Mat & Klimat

Recept på linsgryta – gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

14 mars 2021

Det här receptet på linsgryta räcker till 6 rejäla portioner GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Klimatpåverkan per portion blir bara 0,1 kilo koldioxidekvivalenter, vilket kan jämföras med att “vanlig” mat har cirka 20 gånger större klimatpåverkan. 

 

Ingredienser

Ett halvt paket matvete (250 gram, 6 kr)

Ett paket krossade tomater (400 gram, 10 kr)

Ett halvt paket torkade röda linser (250 gram, 11 kr)

Oljor (5 kr) eller en burk kokosmjölk (400 gram, 15 kr)

En matsked lökpulver eller en lök (4 kr)

Salt och kryddor efter egen smak (4 kr?)

1,5 liter vatten (0 kr)

 

Tillagning:

Skölj linserna. Blanda allt i samma stora gryta. Småkoka under lock i minst 20 minuter, gärna upp till dubbla tiden för ännu bättre smak. Rör om ibland. Servera.

Förvaring: Kan hålla en vecka i kylskåp och även frysas.
 

Tillbehör

På separat tallrik tinas 1,5 paket fryst spenat (600 gram, 20 kr) uppdelat i 100 gram per person och måltid.

Egenplockad frukt eller bär (0 kr)

Måltidsdryck: Vatten (0 kr)

 

Total kostnad: 60 kr, dvs 10 kr per måltid utan att kompromissa med smak, etik eller näringsbalans. Ännu billigare om man bunkrar vid reor och/eller köper av grossist tillsammans med andra.

För förslag på kryddkombinationer och variationer, sök på linsgryta och dhal. 

 

Smakliga måltider!  

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion linsgryta släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

 

Fler klimatsmarta recept hittar du här

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Urfolken – naturens underskattade väktare

Experter brukar påminna om att världens ursprungsfolk har en helt avgörande roll för skyddet av den biologiska mångfalden. Men deras insatser får sällan den uppskattning de förtjänar.

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…