Mat & Klimat

Ledare: En myt att djur som ska bli mat har det bra

Lagstiftningen räcker inte till, det krävs en kraftigt minskad köttkonsumtion för att minska lidande och bromsa klimatkrisen, skriver Stefan B Nilsson (Foto: Emmanuel Eigege, Unsplash)

14 januari 2021

Det finns en myt om uppfödning av djur för att bli kött och mjölkprodukter. Myten är att det går att föda upp djuren och ge dem goda liv och samtidigt hålla låga priser som konsumenter är beredda att betala. Det är i princip omöjligt. Uppdrag Gransknings reportage häromdagen från en KRAV-märkt gård är ett av många exempel på det.

Det är dyrt att föda upp djur och det går på tvärs med att samtidigt ha relativt låga priser på kött. Lagar om djurskydd tagna i Riksdagen och EU-parlamentet fungerar inte för att ge djur goda liv. Dels är lagarna alltid alldeles för svaga – anpassade efter köttproducenternas krav – och dels är kraven höga från konsumenterna på låga köttpriser. Det leder till att djur missköts, som en självklar konsekvens. Kravet på låga priser är också skälet till att kor, grisar och kycklingar har enormt korta liv innan de slaktas. Köttproducenterna verkar på en en hårt konkurrensutsatt marknad och föder upp djur för att tjäna pengar. Priset på kött skulle bli enormt mycket högre om djuren hade liv med livskvalitet och konsumenterna är inte beredda att betala för det.

 

Lagstiftningen räcker inte till

Lösningarna på detta är två. Det behövs framför allt styrmedel för att minska efterfrågan på kött, för att färre djur ska lida och också för att minska klimatpåverkan från köttkonsumtion. En köttskatt borde vara en självklarhet, utifrån klimatpåverkan – där nötkött har högst skatt, griskött näst högst och därefter kyckling och annan fågel. Det skulle kunna kombineras med en klimatmärkning, utifrån en liknande fallande skala. Båda åtgärderna skulle minska efterfrågan på kött, med färre djur som lider och kraftigt minskad klimatpåverkan.

Den andra lösningen är det personliga valet, att minimera eller helt sluta äta kött och även mjölkprodukter. Det är lätt och hälsosamt att göra en kostförändring med större andel grönsaker, frukt, baljväxter och sädesslag. Vinsterna är väldigt stora av sådana individuella kostförändringar – för djuren och för klimatet. 

Det är dags att slå hål på myten att det med lagstiftning går att tvinga producenter att se till att djur, som ska bli mat, har goda liv. Det gör det inte. Efterfrågan på att äta djur måste minska – det är det självklara och enda sättet att minska lidandet.

   

Stefan B Nilsson

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.