Mat & Klimat

KULTUR

KULTUR

Veganska Världsdagen påminner oss om vår tragiska relation till djurriket

Jag har, som av en osynlig hand, fått en ny bakgrundsbild till ”skrivbordet” i min dator. 

Odlat kött laddad politisk fråga – men draghjälpen kan komma från rymden

Frågan om att EU behöver stötta utvecklingen av odlad kött har under året lyfts i EU-parlamentet. Trots att de första odlingarna genomfördes i Europa i början av 2010-talet av den holländske forskaren och grundaren av företaget Mosa Meat Mark Post, är det i andra delar av världens som utvecklingen sedan har tagit fart.

Fyra möjliga globala framtider

”Framtiden är alltid oviss, idag kanske mer än tidigare. Trots det är det viktigt att ha en bild av den mer långsiktiga framtiden…”
Läs Emin Tengströms text om möjliga framtidsscenarier i klimatförändringens tidsålder

Myt om krav på klimatnyheter i SVT fortsätter att spridas

Sociala medier har påverkat vårt samhälle på många sätt, på gott och ont. En av effekterna är att falska nyheter sprids snabbare och når fler. Studier visar dessutom att falska nyheter delas oftare än sanna på sociala medier. Men det är inte bara i sociala medier som falska nyheter kan spridas, utan också i traditionella nyhetsmedier.

Ultuna permakultur inspirerar villaägare till att odla sin trädgård

I början av 1950-talet arbetade omkring 870 000 människor inom jordbrukssektorn i Sverige. Trots att vi är långt fler svenskar idag sysselsätter sektorn idag enbart cirka 171 000 personer. Perspektivet att allt färre arbetar med jorden och den mat vi alla är beroende av ges på Ultuna permakulturs hemsida.

Livsmedelsbranschens vilseledande marknadsföring synad i boken Fejkmaten

Efter att bland annat ha fokuserat på problematiken kring vår tids stora sockerkonsumtion i de uppmärksammade böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har, är Ann Fernholm nu aktuell med den nya boken Fejkmaten, där hon tar ett mycket brett grepp över livsmedelsfrågan.

KULTUR