
Jag stod vid växtmjölkshyllan i butiken där han jobbade och packade upp förpackningar. Han – en ung kille, intresserad av bodybuilding, men visade det sig efter en stunds samtal, väldigt skeptisk till alla dessa veganska ”mjölk”-sorter. Han ansåg att komjölk är det man ska ha för att bygga de snyggaste musklerna. Där och då började våra samtal.
Han var övertygad om att man måste äta animalier för optimalt muskelbygge. Jag berättade om många veganska elitidrottare, allt från bodybuilders till tennisstjärnor och Formel 1-förare, och visade till och med några av deras deffade kroppar på Instagram. Men han förblev skeptisk och menade att de måste ha tagit steroider. Jag kontrade med att även många som äter kött tar steroider, och frågade varför det alltid verkar finnas en ”perfekt” bild av veganer – som om de måste vara ”övermänskliga” för att det ska vara trovärdigt. Men hans tankesätt är inte sällsynt utan tvärtom, ett resultat av hur vårt samhälle vill framställa behovet av animalier. Det visar hur djupet dessa föreställningar sitter.
Sedan dess, varje gång vi stött på varandra i butiken, har våra samtal fortsatt där de slutade – öppet, vänligt och nyfiket. Han har sina argument, jag har mina svar, och dessa sorters samtal gör mig påmind om hur rådande köttnormen är – trots all miljömedvetenhet som behövs.
I våra samtal nämner jag ofta Livsmedelsverkets rekommendationer, där de uppmanar oss att byta ut animalier mot regnbågens alla färger i form av frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det är ett råd som grundar sig på gedigen forskning om både hälsa och miljö. Men i dagens digitala värld är det vanligt att människor söker svar och inspiration från en mängd olika källor – inte minst från Youtube och sociala medier, där experter och influensers delar sina åsikter. Det gör att många ifrågasätter officiella råd och väger in nya perspektiv, ibland med en stor skepsis mot traditionella myndigheter. Det är förståeligt att det kan vara svårt att navigera i denna informationsdjungel och veta vad som är vetenskapligt underbyggt men inte desto mindre viktigt att luta sig mot den vetenskapliga konsensus kring hur välgörande växter är får vår organism. Just därför känns det viktigt att ha öppna och respektfulla samtal, där vi kan dela kunskap och erfarenheter utan att döma varandra – och där man vågar utmana föreställningar som vi omedvetet går runt med i vardagen.
För dig som, precis som han, vill bygga muskler på växtbaserad kost, vill jag dela ett enkelt och proteinrikt recept som dessutom knyter an till vår inledande växtmjölksdiskussion.
Växtbaserad Spansk Tortilla (som är muskelvänlig)
Den klassiska spanska tortillan har fått en grön makeover – helt utan ägg, men med samma härliga smak och konsistens. Ett mättande och smakrikt inslag till brunch, lunch eller middag.
Ingredienser:
Till smeten:
Gör så här:
Kikärtsmjölet bidrar med högkvalitativt protein och är enkelt att använda för den som vill prova alternativ till ägg. Denna tortilla kan man äta till frukost, lunch eller middag. Den funkar i alla lägen.
Smaklig måltid!
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.