Mat och Klimat

Växtbaserad mat är mycket miljövänligare än svenskt kött

Växtbaserad mat är mycket miljövänligare än svenskt kött

Tycker du om denna artikel?

Kommunerna i Dalarna och Region Dalarna har nu en unik möjlighet att ta täten i en grön omställning genom att prioritera inköp av växtbaserad mat istället för svenskt kött. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgaser än bönor.

Det stämmer som Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna, skriver att en ökad inhemsk livsmedelsproduktion kan minska sårbarheten vid kriser. Men det gäller bara växtbaserad produktion. Det är det viktigt att påpeka att den nuvarande animalieproduktionen i Sverige är starkt beroende av import. Över 90 procent av sojan som importeras till Europa används som djurfoder, vilket gör oss extremt sårbara vid störningar i de globala leveranskedjorna. I en krissituation kan vi inte förlita oss på importerat foder till djuren, vilket understryker behovet av en mer resilient och självförsörjande livsmedelsproduktion.

Vidare är påståendet att kött är bra för miljön är djupt missvisande. FN:s rapport “Livestock’s Long Shadow” pekar tydligt på att djurhållningen är en av de främsta orsakerna till de allvarligaste miljöproblemen globalt. Dessa inkluderar inte bara klimatförändringar, utan även förlust av biologisk mångfald, vattenföroreningar och markförstöring. Att fortsätta stödja en animaliebaserad produktion i Sverige är därför inte förenligt med en hållbar framtid.

Det är inte sant att lantbruksdjuren spelar en roll i naturens kretslopp. Det är viktigt att förstå att detta kretslopp har rubbats kraftigt av den storskaliga djurhållningen. Idag utgörs hela 94 procent av alla däggdjur på jorden av människor och lantbruksdjur, vilket visar på en alarmerande obalans.

Vidare bör vi ompröva hur vi använder vår värdefulla jordbruksmark. Att odla grödor för att mata djur som vi sedan äter är en ineffektiv användning av resurser. Istället kan vi använda denna mark för att direkt odla mat till människor, vilket skulle öka vår matproduktion avsevärt och samtidigt minska vår miljöpåverkan. Detta skifte skulle göra oss mer självförsörjande och frigöra mark för återförvildning eller “rewilding”.

Avslutningsvis uppmanar vi kommunerna i Dalarna och Region Dalarna att ta ledningen i denna viktiga omställning. Genom att prioritera inköp av växtbaserad mat till sina storkök kan de inte bara minska sin miljöpåverkan, utan också visa vägen mot en mer hållbar framtid. Detta skulle vara en verklig “win-win” – för miljön, för vår hälsa, och för Dalarnas framtid.

 

Linda Lindström och Jonas Norberg

 

 

 

 

 

Hållbart Matsystem
Hållbart Matsystem
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 132 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa