Mat och klimat

PODCAST_GREEN

Mat & Klimat

Välkommen att lyssna på Mat & Klimats Podcast!

Du kan lyssna nya avsnitt här och också på Spotify och andra Podcast-plattformar.

Mat & Klimat 2023

Vad är quorn?
Peter Sjöström, Quorn Nordic.

Intervju med Peter Sjöström, Head of Foodservice, Quorn Nordic. Quorn är veganska och lakto-ovo-vegetariska ersättningar till hamburgare, korv, kyckling med mera.

 

Vad är quorn, vad innehåller den och hur görs den? Vilka näringsämnen finns i quorn? Hur stor klimatpåverkan, jämfört med kyckling och nötkött? Vi går också igenom och visar upp fem av Quorns produkter: Crunchy Filet Burgers, Gourmetfileer, Vego-korv, Burgare och Lasagne.

Nyttan med biodrivmedel.
Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

År 2030 ska klimatpåverkan från Sveriges transportsektor ha minskat med 70 procent jämfört med år 2010. Mattias Goldmann är grundare av 2030-sekretariatet, vars syfte att säkerställa att klimatmålet verkligen uppnås. Mattias intervjuas av Stefan B Nilsson, Mat & Klimats chefredaktör.

Vad är nyttan med biodrivmedel?
Vad innebär reduktionsplikten, dvs inblandningen av biodrivmedel i all diesel och bensin?

Skogsbrukets klimat- och miljöpåverkan
Jon Andersson, Skogsbiolog.

Skogsbiologen Jon Andersson, aktiv i Skydda Skogen, intervjuas av Mat & Klimats Gry Fahlvik Loos.

Vilka är utmaningarna i det svenska skogsbruket? Hur är dess klimat- och miljöpåverkan? Vilka myter och problem finns det med det svenska skogsbruket? Lyssna på deras spännande samtal!

Framtidens proteiner. Janne Lundh.

Entreprenören Janne Lundh intervjuas av Mat & Klimats chefredaktör Stefan B Nilsson. Janne förklarar hur man kan förbättra jordens fertilitet och samtidigt få fram mycket mer proteiner - genom baljväxter, variera växtföljd, biokol och pyrolys. Janne Lundh är grundare av stiftelsen "Peas On Earth" och driver företaget "Ecoetanol".

Befolkningsökning och överkonsumtion. Anders Wijkman.

Anders Wijkman intervjuas av Stefan B Nilsson om befolkningsfrågan och överkonsumtionen i världen. Det är nödvändigt att bromsa den globala befolkningsökningen och också minska överkonsumtionen av de rikaste i världen, för att minska trycket på ändliga naturresurser. Vi behöver mer regenerativt jordbruk och öka kolbindning i jorden. Anders går också in på politiska lösningar för befolkningsfrågan. Anders är medlem i Population Matters Sweden och är en av två ordföranden för Romklubben. Han har varit generalsekreterare för Svenska Röda Korset, ledamot av Riksdagen och ledamot av Europaparlamentet.