Mat & Klimat

Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Situationen har blivit alltmer desperat för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe. Nästan alla deras boskapsdjur har dukat under i den torka som fortsätter att plåga de torra regionerna i norra Kenya. Foto: Charles Karis/IPS

22 juni 2022

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

– Tidigare hade vi 45 nötkreatur och 50 getter, men nästan alla har nu dött på grund av den torka som blir allt värre. Nu har vi bara en kossa och fem getter kvar, säger Darkuale Parsanti till IPS.

Boskapen har fallit offer för de alltmer nyckfulla väderförhållandena. Det har i sin tur slagit undan tillgången på mat som är avgörande för parets familj.

Svarta korpar samlas nu runt resterna av familjens boskap.

– Torkan orsakar sådant lidande och de unga män som brukar ta hand om boskapen sitter  bara hemma och är deprimerade, berättar Mary Rampe.

Precis som många andra mammor i området tvingas Mary Rampe hela tiden beräkna hur mycket mat som blir över till boskapen.

– Vi har bara tillgång till lite majs, som vi först ger till barnen, sedan till djuren, berättar hon.

 

Förändrade vädermönster

För lokalbefolkningen hänger välfärden samman med tillgången på boskap. Nu har många tvingats uppleva hur denna symbol för framtidstro bara har fortsatt att decimeras.

Återkommande torka har slagit mycket hårt mot de torra regionerna i norra Kenya och många menar att de inte har fått det stöd de behöver från myndigheterna.

Vädermönstren har på senare år förändrats drastiskt i regionen. De tidigare återkommande regnperioderna har nu helt uteblivit flera säsonger i rad.

Distriktet Marsabit är bara ett av många i regionen som har drabbats av den värsta torkan på flera decennier.

Överallt dukar boskapen under. Ltadakwa Leparsanti säger att många av de nu hårt drabbade familjerna kände sig välbeställda innan torkan.

– Vi kunde köpa allt det grundläggande vi behövde och klädde oss fint. Men den här torkan har förvandlat oss till tiggare som är beroende av bistånd och hjälp från myndigheterna. Det är den sorgliga sanningen, säger han.

Siffror från FN visar att mängder av människor nu riskerar svält på grund av den omfattande torkan. Detta samtidigt som kostnaderna för mat och bränsle har skjutit i höjden.

– Jag kan bara hoppas på att regnen kommer snart eftersom denna torka är förödande för oss, säger fyrabarnsmamman Asli Dugow.

 

Det blir för mycket

Under det senaste året har situationen bara fortsatt att förvärras. Hjälporganisationen World Vision menar att kombinationen av klimatförändringar och konflikter tillsammans med effekterna av coronapandemin har skapat en situation i hela regionen som innebär att miljontals människor nu lider nöd.

Andrew Morley, ordförande för World Vision International, säger att torkan gör att boskapen inte får något foder, vilket i sin tur innebär att människor blir utan mat.

– Klimatförändringarna orsakar så mycket mer än bara torka. De orsakar även översvämningar, för när det väl regnar kommer det i sådana mängder att vattenmassorna forsar fram, säger han till IPS.

I stora delar av Östafrika har extrema väderfenomen ytterligare försämrat människors möjligheter att bemöta de ekonomiska förluster som pandemin förorsakat – vilket i sin tur driver på hungern ytterligare.

Safia Adan, som bor i Marsabit, säger att situationen aldrig tidigare har varit så svår som nu:

– Under de senaste fem åren har vi drabbats av torka, översvämningar, svält, konflikter och covid-19. Det blir bara för mycket. Jag undrar om våra barn kommer att bli vuxna.

Distriktet Turkana är lika hårt drabbat. Även där är det gravida eller ammande kvinnor samt små barn som drabbas allra värst av den pågående klimatkrisen, berättar sjuksköterskan Benjamin Lokol.

Charles Karis/ IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Räkna indirekt klimatpåverkan

Vi kan och bör räkna mer på indirekt klimatpåverkan. Det är inte lätt, men är en avgörande förutsättning för att göra rätt prioriteringar. Om något är relevant, men svårt att räkna på, behöver den osäkerheten ändå redogöras för.

Klimat
IPS Inter Press Service

Nöden ökar i norra Kenya i torkans spår

Förlusterna bara fortsätter för Darkuale Parsanti och hans hustru Mary Rampe i distriktet Marsabit i norra Kenya. Ett efter ett dukar deras boskapsdjur under av den torka som har följt i spåren av uteblivna regn.

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.