Mat & Klimat

Nya studier: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt, men är det tillräckligt?

16 november 2021

Allt fler tar medvetna beslut för att minska sin konsumtion av kött- och mjölkprodukter i Europa, samtidigt som marknaden för växtbaserade alternativ fortsätter att växa. Nya studier visar dock att takten på matomställningen måste öka ännu mer för att nå klimatmålen.

 

Trenden håller i sig

Det har kanske aldrig varit så lätt att skippa kött- och mejeriprodukter som idag. Utbudet ökar för varje dag med allt från fejkfisk till vego-ägg och snart finns det inga maträtter eller snacks kvar som inte också har en växtbaserad motpart. 

I Sverige har den årliga försäljningen ökat med 15-30 procent de senaste fem åren, att jämföra med 2 procent för livsmedelssektorn totalt. I USA, landet där många av de största växtköttsföretagen finns, är sektorn värd en miljard dollar, en siffra man tror kommer tredubblas till 2027.

Samtidigt finns tecken på att köttkonsumtionen fortsätter att minska både i Sverige och Europa. På hemmaplan har den minskat fyra år i rad, och mycket tyder på att trenden kommer hålla i sig.

 

Svensk totalkonsumtion av köttprodukter per person åren 1960-2018 (Källa: Naturvårdsverket)

 

Hälften har minskat sin köttkonsumtion

Nyligen publicerades en EU-finansierad rapport som visar att nära hälften, eller 46 procent, av de tillfrågade EU-medborgarna minskat sin köttkonsumtion senaste året, och 25 procent säger att de kommer att köpa mer växtbaserade substitut i framtiden. Hela 37 procent identifierade sig som veganer, vegetarianer eller flexitarianer. Forskarna tittade på enkätsvar från över 7 000 personer från bland annat Frankrike, Tyskland och Danmark.

Två andra studier tittade närmare på Storbritannien. Där framkom det att konsumtionen av kött och fisk minskat med 17 procent under det senaste årtiondet, samtidigt som andelen som konsumerar växtbaserade alternativ mer än fördubblats under samma period.

Den här utvecklingen är nödvändig för att vi ska klara av klimatmålen om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050, och mycket tyder på att takten i omställningen behöver öka ytterligare. En ny studie publicerad i British Medical Journal hävdar att köttkonsumtionen måste minska med 80 procent i USA och 70 procent i Europa till 2050, till exempel genom att införa ekonomiska styrmedel.

 

EU godkände nyligen äggsubstitutet Just Egg för försäljning i unionen. Alternativen till animaliska produkter blir allt bättre och allt fler.

 

Krävs konkreta mål

Trots matfrågans uppenbara betydelse för klimatet saknas tydliga konkreta mål och åtgärder för att den här omställningen ska ta vid, både globalt och på hemmaplan. Två av de största framgångarna på det nyligen avslutade klimattoppmötet i Glasgow handlade om metangas och avskogning, två problem som har en intim koppling till djurindustrin. Men förslagen om minskad köttkonsumtion lyser med sin frånvaro i slutavtalet. 

I Sverige är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tar upp matfrågan på allvar. Vänsterpartiet vill bland annat se en minskning med 25 procent inom fem år, medan Miljöpartiet fokuserar på att minska importerat “fulkött” och köttsvinn. 

Nyligen föreslog branschorganisationen Växtbaserat Sverige en rad åtgärder för att skynda på omställningen av livsmedelssystemet; bland annat genom stöd till forskning och startups, samt genom omställningsstöd till lantbruket.

Michael Abdi Onsäter

 

Se även: Växtbaserat Sverige: Detta krävs för omställningen till mer vego

Se även: Kon i rummet: Klimatpolitiken blundar för djurindustrin

 
Nyttig och god skolmat med låg klimatpåverkan. Intervju med Patricia Eustachio Colombo

Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare