Mat & Klimat

Schysst mat? Ny podd tar sig an det globala matsystemet

Anna Tibblin och Sigrid Bárány för tankeväckande samtal om hur vi kan äta på ett sätt som är såväl gott som schysst för våra medmänniskor och planeten. (Foto: We Effect)

10 februari 2021

Idag släpps den nya podden Schysst Mat, med Anna Tibblin och Sigrid Bárány. En podd som länkar samman de globala utmaningarna med hemmakockens perspektiv och ska undersöka vad schysst, rättvis mat faktiskt innebär i praktiken.

– Det är banne mig inte lätt att veta hur man ska göra för att äta på ett sätt som värnar människor, miljö och framtiden. Vad vi väljer att duka fram på middagsbordet är samtidigt avgörande för hur vi ska klara livsmedelsförsörjningen i världen, säger Anna Tibblin.

 

Våra vanor har stor påverkan på världen

Till vardags är hon generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, som arbetar med att stötta småskaliga bönder i Afrika, Asien och Latinamerika. Hon vill att podden ska väcka engagemang och sprida kunskap om rätten till mat ur ett globalt perspektiv.

– Småskaliga bönder står för en avgörande del av matproduktionen i världen, och det är bara genom dom som vi har chans att verkligen skapa en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning för alla i världen.

Och våra konsumtionsmönster här, får effekter långt utanför våra gränser.

– Nästan hälften av vår mat är importerad. Vi äter exempelvis spanska tomater, sydafrikanska apelsiner och brasilianskt kött. Jordbruket ger arbetstillfällen och försörjning, men kan också leda till avskogning, försurning och hälsofarliga utsläpp av bekämpningsmedel långt från våra kylskåp och köksbänkar. Till exempel så är växthusgasutsläppen från den mat vi äter cirka 1,8 ton CO2-ekvivalenter per person och år, nästan dubbelt så mycket som utsläppen från den privata bilkörningen. En majoritet av dessa utsläpp sker utanför våra landsgränser.

Kaffekonsumtionen är ett bra exempel på vår påverkan, menar hon.

– Vi dricker jättemycket kaffe i Sverige, men det odlas inte här.Vad du väljer att dricka spelar verkligen stor roll, särskilt om du väljer rättvisemärkt kaffe som är producerat av småskaliga bönder och inte stora industriella monokulturer.

 

Om bönor, bin och mylla.

Sigrid Bárány är kock och kokboksförfattare, känd från när hon vann Sveriges Mästerkock i TV4 år 2012. Med sin expertis vill hon berätta om och inspirera till schysst och underbart god matlagning.

– Jag älskar mat och människor! Poängen med den här podden är just att sammanföra mat och människor på ett sätt som är långsiktigt hållbart för planeten och alla som bor här. Min roll som kock och matinspiratör är att koka ner allt det fantastiska vi lär oss av våra gäster i varje avsnitt till en tallrik schysst mat – ett recept som är gott, hållbart och rättvist.

De första avsnitten ska behandla en rad knepiga och viktiga frågor. Vad är en bra certifiering till exempel? Och hur bra är den ekologiska odlingen? Med kända forskare profiler som Anna Richert från WWF ska de ta sig an den viktiga frågan om vilda pollinatörer. Premiäravsnittet handlar om bönans roll i den gröna omställningen, med kockstjärnorna Khadija Mahamud och Zeina Mourtada, samt Malin Jonell, miljöforskare vid Stockholm Resilience Center.

Just bönor och svensk bönodling är något som Sigrid brinner extra för

– Jag älskar bönor och skulle vilja se en större inhemsk produktion. Det finns ju ett allt större intresse bland konsumenter för att äta mer växtbaserat och skulle det inte vara vackert om det gick att möta den efterfrågan på hemmaplan? I nuläget odlas det bruna, svarta, vita och kidneybönor på Öland men de är inte alltid så tillgängliga i handeln. 

 

Podden finns att hitta här

Redaktionen

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska