Mat & Klimat

UTRIKES

UTRIKES

President Bidens första klimatbeslut: Ja till Parisavtalet och nej till Keystone XL pipeline

President Biden skrev under två viktiga exekutiva beslut för klimatet under sin första dag som president. Det första var att USA ska återinträda i Parisavtalet. Det andra var att sätta stopp för Keystone XL pipeline.

UD: Sverige stödjer frihandelsavtalet med Mercosur

Förhandlingarna kring det kontroversiella frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur har fått nytt liv. Sverige är ett av 9 länder som aktivt driver på för att avtalet ska bli verklighet. Enligt UD kommer handelsavtalet ge oss en möjlighet att “påverka till det bättre”.

Veckogamla kalvar ska flygfraktas från Irland – vill nå utanför EU på sikt

I en tid då allt fler ifrågasätter djurtransporterna väljer det irländska bolaget Teagasc att flygfrakta 900 veckogamla kalvar till Belgien. Målet är att testa förutsättningarna för storskalig flygtransport för att på sikt nå marknader utanför EU.

Fler traktorer kan omvandla det afrikanska jordbruket

En stor majoritet av de afrikanska bönderna arbetar fortfarande manuellt eller med hjälp av dragdjur. Samtidigt ökar försäljningen av traktorer snabbt.

Jättelik solpark invigd i Argentina

Nyligen började förnybar el från solparken Cauchari i Argentina att skickas ut i det nationella elnätet. Den till stora delar Kina-finansierade anläggningen består av nästan en miljon solpaneler och uppges vara den största av sitt slag i Sydamerika.

Flera studier visar: Matsystemet driver på massutrotningen

Vi blir allt fler människor på jorden och våra matvanor blir allt mer resurskrävande. De senaste månaderna har det publicerats flera rapporter som visar att matsystemet måste förändras i grunden för att begränsa massutrotningen.

Translate »