörande förutsättning för att göra rätt prioriteringar. Om något är relevant, men svårt att räkna på, behöver den osäkerheten ändå redogöras för.

När blir tvågradersmålet tregradersmålet?

De tal som präglar klimatdebatten är tyvärr inte visionära brandtal, utan tal av siffror som brister i både tillräcklig ambition och begriplighet. Men om vi gör siffertalen relevanta och förståeliga finns faktiskt en hel del spektakulärt att berätta.

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…

Ett fönster mot själen – historien bakom den svartögda bönan

Black Eyed Peas – bara namnet ger en känsla av den amerikanska Södern, varma nätter, av jazz och hungriga musiker runt ett köksbord i Harlem efter en sen spelning på någon av de kända jazzklubbarna i New York på 40- talet.

Mänsklighetens första comfort food – den älskade kikärtan

Sedan den började odlas i Mellanöstern för drygt 10 000 år sedan har inget kunnat stoppa dess framfart. Från antikens lustfyllda fester till dagens nattöppna foodtrucks – denna baljväxternas superhjälte är inget vi tröttnar på i första taget.

Krönika: Låt Vegandagens budskap prägla ödesmötet i Glasgow!

Den internationella världsvegandagen sammanfaller i år med klimattoppmötet i Skottland. Nu är det viktigare än någonsin tidigare att vi inser situationens allvar och börjar ställa om mot en mer planet- och djurvänlig kost, skriver Maria Sandblad.