Mat & Klimat

President Bidens första klimatbeslut: Ja till Parisavtalet och nej till Keystone XL pipeline

USA:s återinträde i Parisavtalet innebär ett stort tillskott i kampen mot klimatkrisen (Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0)

21 januari 2021

President Biden skrev under två viktiga exekutiva beslut för klimatet under sin första dag som president. Det första var att USA ska återinträda i Parisavtalet. Det andra var att sätta stopp för Keystone XL pipeline, vilket i praktiken innebär att stora delar av Kanadas oljesand inte kommer att utvinnas.

Beslutet om Parisavtalet innebär att USA återinträder i avtalet om 30 dagar, dvs den 19 februari. President Obama skrev under avtalet 2016 och president Trump annonserade 2017 att USA skulle lämna avtalet, vilket de formellt gjorde den 4 november 2020 (efter en tre års vänteperiod). USA kommer nu att verka fullt ut i den globala processen inför COP26, FN:s stora klimatkonferens i Glasgow den 1-12 november i år. 

Varför är beslutet om Keystone XL pipeline viktigt? Kanada och bolaget Transcanada Corporation har under många år drivit bygget av ledningen från delstaten Alberta i Kanada till delstaten Nebraska i USA (där den är tänkt att ansluta till en befintlig oljeledning). Pipelinen är strategiskt betydelsefull för att kunna frakta olja som görs av oljesand till USA. Att göra denna olja ger upphov till betydligt mer koldioxidutsläpp än annan olja och är jämförbart med ”fossilvärstingen” kol. Obama beslutade år 2015 att sätta stopp för pipelinen, eftersom den skulle öka utsläppen av växthusgaser. President Trump gav den sedan tillstånd att byggas, men stora delar av den hade ännu inte färdigställts.

Se även: Bromsklossen Trump snart borta – början på slutet för fossilindustrin?

 

Oljan stannar i marken

Kanada är ett av de två länder som har riktigt stora tillgångar av oljesand, det andra är Venezuela. Landet har i årtionden sett oljesanden som en stor ekonomisk tillgång, trots att den är en miljömässig katastrof. Premiärminister Justin Trudeau har, tillsammans med den konservativa ledningen för Alberta, länge drivit på för ett bygge av pipelinen. Förutom enorma utsläpp av växthusgaser leder utvinning av oljesand också till skogsskövling, förgiftade vattendrag och slår hårt mot ursprungsbefolkningar.

Frågan om bygge av pipelinen lär vara permanent avgjord i och med detta. Mycket av Kanadas oljesand kommer sannolikt att bli ”stranded assets”, dvs inte tas upp. Det är mycket billigare att frakta oljan via en pipeline än med fordon (tåg, långtradare) och en pipeline är  en förutsättning för att få ekonomi i försäljning av mycket av oljan som görs från oljesand. Processen för att utvinna olja ur oljesanden är enormt energikrävande, vilket gör att den redan i utgångsläget är dyr att producera. 

All oljesand behöver stanna kvar i marken för att mänskligheten ska kunna klara Parisavtalets mål om att hålla en temperaturhöjning som är ”väl under två grader”. Därför är detta beslut viktigt och det behöver följas av många liknande beslut i länder med stora tillgångar av fossila bränslen. 

 

Stefan B Nilsson

 

Karta visar hur Keystone XL hade dragits om projektet blivit av

 

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Opinion
Göran Hådén

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Inrikes
Niclas Malmberg

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Translate »