Vegovågen fortsatt stark i Europa – antalet veganer ökar snabbt

8 december 2020
Antalet europeiska veganer fördubblats sedan 2016, och allt fler identifierar sig som flexitarianer. I Sverige ökar intresset för hälsosam, hållbar och närodlad mat, men andelen som kallar sig veganer minskar något.
En tredjedel av tyskarna “flexitarianer”
Växtbaserad mat är på frammarsch i Europa. Det är tydligt inte minst om man betraktar den explosionsartade utveckling som kött- och mejerisubstitut och vegoprodukter genomgått de senaste åren. Sektorn väntas öka med 18 procent varje år till 2025 globalt. I USA ökar växtbaserat fem gånger så mycket som än andra livsmedel.
Nu visar en ny undersökning som den tyska livsmedelskedjan Veganz presenterar att antalet europeiska veganer ökat från 1,3 miljoner 2016 till 2,6 miljoner i år. I Tyskland är det hela 30 procent som uppger att de äter en flexitarisk kost.
I undersökningen så tittade man även på attityder kring labodlat/cellbaserat kött – något som kommer allt närmare butikshyllorna inte minst sedan Singapore som första land godkänt produkten. En femtedel av de tillfrågade är intresserade av att pröva cellbaserat kött. Bland veganer är den siffran 42 procent.
Trenden är också tydlig om man betraktar människors sökvanor på nätet. Tankesmedjan Chef’s Pencil har sammanställt data från Google-trender och kommit fram till att “veganism är dubbelt så populärt” som det var för fem år sedan”. Bland de länder med störst intresse för veganism är 6 av 10 länder och 8 av 10 städer europeiska.
Se även: Ny Rapport: Vegsektorn boomar i coronatider
Intresset för matens klimatpåverkan ökar
Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har nyligen släppt en rapport om svenskarnas matvanor och hur de förändrats under pandemin. Var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn och en sjättedel uppger att de äter mer hälsosamt än innan.
Det viktigaste vid matinköp är att det är svenskproducerat (53 procent) och att den är hälsosam och nyttig (45 procent). Intresset för matens klimatpåverkan ökar också – nästan hälften av de tillfrågade oroar sig för matens påverkan på klimat och miljö.
Andelen som “äter eller försöker äta veganskt” var 10 procent i undersökningen. En liten minskning från 13 procent förra året.
– Antalet veganer och vegetariner minskar något i vår undersökning, men sett över tid är trenden tydlig med ett allt större intresse för animaliska alternativ. Men jag tror också att en delförklaring kan vara en ökad flexitarianism. Där man aktivt försöker äta mindre kött men inte skär bort det helt ur sin diet utan satsar på kött av hög kvalitet som gärna är svenskt, fast vid färre tillfällen, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.
Michael Abdi Onsäter
Fler artiklar av denna författare

UD: Sverige stödjer frihandelsavtalet med Mercosur

Veckogamla kalvar ska flygfraktas från Irland – vill nå utanför EU på sikt

Kameraövervakning på slakterier? Så tycker partierna

Nytt projekt för morgondagens svenska ärter

Ny studie: Konventionellt kött bör vara 40 procent dyrare

Flera studier visar: Matsystemet driver på massutrotningen
SENASTE NYHETERNA


UD: Sverige stödjer frihandelsavtalet med Mercosur
Förhandlingarna kring det kontroversiella frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur har fått nytt liv. Sverige är ett av 9 länder som aktivt driver på för att avtalet ska bli verklighet. Enligt UD kommer handelsavtalet ge oss en möjlighet att “påverka till det bättre”.


Tvära kast i energipolitiken försenar den gröna omställningen
Bristen på långsiktighet och tydlighet i landets energipolitik gör det svårt för många företag som arbetar med den gröna omställningen. Den inkonsekvens som upplevs kring stöden till solel orsakar stora problem för branschen och försenar omställningen, säger energiexperten Lars Andrén till Mat och Klimat.


Veckogamla kalvar ska flygfraktas från Irland – vill nå utanför EU på sikt
I en tid då allt fler ifrågasätter djurtransporterna väljer det irländska bolaget Teagasc att flygfrakta 900 veckogamla kalvar till Belgien. Målet är att testa förutsättningarna för storskalig flygtransport för att på sikt nå marknader utanför EU.


Kameraövervakning på slakterier? Så tycker partierna
Efter veckans tunga avslöjanden från TV4 och SVT Uppdrag Granskning, kräver nu Miljöpartiet obligatorisk kameraövervakning på svenska slakterier. Vi har frågat de andra partierna vad de tycker i frågan.


Krönika: Bilden av svenskt kött
Astrid Lindgren berättade sagor som gav rikare liv för människor. Köttindustrin berättar istället sagor som ger fattigare liv för djur. Låt oss se hur dessa sagor ser ut idag.