Mat & Klimat

UTRIKES

UTRIKES

Giving Tuesday – en god motpol till Black Friday

Idag pågår den gigantiska köpfestdagen Black Friday, samtidigt som vi befinner oss i en klimatkris där jordens resurser överkonsumeras. Men det finns goda motkrafter – som Giving Tuesday.

Pressat Sudan kämpar mot klimatförändringarna

Nyligen utlystes undantagstillstånd i Sudan efter att Nilen hade svämmat över på grund av hård nederbörd. Det stora landet är mycket sårbart för förändringar i klimatet.

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Fler vill ta del av Chiles energirevolution

Satsningarna på förnybar energi har fått ett stort genomslag i Chile – och utvecklingen går snabbt framåt. Men kritiker menar att fördelarna hittills har kommit för få till del – även om vissa landsbygdsbefolkningar har gynnats.

Blir Tyskland eller Nederländerna först med köttskatt?

Regeringarna i både Nederländerna och Tyskland har i år föreslagit köttskatt. Om och när det blir verklighet lär det bli enklare att driva frågan i både Sverige och andra länder.

Högpatogen fågelinfluensa tvingar fram massavlivningar i Europa

Ett nytt utbrott av virustypen H5N8 härjar bland vilda och tama fåglar i norra Europa. Hundratusentals fåglar har avlivats i bland annat Nederländerna, Danmark och Storbritannien för att stoppa smittan. Nu har den även konstaterats i Sverige.

Translate »