Mat & Klimat

Recept på linsgryta – gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

14 mars 2021

Det här receptet på linsgryta räcker till 6 rejäla portioner GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Klimatpåverkan per portion blir bara 0,1 kilo koldioxidekvivalenter, vilket kan jämföras med att ”vanlig” mat har cirka 20 gånger större klimatpåverkan. 

 

Ingredienser

Ett halvt paket matvete (250 gram, 6 kr)

Ett paket krossade tomater (400 gram, 10 kr)

Ett halvt paket torkade röda linser (250 gram, 11 kr)

Oljor (5 kr) eller en burk kokosmjölk (400 gram, 15 kr)

En matsked lökpulver eller en lök (4 kr)

Salt och kryddor efter egen smak (4 kr?)

1,5 liter vatten (0 kr)

 

Tillagning:

Skölj linserna. Blanda allt i samma stora gryta. Småkoka under lock i minst 20 minuter, gärna upp till dubbla tiden för ännu bättre smak. Rör om ibland. Servera.

Förvaring: Kan hålla en vecka i kylskåp och även frysas.
 

Tillbehör

På separat tallrik tinas 1,5 paket fryst spenat (600 gram, 20 kr) uppdelat i 100 gram per person och måltid.

Egenplockad frukt eller bär (0 kr)

Måltidsdryck: Vatten (0 kr)

 

Total kostnad: 60 kr, dvs 10 kr per måltid utan att kompromissa med smak, etik eller näringsbalans. Ännu billigare om man bunkrar vid reor och/eller köper av grossist tillsammans med andra.

För förslag på kryddkombinationer och variationer, sök på linsgryta och dhal. 

 

Smakliga måltider!  

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion linsgryta släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

 

Fler klimatsmarta recept hittar du här

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.