Mat & Klimat

Minkindustrin på paus - men avelsdjuren blir kvar

Ingen ny minkavel i Sverige under 2021. Nu tar kampen om näringens fortsatta överlevnad vid (Foto: Oikeutta eläimille, licensed under CC BY 2.0)

28 januari 2021

Regeringen beslutade igår att förbjuda landets minkfarmare från att föda upp nya djur under 2021. Detta på grund av risken för smittspridning och mutationer kopplade till branschen. Men avelsdjuren – 90 000 minkar – blir kvar. Frågan om minknäringens vara eller inte vara lär bli en het politisk fråga framöver.

Så kom det till slut. Efter omfattande smittspridning på minkfarmer runt om i världen, med muterade coronavirus som smittat människor som följd. Efter att flera länder i vårt närområde stängt ned och förbjudit den allt mer avskydda minkbranschen. Efter att ett tiotal farmer fått in smittan i Blekinge. Ja, nu kom så det av många efterlängtade förbudet även i Sverige.

– Jordbruksverket har i dialog med SVA kommit fram till att inte tillåta uppfödning av nya kullar av mink under 2021, sade landsbygdsminister Jennie Nilsson på en pressträff den 27 januari.

Och det tog sin tid. Under tiden hann vi spekulera om huruvida Sverige skulle bli ett räddningsplank för den bortschasade näringen, sedan Danmark avlivat 17 miljoner minkar i sviterna av senhöstens smittspridning. Kanske skulle det nya mink-coronavaccin som nu arbetas fram i USA bli lösningen?

Men det blev ett stopp till slut. Beslutet har hyllats av både politiker och djurrättsorganisationer som “historiskt” och en seger för djuren.

-En sund djurhållning och arbetet mot den globala upphettningen är avgörande för att undvika nya zoonoser. Bra att regeringen tar frågan på allvar! Det skriver EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) på Twitter.

– Goda besked! Jag tog upp detta med statsministern i november. Insiktsfullt att lyssna och ta det vidare. Mycket bra att aveln nu stoppas, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. 

Djurens Rätt är en av de organisationer som kämpat längst med att avveckla denna näring, ökänd för sina etiska och miljömässiga brister. Deras ordförande Camilla Bergvall är optimistisk inför framtiden:

     – I praktiken innebär det ett slut för uppfödningen av minkar i Sverige, även om förbudet är temporärt. Djurens Rätt har arbetat mot djurplågeriet på minkfarmerna under lång tid och en stor majoritet av svenskarna vill se att farmarna avvecklas. Det här är en bra dag för minkarna säger hon i ett uttalande.

 

Se även: När ska Sverige släppa taget om minkindustrin?

 

Framtiden oviss

Men det är inte säkert att det blir det definitiva slut på näringen som över 8 av 10 svenskar länge har hoppats på. Minkfarmarna får nämligen behålla sina avelsdjur tills vidare, till skillnad från i Danmark där samtliga djur avlivades. Det rör sig om 90 000 djur, rapporterar djurrättsorganisationen Djurskyddsalliansen. Frågan om pälsbranschens fortsatta existens avgörs nu av smittläget framöver, samt storleken på den kompensation som de ska få till följd av näringsförbudet.

I Danmark kom nyligen beskedet att minkbranschen får motsvarande 26 miljarder kronor i ersättning för utebliven verksamhet – ett “otroligt högt belopp”, som skulle kunna finansiera bygget av tre stora sjukhus, säger forskare till atl. Några sådana summor blir det dock inte tal om här, då Sveriges minknäring är långt mindre omfattande än den var i Danmark.

Miljöpartiet, som historiskt varit drivande i frågan om att avveckla pälsindustrin, vill nu gå längre och samla stöd för ett totalförbud. 

– Sverige ska inte stänga in miljoner minkar i burar för att producera päls. Stäng ner – för alltid, skriver de i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Vänsterpartiet är det andra partiet som aktivt verkar för ett förbud:

-Det är mycket välkommet att regeringen inte tillåter avel av minkar under 2021. Men det bästa vore om regeringen gav ett tydligt och långsiktigt besked, nämligen ett totalt stopp för all fortsatt pälsdjursuppfödning, säger Jens Holm (V) till Mat och Klimat.

En delseger i kampen mot en förlegad industri. Men frågan om minknäringens vara eller inte vara är långt ifrån avgjord.

 

Se även: Djurskyddsorganisationer till EU: Stäng minkfarmerna!

Michael Abdi Onsäter

 

Läs mer om minkarnas situation här:

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Opinion
Göran Hådén

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Inrikes
Niclas Malmberg

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Translate »