Mat och klimat

Därför har vi startat
Mat & Klimat

NYHETER

Njutningsbara jordgubbar och smultron fullproppade med nyttigheter

Jordgubbar innehåller järn och rikligt med antioxidanter. I jordgubbar finns även C-vitaminer som ökar produktionen av kollagen, vilket i sin tur skyddar mot UV-strålar från solen.

Köttet upp på bordet i ny podcastserie

För att minska polariseringen i debatten om framtida produktion och konsumtion av kött driver SLU, Oxfords universitet och universitetet i Wageningen gemensamt projektet Framtidens kött, som bland annat lyfter frågan i nio podcasts.

Vi lever i en köttnorm

Jag har, liksom många andra som inte äter kött, vant mig vid att ständigt bli ifrågasatt för att jag valt ett köttfritt liv. Vid matbordet med nya människor kan det låta: ”varför..?, är det svårt att..?, får du i dig tillräckligt med..?, saknar du inte smaken av..?”. Personligen har jag ingenting emot att bemöta dessa frågor, då jag mer än gärna upplyser andra om det djurindustrin vägrar att skylta med. Dock kan jag inte påstå att stämningen alltid är på topp efter måltidssamtalet.

Snaskets påverkan på miljö och hälsa

Att en kost bestående av mer vegetabilier och mindre kött är bra för både hälsa och miljö råder bred samsyn kring. Men nya studier lyfter fram detaljer som kan vara en ögonöppnare för många.

Kapacitetsbrist i regionala elnät bromsar förnybar el 

Kapacitetsbristen i stamnätet från norr till söder har debatterats flitigt de senaste åren. Men stamnätets 15 000 km är varken landets längsta elnät, eller det mest eftersatta. Den stora utmaningen handlar istället om bristerna i de cirka 31 000 km långa regionala elnäten.

Klimat och demokrati fokus i nya barnböcker

Klimat och demokrati fokus i nya barnböcker Fler artiklar av denna författare Klimat och demokrati fokus i nya barnböcker mayo

Re:Tuna – exempel på gräsrotsinitiativ som gör skillnad

Konceptet är lika enkelt som genialt. Personer som har saker de vill slänga, men samtidigt tänker att andra kan behöva, lämnar in dem, så sorteras de vidare till försäljning i kommersiella butiker i gallerian.

Kan kulturen lära oss att ta hand om naturen?

När jag gick i skolan tog vår lärare ut oss på promenad i ett av öns naturreservat. Skolledningen tyckte att det var bra att vi lärde oss om naturens betydelse för hälsa och välmående. I naturreservatet karvade mina klasskamrater in sina initialer, och diverse obscena budskap, i en av de hundraåriga ekarnas bark. Kvistar knäcktes, tuggummi slängdes och bark slets loss. Lärarna ryckte på axlarna. «De kommer att göra det ändå, och så många har ju karvat innan. Det är deras sätt att uppskatta skogen på.» Tio år senare tar jag en promenad i ett annat naturreservat, där kommunen har haft ett annat tillvägagångssätt för att nå de unga. Jag kommer på mig själv med att läsa varje liten genial skylt som placerats ut för att få barn att tidigt uppskatta skogen för det den är; En del av oss.

Italienskt förslag om att förbjuda labbkött väcker starkt motstånd

Medborgarinitiativet End the slaughter age lanserades den 5 juni 2022. Den som undertecknar namninsamlingen ställer sig bakom att EU:s jordbrukssubventioner till animaliska livsmedel dras in, för att istället finansiera stöd till växtbaserad mat eller odlat kött.

Nyttiga näringsämnen i havregryn och krasse

Havregryn har många olika hälsofördelar och kan ge en nyttig och god frukost i form av havregrynsgröt, eller användas i bakverk som exempelvis smulpajer eller havrekakor.

Verificado por MonsterInsights