Mat & Klimat

KULTUR

KULTUR

Krönika: Bilden av svenskt kött

Astrid Lindgren berättade sagor som gav rikare liv för människor. Köttindustrin berättar istället sagor som ger fattigare liv för djur. Låt oss se hur dessa sagor ser ut idag.

På resa genom en värld av slöseri – recension av “Svinnlandet”

Andreas Jakobsson har skrivit en bok om dumpstring som är en kombination av handbok och reportage. I 13 kapitel letar han sig fram bland sopkärl och potatisåkrar, på jakt efter det enorma resursslöseriet i vårt matsystem.

Klimatkrisen förvärras – rädda sig den som kan eller samarbeta?

Varför reagerar vi så olika på enorma samhällshotande kriser? Och hur ska vi tackla dem? Göran Hådén skriver om skalan mellan det individuella och det kollektiva, och om en gemensamhet i krisernas tid.

Krönika: Gott nytt växtbaserat år!

För visst är det så, att vi alla innerst inne längtar efter det som bara är gott, som vill alla väl, som är ömsint, mjukt och snällt som i sagorna vi bär med oss och som stiger fram extra tydligt en helg som denna.

Nya siffror: Köttkonsumtionen dyker under 2020

Trenden mot minskad köttkonsumtion ser ut att hålla i sig även i år, visar nya siffror från Jordbruksverket. Allt fler väljer bort fläsk- och nötkött av klimat- och miljöskäl, och mer än hälften av svenskarna äter vegetariskt någon dag i veckan.

Krönika: Mat, klimat och kärlek

Mat är en form av kärlek, skriver Thomas Ekbom. Så också våra försök att värna miljön och klimatet. Denna omtanke måste vara central i omställningen, bort från kortsiktiga vinster och egennyttiga begär.

Translate »