Mat & Klimat

Sveriges största sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Satsningen kommer att ersätta en fjärdedel av fossilgasen som används idag. Energin från värmeverket motsvarar uppvärmningen av 4 000 villor under ett år och leder till utsläppsminskning om 17 000 ton CO2(Foto: Mattias Johansson)

15 juni 2021

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Sockerbruket i Örtofta är ett av Europas största och tillverkar idag runt 300 000 ton socker per år av betor som levereras av 1000 odlare. Fabriken är snart Sveriges enda kvarvarande betsockerbruk sedan bruket i Köpingebro stängdes för 15 år sedan och man beslutat att att flytta produktionen i Arlöv till Örtofta under 2022. Bruket drivs av Nordic Sugar och produkterna säljs under varumärket Dansukker.

 

Sockerbruket i Örtofta, Eslövs kommun (Foto: Mattias Johansson)

 

Motsvarar uppvärmning av 4 000 villor

Sedan 1990 har verksamheten minskat sina koldioxidutsläpp med 60 procent. Nu tar man ytterligare ett steg mot klimatneutralitet i ett samarbete med energibolaget Kraftringen. Satsningen innebär att ånga från det fossilfria värmeverket i Örtofta leds till sockerbruket där det ersätter fossilgas i produktionsprocessen. Satsningen beräknas kosta 80 miljoner kronor och kommer att täcka en fjärdedel av Nordic Sugars samlade energibehov på anläggningen. Det motsvarar uppvärmningen av 4 000 villor under ett år – eller 17 000 ton CO2.

– Det här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans kan bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Med vår fossilfria produktion kan vi medverka till att Nordic Sugar kan minska sina utsläpp och samtidigt nyttja vårt kraftvärmeverk på ett än mer optimalt sätt, säger Patrik Schneider, produktionschef, Kraftringen.

 

Vattenångan produceras i dagsläget med biogas eller fossilgas på plats. Ångan går in i en indunstare där sockersaften, som innehåller mycket vatten, kokas bort. (Foto: Lars Thörnblad)

 

Projektet är ett bra exempel på de synergier som kan uppstå när olika aktörer samarbetar för att få ett så effektivt och klimatsmart resursutnyttjande som möjligt. Byggnadsarbetet planeras starta under hösten 2021 och anläggningen tas i drift ett år senare.

– Med samarbetet tar vi nu ytterligare ett steg i detta viktiga arbete mot koldioxidneutralitet i linje med företagets och Sveriges klimatmål. Samtidigt betyder tillgången till lokalproducerad energi att vi får större flexibilitet med energi från två håll, säger Olof Dahlgren fabrikschef på Nordic Sugar Örtofta.

 

Mer svenskodlat socker i butiken

Parallellt pågår även ett arbete med att byta ut importerat sydamerikanskt ekologiskt rörsocker mot europeiskt betsocker, från bl.a Sverige och Danmark. Totalt handlar det om en årsvolym på 900 ton ekologiskt socker som växlas över från rörsocker till betsocker. 

Målsättningen är att på sikt byta till svenskt eller europeiskt betsocker i alla produkter där det är möjligt.

 

Dansukker eko-strösocker är märkt med dansk och svensk flagga

 

Idag är det enbart svenska och danska sockerbetor i Nordic Sugars nya Dansukker Eko-produkter (strösocker, florsocker och brun farin). Försäljningen av svenskodlat strösocker ökade kraftigt under pandemin, sade Pernilla Wennerberg, Marketing Manager, till Mat och Klimat i vintras.

Sverige har en lång tradition av sockerbetsodling som sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet.

(Foto: Tekniska museet, CC PDM 1.0 )

Michael Abdi Onsäter

Se Även: Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.