Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Det har varit många diskussioner under senaste tiden om att det är brist på tomater i affären och de har också blivit mycket dyrare. Därför kommer den här artikeln handla om hur du kan odla tomater själv på ett enkelt sätt.

Först lite fakta om vilka näringsämnen tomater innehåller och hur dessa kan hjälpa till att förbättra hälsan. I tomater finns ämnet lykopen som minskar risken för cancer och skyddar även mot UV-strålning. Det är lykopen som ger tomaten den röda färgen, vilket innebär att när en tomat har en rödare färg innehåller den högre halter av lykopen. Tomater är även berikade med vitaminerna A, C, E och B6, men också mineralerna magnesium, mangan och fosfor.

Det finns även folsyra och kalium i tomater som kan motverka benskörhet. Studier har också visat att vid fysisk stress i samband med träning, kan tomater hjälpa till att undvika att kroppen slits lika mycket. Intag av tomater kan även minska risken för urinvägsinfektioner, samtidigt som det ökar upptagningsförmågan av vitaminer.

Plantera egna tomater genom att skiva en köpt eller egen tomat och lägg tomatskivan i en valfri behållare fylld med jord. Strö jord över tomatskivan, och lägg plast eller papper ovanpå. Vattna efter behov och det kommer komma upp flera plantor efter ungefär fem dagar. När plantorna har blivit större kan du flytta dem till varsin kruka, gärna med ett stort utrymme för att kunna växa. Efter den sista nattfrosten går det bra att sätta ut tomatplantorna på en solig och skyddad plats.

Illustration: Jennifer Andersson

Illustration: Jennifer Andersson

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 9 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa