Mat & Klimat

Lidl utökar sitt växtbaserade sortiment inför det nya året

11 januari 2022

Lågpriskedjan Lidl inleder Veganuari med en storsatsning på nya vegetariska och veganska produkter från det egna märket Vemondo. Företaget har även ingått samarbete med matsvinnspionjärerna på Too Good to Go för att ytterligare minska sin påverkan på klimat och miljö.

 

Från yoghurt till nuggets

Butikskedjan Lidl har på senare tid tagit fasta på den allt mer tilltagande vegotrenden i Sverige och i världen. Nu annonserar de en storsatsning på veganska produkter som innebär att runt 70 nya produkter kommer läggas till under årets gång. En av de första produkterna är vegansk ost.

– Vi vill möta den ökade efterfrågan från våra kunder och ge fler möjligheten att äta vegetariskt eller veganskt. Då är Veganuari ett bra tillfälle då vi har extra många veganska produkter på kampanj, säger Robert Stekovic, Kommersiell Direktör på Lidl Sverige i ett pressmeddelande.

Lidls egna märke för veganska och vegetariska produkter heter Vemondo och innefattar en brett sortiment av livsmedel för den som vill minska sin påverkan på miljön och djuren. Kokosyoghurt, pizza, ekologisk tofu, cevapcici och nuggets är några av alternativen som går under det gröna varumärket.

Vemondo har även klimatkompenserat samtliga produkter genom bland annat satsningar på förnybar energi i Indien. I Lidls sortiment finns även andra välkända vegomärken som Anamma, Oatly och Naturli.

 

Se även: Klimatsmart mat är billigare än alternativen

Se även: Norska livsmedelsjätten storsatsar på svenskodlat vego

 

Ska halvera matsvinnet

Förra månaden presenterade butikskedjan ett samarbete med social-impact företaget Too Good to Go, som arbetar för att minska matsvinnet. Lidls mål är att minska matsvinnet med 50 procent till 2025 och genom samarbetet får nu kunderna möjlighet att rädda osåld mat till en tredjedel av grundpriset. I ett första steg kommer man kunna köpa frukt- och gröntkassar från ett tjugotal butiker i Stockholm genom Too Good To Go-appen. 

– Tillsammans med Lidl kan vi göra stor skillnad och hjälpa svenskarna att skapa nya, hållbara vanor. Vi är otroligt glada över att kunna inleda det här samarbetet med Lidl, som är en förebild i kampen mot matsvinnet, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go, i ett pressmeddelande.

 

Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go och Lauren Axtmann, Direktör Försäljning och Varuförsörjning på Lidl Sverige.
 

Mat&Klimat

 

Se även: Cashewkött och andra höstiga vegonyheter

Se även: Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

 

 
Nyttig och god skolmat med låg klimatpåverkan. Intervju med Patricia Eustachio Colombo

 

Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Se även: Vänsterpartiets pandemikrav: Avveckla djurindustrin!

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.