Mat & Klimat

Svenska lupinsuccén skalar upp - vill nå hela landet

Lupintas grundare och VD Eslam Salah tar emot Skånska Gastronomipriset i kategorin miljö- och hållbarhet. (Foto: Pierre Orsander)

16 februari 2021

Den malmöbaserade startupen Lupinta fortsätter att röna framgångar i vegovågens spår. Företagets svenskodlade lupinfilé finns nu i 100 ICA-butiker, och planen är att nå hela den svenska marknaden inom kort. 

– Synen av vajande lupinfält i den skånska jorden ger hopp för framtiden. Lupinta har visat att närproducerade lupinfrön är ett välsmakande och fullgott alternativ till såväl kött- som sojaprotein. En ”hemodlad” råvara som förnyar och förbättrar vårt matlandskap.

Ja, så lät juryns motivation när Lupintas grundare Eslam Salah kammade hem det Skånska Gastronomipriset den 23 januari, kategori miljö- och hållbarhet. Företaget är dessutom en av tre finalister i tävlingen om att bli Årets Startup på Malmö Näringslivsgala den 18 februari.

Mycket har hänt sedan vi sist besökte Lupintas kontor i Minc-huset i Malmö våren 2020. Då hade de just lanserat sin lupintempeh – numera lupinfilé – och fanns på ett par ekobutiker, några utvalda restauranger samt på ICA Söder i Malmö. 

Idag finns den fermenterade bönfilén på 100 butiker runt om i landet, och man siktar på att nå 500 butiker vid halvårsskiftet. Det säger Salah i en intervju i Företagarnas medlemstidning. Målet 2021 är att nå hela den svenska marknaden och skala upp både produktionen och organisationen.

– Vi ska finnas hos alla matkedjor via centralavtal, inklusive onlineaktörer. Nästa år expanderar vi till andra nordiska länder, säger han.

 

Rik på protein och fiber

Sötlupin, även känd som matlupin, är en fiberrik baljväxt som odlats i Mellanöstern och Sydeuropa sedan urminnes tider. Efter att ha pluggat lantbruksvetenskap i hemlandet och på SLU kläcktes så småningom idén om att börja odla och sälja lupinprodukter i Sverige.

– I Egypten där jag kommer från äter vi sötlupin som snacks. De serveras i picklad form och är ett vanligt tilltugg i många delar av världen, framförallt i medelhavsområdet, sade Eslam Salah, till Mat och Klimat i fjol.

Det är egentligen bara sojan som kan mäta sig med lupinbönans höga proteininnehåll (ca 36 g per 100 g). Sötlupinen innehåller likt sojan samtliga aminosyror och klassas därmed som fullvärdig proteinkälla. Precis som andra baljväxter fixerar den kväve från atmosfären vilket minskar behovet av gödning. Sötlupinen går dessutom utmärkt att odla i vårt klimat, till skillnad från den konkurrerande sojabönan.

– Våra Krav-certifierade lupinbönor odlas i samarbete med bönder i såväl Skåne som i andra delar av landet. Målet är att göra lupin till ett naturligt val i hela Europa, istället för soja, säger han till Företagarna.

Än så länge är det lupinfilén som gäller för den som är sugen på svensk sötlupin, men företaget har fler järn i elden…

– Vi fortsätter produktutvecklingen och har många intressanta produkter på gång. Jag har tre anställda och förbereder en investeringsrunda.

 

Michael Abdi Onsäter

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.