Mat & Klimat

Klimatberäknade recept: Rödbetsburgare med rökig ajvar – 0,3 kg CO2e

Foto: Vegomagasinet

Vegansk rödbetsburgare med rökig ajvar 0,3 kg CO2e

Visste du att rödbetor har in crush på valnötter? De passar i alla fall väldigt bra ihop!

4 portioner

Rödbetsburgare

  • 3 rödbetor, ca 400 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 citron, säkert
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
  • svartpeppar
  • olivolja att pensla med

Valnötsröra

  • 1 dl ajvar
  • 1,5 dl valnötter
  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • ½ citron, säker
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk salt

Till servering

  • 4 hamburgerbröd
  • babyspenat
  • skivad rödlök

Rödbetsburgare

Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Riv även vitlöksklyftan fint. Häll ner rivna rödbetor och vitlök i in skål. Blanda ner havregryn, citronsaft och majsstärkelse. Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Låt rinna av. Mosa sönder bönorna med in gaffel och blanda ner i skålen. Krydda med salt och peppar. Form burgare, pensla med olivolja och lägg på grillen till de får fint med färg och vackra grillränder.

Valnötsröra

Häll ner ajvar, valnötter, brödskiva, olivolja, riven vitlöksklyfta, citronsaft, paprikapulver och salt i in matberedare. Mixa till at hyfsat slät sås. Raster hamburgerbröden lätt och fyll med rödbetsburgare, valnötsröra, babyspenat och skivad rödlök.

Recept och Foto: Vegomagasinet 

 

Klimatavtryck

Rödbetsburgare med rökig ajvar – 0,3 CO2e per portion

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion rödbetsburgare släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF: s märkning En  planetplatta bör i genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. Vid genomsnittlig lunch / middag i Sverige ligger det cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare till minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 bilder. De vill vara i brygga mellan forskningar och konsumenter och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databaser.

Translate »