Mat och Klimat

Vilken kommun blir först med hållbar mat?

Intresset för grönare mat har ökat kraftigt de senaste åren. Allt fler väljer vegetariskt och ekologiskt. De flesta kommuner har infört köttfri dag eller motsvarande. Nu är det hög tid för nästa steg.

Forskningen visar att dagens massproduktion av kött- och mjölkprodukter – både globalt och i Sverige – ensamt räcker för att hålla mänsklighetens klimatpåverkan ohållbar. Med köttköpen får vi även andra negativa effekter på miljö, hälsa, djur, samt svält på grund av att större delen av världens jordbruksmark används till djurfoder. Här kan vi snabbt få till stora förbättringar.

Världsnaturfonden WWF lanserade förra året märkningen One planet plate, för hållbar mat som klarar både biologisk mångfald och minst tvågradersmålet för klimatet. Den största skillnaden jämfört med idag blir då mer vegetariskt, men givetvis är det viktigt även med minskat matsvinn, ekologiskt, säsongsanpassat, med mera. Det är helheten som gör hållbarheten.

Börja i skolan och väv ihop med undervisningen. Både personal och elever behöver veta varför och hur vi gör detta. Känslan av delaktighet är mer än en formellt förankrad livsmedelspolicy.

Än så länge har bara enskilda skolor hunnit ansluta sig till One planet plate, så chansen finns att bli den första kommunen, vilket sedan kan få spridning både nationellt och internationellt. Kommuner som Södertälje och Västerås har också nått långt, men med andra koncept för grönare mat än One planet plate. I dagens Sverige finns allt ifrån skolor som stoppat vegansk mat, till skolor som enbart serverar veganskt.

För att lyckas måste maten bli godare. Det finns numera gott om hjälp att få med det. Till exempel via WWF, Jävligt gott eller nya boken Vegolyftet – för storkök och skola. Globala gymnasiet i Stockholm serverar enbart vegetariskt efter en elevomröstning, vilket givit de råd att satsa på matpersonalen. Där anser 87 procent av eleverna att maten är väldigt bra och ytterligare åtta procent anser att maten är bra. Hur många skolor slår den nöjdheten?

Det är främst fyra övergripande kriterier som bör uppnås för att lyckas. Maten ska bli: 

  • Hållbar (inte bara MER hållbar)
  • Godare
  • Nyttigare
  • Inom samma budget.

Hållbart och gott har vi redan tagit upp, nyttigt och ekonomiskt är i sin tur relativt enkelt att uppnå när andelen vegetariskt ökar.

Eftersom vi människor påverkas så mycket av hur andra gör, så bör klimatsmart mat bli norm i offentlig sektor. Det kan ske på olika sätt. Istället för att laga många olika rätter för olika specialkost, kan vi grunda med en god och fullvärdig rätt som alla kan äta, och sedan erbjuda tillägg i skålar i slutet när tallriken redan fyllts. Det kan också innebära att den som ej vill ha klimatsmart mat aktivt behöver säga till, istället för tvärtom.

En annan metod som flera kommuner valt är att sikta på att enbart köpa in ekologisk mat eller bara ekologiskt kött. För att klara det inom samma budget behöver tjänstepersonerna då även öka andelen vegetariskt.

Det finns således flera vägar framåt, men för den kommun som vill få en gedigen struktur och underlag för att nå hela vägen fram till hållbar mat rekommenderar jag WWF-märkningen One planet plate. 

 

 

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa