Mat & Klimat

INRIKES

INRIKES

Missförhållanden vid slakterier mer regel än undantag

9 av 10 slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen, enligt en granskning som Djurrättsalliansen presenterat. Av 96 kontrollerade slakterier är det enbart 11 som har klarat kontrollen utan anmärkning.

Hemköp testar klimatguidning – Vill inspirera till en hållbar vardag

Butikskedjan Hemköp har tillsammans med forskningsinstitutet RISE tagit startat ett projekt för att hjälpa kunderna att göra mer klimatsmarta val i vardagen. Det handlar om skyltar och informationsmaterial som nu testas på sju olika butiker runt om i landet. “Vi vill inspirera på ett enkelt och positivt sätt”, säger hållbarhetsansvarig Desiré Cichy.

Ny forskning kan ge skjuts åt växtbaserade livsmedel

Så kallade nanofibriller gjorda på växtprotein kan bli en viktig ingrediens i framtidens köttsubstitut för att ge dem den där texturen som många längtar efter. Nyligen publicerade SLU en studie där nanofibriller tillverkades ur olika typer av proteingrödor.

Mer eko i vegohyllan – Naturskyddsföreningen kraftsamlar med ny eko-kampanj

Under augusti-september kampanjar Naturskyddsföreningen under parollen Eko för framtiden. Detta bland annat i form av ett upprop till de 5 största producenterna av halvfabrikat av vegoprodukter, med krav på mer eko i vegohyllan. “Eko och klimat är ingen motsättning”, säger Pim Bendt på Naturskyddsföreningen.

Vad äter en minimalist? – Intervju med Hanna Bendz

Musikern och bloggaren Hanna Bendz berättar om sin övergång till minimalism, och hur det präglat hennes matvanor och syn på våra mänskliga behov. Hon ger även sin syn på varför det är så svårt att få till en verklig klimatomställning i dagens samhälle. “Vi förknippar tankekonflikter med att gå vilse”, förklarar hon.

Norska livsmedelsjätten Orkla storsatsar på svenskodlat vego

Livsmedelsjätten Orkla storsatsar på växtbaserade livsmedel och alternativa protein. Nu lanseras varumärket Naturli´ i Sverige, samtidigt som man genomför en storsatsning på svenskodlad ärta.

Sverige utan landsbygdsminister – första gången på över 100 år

Det är näringsminister Ibrahim Baylan (S) som får överta frågor om skog, jordbruk och djurskydd i Stefan Löfvéns tredje regeringsbildning. Det innebär att han kommer få en nyckelroll i den strid om skogen och strandskyddet som nu utspelar sig mellan C och MP.

Han får folk att investera i växtbaserat – “klimatfrågan en underliggande drivkraft”

En som tagit fasta på vegoboomen är Måns Ullerstam, grundare av det växtbaserade holdingbolaget Kale United. I en intervju med Mat & Klimat berättar han om bakgrunden till bolaget, och varför det inte råder någon tvekan om att växtbaserat är framtiden.

Solel och bakterier ger smarta proteiner

En ny typ av proteiner, gjorda med hjälp av solel, bakterier och infångad koldioxid närmar sig våra butikshyllor. De nya proteinerna produceras i slutna system som bara tar en tiondel av marken i anspråk och har en betydligt mindre påverkan på klimat och miljö. Det skriver forskarna bakom en ny tysk studie.

Förnybar el går knackigt på börsen – men nya bolag testar ändå lyckan

Förnybar energi var hett på aktiemarknaden 2020, men under 2021 har intresset för bolag som verksamma inom solel, vindkraft och annan förnybar energi backat kraftigt. Detta samtidigt som vi i Sverige sett en generell börsuppgång kring 20 procent sedan årsskiftet. Trots detta är det flera nya bolag som testar lyckan.

Politiska mål för ett miljövänligare matsystem? – Så tycker politikerna

Maten som vi stoppar i oss har en enorm betydelse för planetens, djurens och vår egen hälsa och välfärd. Ändå finns det få konkreta mål som styr matsystemet i en mer hållbar riktning. Det var utgångspunkten när organisationen Reformaten sammanställde Matbarometern 2021 – en undersökning av riksdagspartiernas syn på matpolitiken framåt.

En majoritet av riksdagens partier vill flytta ut trålgränsen

Alla partier utom Centerpartiet och Socialdemokraterna vill flytta ut trålgränsen för att skydda den biologiska mångfalden i våra hav. Det visar en enkätundersökning gjord av den idella organisationen Sportfiskarna. Samtidigt pågår ett forskningsprojekt för att undersöka fiskarnas lidande i det kommersiella fisket.

Kommunen vill halvera mängden kött i skolan – inom fem år

Allt fler kommuner tar sikte på att minska kött och mejeriprodukter i skolmaten för att minska sitt klimatavtryck. I Karlstads kommun är målet en halvering av köttet i skola och förskola – inom bara fem år. “Skolmaten är en viktig motor för att driva förändring”, säger koststrategen Linnea Olsson.

Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimatskatt på animalier minskar utsläppen med en tiondel

I forskningsrapporten Effekter av en klimatskatt på livsmedel visar tre SLU-forskare att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med mer än 10 procent. Samtidigt skulle man vinna ännu mer om intäkterna återinvesteras i miljöåtgärder för lantbruket.

Antibiotikamärkning på kött utreds – “folkhälsa står mot frihandel”

Snart kan det bli aktuellt med antibiotikamärkning av köttprodukter på butikshyllorna. Regeringens utredning är ett led i arbetet mot den dödliga och ökande antibiotikaresistensen i världen, men den får inte föreslå någon form av antibiotikaskatt. “Det är orfånkomligt att frihandeln driver på missbruk av antibiotika”, säger KRAV-bonden Claes Littorin, som hellre hade velat se importtullar eller förbud.

Upprop för mer vego i Göteborgs skolor – få kommuner har siffersatta mål

Ett medborgarförslag om minskat kött i stadens skolor har nått de 200 underskrifter som krävs för att det ska tas upp i nämnden. Andelen växtbaserad mat ökar i landets kommuner och regioner, men än är det få kommuner som har konkreta mål för minskad köttkonsumtion, visar Djurens Rätts kommungranskning. MP är positiva till förslaget, medan S och M är mer skeptiska.

Med Centerpartiet i kommunledningen minskar ekomaten

Andelen ekologisk mat som köps in till offentlig sektor minskar för första gången sedan mätningarna började. Det visar nya siffror från föreningen EkoMatcentrum. Coronapandemin, ett ökat klimatfokus och nya politiska majoriteter är några av de bakomliggande orsakerna, tror Mimi Dekker på EkoMatCentrum.

Debatt: Stoppa storföretagens stämningar

De så kallade frihandelsavtalen handlar mer om maktförskjutning än handel. Ska vi kunna ha en demokrati där vi stärker miljölagarna utan att riskera många miljarder till storföretag i skadestånd?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska