Mat och klimat

SENASTE NYHETERNA

Hälsa
Niclas Malmberg

Köttet upp på bordet i ny podcastserie

För att minska polariseringen i debatten om framtida produktion och konsumtion av kött driver SLU, Oxfords universitet och universitetet i Wageningen gemensamt projektet Framtidens kött, som bland annat lyfter frågan i nio podcasts.

Hälsa
Edvin Erlandsson

Vi lever i en köttnorm

Jag har, liksom många andra som inte äter kött, vant mig vid att ständigt bli ifrågasatt för att jag valt ett köttfritt liv. Vid matbordet med nya människor kan det låta: ”varför..?, är det svårt att..?, får du i dig tillräckligt med..?, saknar du inte smaken av..?”. Personligen har jag ingenting emot att bemöta dessa frågor, då jag mer än gärna upplyser andra om det djurindustrin vägrar att skylta med. Dock kan jag inte påstå att stämningen alltid är på topp efter måltidssamtalet.

Hälsa
Niclas Malmberg

Snaskets påverkan på miljö och hälsa

Att en kost bestående av mer vegetabilier och mindre kött är bra för både hälsa och miljö råder bred samsyn kring. Men nya studier lyfter fram detaljer som kan vara en ögonöppnare för många.

Inrikes
Niclas Malmberg

Kapacitetsbrist i regionala elnät bromsar förnybar el 

Kapacitetsbristen i stamnätet från norr till söder har debatterats flitigt de senaste åren. Men stamnätets 15 000 km är varken landets längsta elnät, eller det mest eftersatta. Den stora utmaningen handlar istället om bristerna i de cirka 31 000 km långa regionala elnäten.

Verificado por MonsterInsights