Mat & Klimat

Recept på bönburgare– gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

27 mars 2021

Det här receptet på bönbiffar / bönburgare (nedan kallat burgare) räcker till cirka 6 måltider GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt – med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Klimatpåverkan per portion blir bara 0,1 kilo koldioxidekvivalenter, vilket kan jämföras med att “vanlig” mat har cirka 20 gånger så stor klimatpåverkan. 

 

Ingredienser
Kidneybönor och svarta bönor, sköljda från spad (1 kilo efter sköljning, 35 kr)   
Tomatpuré, oljor, salt och kryddor (10 kr)
Valfri utfyllnad: Morötter eller kokt potatis och/eller mjöl/gryn (5 kr)
 
Tillbehör

* Spenat kan has både i, på eller bredvid burgaren (600 gram för 20 kr) 
* Burgarbröd. När de tar slut: potatis (35 kr?)
(färdiga burgarbröd kostar ca 70 kr/kg – nästan lika mycket som butikers billigaste färdiga burgare) 

* Ketchup och dylikt slibbedibb efter eget val (5 kr?)
* Egenplockad frukt eller bär (0 kr)
* Måltidsdryck: Vatten (0 kr)

 
 
Tillagning

Blanda salt och kryddor i en stor skål eller kastrull. Tillsätt oljor och tomatpuré och blanda igen. Blanda hälften av bönorna i taget med eventuell morot eller potatis i matberedare/blender tills allt är finfördelat. Blanda sedan allt i skålen. Stek den mängd du ska äta nu på svag värme under lång tid så blir burgarna frasiga även utan mjöl/gryn. Ställ in resten av smeten i kylen så du bara äter nystekta burgare.Total kostnad

15-20 kr per måltid (räknat på två burgare på 100 gram styck + tillbehör) utan att kompromissa med smak, etik eller näringsbalans. Så för att kallas GEBEN-mat (med B som i Billigt) bör burgarna ätas med potatis istället för burgarbröd. Då blir det också ännu nyttigare. Blandas mycket potatis i själva burgaren behövs inte ens sådant tillbehör. Men det här är ett basrecept – du vet mer exakt vad som passar dig bäst. 

Smakliga måltider!  

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion bönburgare släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Fler klimatsmarta recept hittar du här

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.