Mat och Klimat

Michaela Steadson
Plant Powered Life

RECEPT
Växtkraft för biceps – en tortilla i taget

Tycker du om denna artikel?

Jag stod vid växtmjölkshyllan i butiken där han jobbade och packade upp förpackningar. Han – en ung kille, intresserad av bodybuilding, men visade det sig efter en stunds samtal, väldigt skeptisk till alla dessa veganska ”mjölk”-sorter. Han ansåg att komjölk är det man ska ha för att bygga de snyggaste musklerna. Där och då började våra samtal.

Han var övertygad om att man måste äta animalier för optimalt muskelbygge. Jag berättade om många veganska elitidrottare, allt från bodybuilders till tennisstjärnor och Formel 1-förare, och visade till och med några av deras deffade kroppar på Instagram. Men han förblev skeptisk och menade att de måste ha tagit steroider. Jag kontrade med att även många som äter kött tar steroider, och frågade varför det alltid verkar finnas en ”perfekt” bild av veganer – som om de måste vara ”övermänskliga” för att det ska vara trovärdigt. Men hans tankesätt är inte sällsynt utan tvärtom, ett resultat av hur vårt samhälle vill framställa behovet av animalier. Det visar hur djupet dessa föreställningar sitter.

Sedan dess, varje gång vi stött på varandra i butiken, har våra samtal fortsatt där de slutade – öppet, vänligt och nyfiket. Han har sina argument, jag har mina svar, och dessa sorters samtal gör mig påmind om hur rådande köttnormen är – trots all miljömedvetenhet som behövs.

I våra samtal nämner jag ofta Livsmedelsverkets rekommendationer, där de uppmanar oss att byta ut animalier mot regnbågens alla färger i form av frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det är ett råd som grundar sig på gedigen forskning om både hälsa och miljö. Men i dagens digitala värld är det vanligt att människor söker svar och inspiration från en mängd olika källor – inte minst från Youtube och sociala medier, där experter och influensers delar sina åsikter. Det gör att många ifrågasätter officiella råd och väger in nya perspektiv, ibland med en stor skepsis mot traditionella myndigheter. Det är förståeligt att det kan vara svårt att navigera i denna informationsdjungel och veta vad som är vetenskapligt underbyggt men inte desto mindre viktigt att luta sig mot den vetenskapliga konsensus kring hur välgörande växter är får vår organism. Just därför känns det viktigt att ha öppna och respektfulla samtal, där vi kan dela kunskap och erfarenheter utan att döma varandra – och där man vågar utmana föreställningar som vi omedvetet går runt med i vardagen.

För dig som, precis som han, vill bygga muskler på växtbaserad kost, vill jag dela ett enkelt och proteinrikt recept som dessutom knyter an till vår inledande växtmjölksdiskussion.

Växtbaserad Spansk Tortilla (som är muskelvänlig)

Den klassiska spanska tortillan har fått en grön makeover – helt utan ägg, men med samma härliga smak och konsistens. Ett mättande och smakrikt inslag till brunch, lunch eller middag.

Ingredienser:

  • 3 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g fast tofu
  • 2 tsk rapsolja (till kokning)
  • Olivolja till stekning
  • Salt och svartpeppar efter smak

 

Till smeten:

  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk näringsjäst
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl havremjölk

 

Gör så här:

  1. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor. Skiva även löken tunt. Koka potatis och lök i lättsaltat vatten i cirka 8–10 minuter tills de är mjuka men fortfarande håller formen. Låt rinna av.
  2. Gör tortillabasen:
    Smula tofun i en bunke. Riv eller pressa i vitlöken. Tillsätt kikärtsmjöl, majsstärkelse, näringsjäst, bakpulver och havremjölk. Blanda till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ihop:
    Vänd försiktigt ner de kokta potatisarna och löken i smeten så att allt täcks.
  4. Stek tortillan:
    Hetta upp lite olivolja i en non-stick-stekpanna. Häll i smeten och platta till ytan. Stek på medelvärme i cirka 7–10 minuter tills undersidan fått fin färg. Vänd sedan tortillan försiktigt (vänd den med hjälp av ett lock eller en tallrik om det behövs) och stek ytterligare 5–7 minuter på andra sidan.
  5. Servera:
    Låt tortillan vila några minuter innan du skär upp den. Servera gärna med en fräsch sallad, aioli eller en klick havrefraiche.

Kikärtsmjölet bidrar med högkvalitativt protein och är enkelt att använda för den som vill prova alternativ till ägg. Denna tortilla kan man äta till frukost, lunch eller middag. Den funkar i alla lägen.

Smaklig måltid!

Bild av Michaela Steadson
Michaela Steadson
Plant Powered Life
Åsikter och kommentarer

Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?
Visited 297 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:


Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa