
29 oktober 2021
Andelen växtbaserad mat i landets skolkök ökar. Fyra av fem kommuner erbjuder minst ett vegetariskt alternativ om dagen, och över hälften har minst en köttfri dag. Klimat- och hälsoskäl ligger bakom utvecklingen, enligt en undersökning från Orkla Sverige.
Vår matkonsumtion i Sverige har en betydande klimatpåverkan och står i snitt för en tredjedel av våra individuella utsläpp. Eftersom utsläppen minskar dramatiskt med relativt enkla åtgärder – främst att ersätta kött- och mejeriprodukter med växtbaserat – är det många kommuner som ser maten som en lågt hängande frukt i försöken att mildra krisen och dess konsekvenser.
I undersökningen “Svensk Skolmat” visar det sig att sju av tio kommuner har fastställt en måltidspolicy som tar hänsyn till klimatet. Det rör sig då främst om att minska köttet, eftersom kötträtter i genomsnitt har 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ. Fyra av fem kommuner erbjuder minst ett vegetariskt alternativ om dagen, och över hälften har minst en köttfri dag i veckan.
Andelen skolor som har siffersatta mål för hur mycket växtbaserad mat som ska serveras i skolan har ökat från 29 till 37 procent på bara ett år. Karlstad är den mest ambitiösa kommunen, och har som mål att halvera mängden kött i skolan till 2025. Anledningen är främst klimatskäl, men även hälsoaspekten har seglat upp som en viktig faktor.
– Allt fler forskningsrön och artiklar visar hur växtbaserad kost minskar risken för hjärtsjukdomar. Det är så glädjande att se att eleverna i allt högre utsträckning efterfrågar växtbaserat och att allt fler kommuner lägger mer vikt på detta. Vi behöver äta mer vegetariskt, både för hälsan och miljön, säger Mai-Lis Hellenius, professor och läkare vid Karolinska Institutet.
Grönkålspannkaka – en av många vegetariska rätter som serveras i skolmatsalen (Foto: Karlstads Kommun)
Se Även: SD tar strid mot vegetarisk skolmat – “Inte värt att offra köttet”
Bakom undersökningen står livsmedelsjätten Orkla som samtidigt har skapat plattformen Fast Fusion Climate Week för att visa vägen för landets skolkök. 36 kommuner och mer än 120 000 elever deltar i klimatveckan som nu genomförs för tredje året. Målet är att de deltagande kommunerna, under ledning av Orklas matkreatörer, ska hålla sig inom en klimatbudget på 2,5 kg CO2e för måltiderna under en hel vecka. Det innebär att en portion i snitt ska ligga på 0,5 kg CO2e, vilket är den nivå som forskningen kräver för att vi ska hålla oss inom planetens gränser.
– Det är väldigt inspirerande med en sån här vecka där vi utmanar oss själva att nå klimatmålen. Vi lär oss oerhört mycket både om hur vi ska jobba men också vad som faller eleverna i smaken. Klimatengagemanget är oerhört stort bland alla våra elever, men smakerna måste vara de rätta för att vi ska nå hela vägen, säger David Gustavsson, 1:e kock, Aggarpsskolan, Svedala Kommun.
Kolla in våra klimatberäknade recept – samtliga inom planetens gränser
Och det här med att få barnen att uppskatta den köttfria maten verkar inte vara några större problem. Vi har exempelvis tidigare lyft att 4 av de 5 populäraste maträtterna i Malmös skolor är vegetariska. Och Globala gymnasiet i Stockholm, som endast serverar vegetariskt, har landets kanske mest nöjda elever vad gäller maten (95 procent). Orklas undersökning visar även att intresset för växtbaserat ökat bland eleverna i sju av tio kommuner.
Sett till yngre elever verkar frågan om djurens lidande spela en stor roll. Majoriteten av barn mellan 4-7 år tycker inte det är acceptabelt att äta djur och nästan hälften är okunniga om var kött- och mejeriprodukter kommer ifrån. Det framkommer i en ny studie publicerad i Environmental Psychology. 41 procent av barnen påstod till exempel att bacon kommer från en växt. Forskarnas slutsats var att barnens uppfattning av mat kan bana vägen för att i ännu högre grad normalisera en växtbaserat och miljövänlig kost.
Mat&Klimat
Se även: Kommunen vill halvera mängden kött i skolan – inom fem år
Se även: Helsingfors antar bindande kolbudget – halverar kött och mjölk i offentlig sektor
Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp
Se även: Vänsterpartiets pandemikrav: Avveckla djurindustrin!
EU-kommissionen har nu initierat ett samråd som ska ligga till grund för hur EU-stödet till skolmjölk ska utformas i framtiden. Ett av de förslag som diskuteras är att bredda stödet till att också inkludera växtbaserade alternativ till komjölk.
WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.
En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.
Trots att det än så länge saknas nationella klimatmål för offentliga måltider har en tredjedel av landets kommuner infört sådana mål, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.
Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.
2 svar på ”Undersökning: Skolmaten blir allt grönare”
Pingback: Studie: Klimatsmart mat är billigare än alternativen - Mat och klimat
Pingback: Nacka kommun inför certifiering för hållbar skolmat - Mat och klimat
Kommentarer är stängda.