Mat & Klimat

Schysst mat? Ny podd tar sig an det globala matsystemet

Anna Tibblin och Sigrid Bárány för tankeväckande samtal om hur vi kan äta på ett sätt som är såväl gott som schysst för våra medmänniskor och planeten. (Foto: We Effect)

10 februari 2021

Idag släpps den nya podden Schysst Mat, med Anna Tibblin och Sigrid Bárány. En podd som länkar samman de globala utmaningarna med hemmakockens perspektiv och ska undersöka vad schysst, rättvis mat faktiskt innebär i praktiken.

– Det är banne mig inte lätt att veta hur man ska göra för att äta på ett sätt som värnar människor, miljö och framtiden. Vad vi väljer att duka fram på middagsbordet är samtidigt avgörande för hur vi ska klara livsmedelsförsörjningen i världen, säger Anna Tibblin.

 

Våra vanor har stor påverkan på världen

Till vardags är hon generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, som arbetar med att stötta småskaliga bönder i Afrika, Asien och Latinamerika. Hon vill att podden ska väcka engagemang och sprida kunskap om rätten till mat ur ett globalt perspektiv.

– Småskaliga bönder står för en avgörande del av matproduktionen i världen, och det är bara genom dom som vi har chans att verkligen skapa en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning för alla i världen.

Och våra konsumtionsmönster här, får effekter långt utanför våra gränser.

– Nästan hälften av vår mat är importerad. Vi äter exempelvis spanska tomater, sydafrikanska apelsiner och brasilianskt kött. Jordbruket ger arbetstillfällen och försörjning, men kan också leda till avskogning, försurning och hälsofarliga utsläpp av bekämpningsmedel långt från våra kylskåp och köksbänkar. Till exempel så är växthusgasutsläppen från den mat vi äter cirka 1,8 ton CO2-ekvivalenter per person och år, nästan dubbelt så mycket som utsläppen från den privata bilkörningen. En majoritet av dessa utsläpp sker utanför våra landsgränser.

Kaffekonsumtionen är ett bra exempel på vår påverkan, menar hon.

– Vi dricker jättemycket kaffe i Sverige, men det odlas inte här.Vad du väljer att dricka spelar verkligen stor roll, särskilt om du väljer rättvisemärkt kaffe som är producerat av småskaliga bönder och inte stora industriella monokulturer.

 

Om bönor, bin och mylla.

Sigrid Bárány är kock och kokboksförfattare, känd från när hon vann Sveriges Mästerkock i TV4 år 2012. Med sin expertis vill hon berätta om och inspirera till schysst och underbart god matlagning.

– Jag älskar mat och människor! Poängen med den här podden är just att sammanföra mat och människor på ett sätt som är långsiktigt hållbart för planeten och alla som bor här. Min roll som kock och matinspiratör är att koka ner allt det fantastiska vi lär oss av våra gäster i varje avsnitt till en tallrik schysst mat – ett recept som är gott, hållbart och rättvist.

De första avsnitten ska behandla en rad knepiga och viktiga frågor. Vad är en bra certifiering till exempel? Och hur bra är den ekologiska odlingen? Med kända forskare profiler som Anna Richert från WWF ska de ta sig an den viktiga frågan om vilda pollinatörer. Premiäravsnittet handlar om bönans roll i den gröna omställningen, med kockstjärnorna Khadija Mahamud och Zeina Mourtada, samt Malin Jonell, miljöforskare vid Stockholm Resilience Center.

Just bönor och svensk bönodling är något som Sigrid brinner extra för

– Jag älskar bönor och skulle vilja se en större inhemsk produktion. Det finns ju ett allt större intresse bland konsumenter för att äta mer växtbaserat och skulle det inte vara vackert om det gick att möta den efterfrågan på hemmaplan? I nuläget odlas det bruna, svarta, vita och kidneybönor på Öland men de är inte alltid så tillgängliga i handeln. 

 

Podden finns att hitta här

Redaktionen

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.