Mat och Klimat

Foto: Mariana Proenca, Unsplash

5 Glada Gröna Nyheter - Juli

Förnybart har genererat mer än fossilt i EU:s elmix under årets första halva. Bosnien-Hercegovinas sista pälsdjursfarm har lagt ned och EU storsatsar på vätgas. Vi har samlat 5 glada gröna nyheter från juli månad.

Djurrätt: Ännu ett land fasar ut pälsdjursindustrin

Bosnien-Hercegovina är nästa land att förbjuda och avveckla sin pälsdjursindustri. Förbudet infördes redan 2009 men industrin fick till 2028 på sig att göra övergången. Den långa övergångsperioden var resultatet av hårt lobbyarbete från en av landets största farmägare.

Nu rapporterar Fur Free Alliance och lokala myndigheter att landets sista pälsdjursfarm har fallit. Branschen har länge dragits med dålig lönsamhet och starkt motvind i opinionen och de ekonomiska riskerna blev till slut för stora för att fortsätta.

En ny debatt kring industrins vara eller icke vara har väckts sedan det upptäckts att minkar kan bli smittade av coronaviruset. I skrivande stund har 25 minkfarmer i Nederländerna fått in smitta, och en miljon djur har avlivats i förtid. Även minkfarmer i Danmark och Spanien har bekräftats fulla med covid-sjuka minkar. Att minkarna bär på viruset ökar risken för mutationer och gör det svårare att bli av med även när det lugnat ned sig hos människor, rapporterar Djurens Rätt.

14 länder har idag ett förbud moteller begränsningar av pälsdjursfarmning, däribland Norge, Irland och Tjeckien. Globalt dödas 100 miljoner djur för sin päls varje år, och av dessa är 500,000 minkar i den svenska industrin. 8 av 10 svenskar vill förbjuda pälsfarmer.

Grön infrastruktur: EU storsatsar på vätgas

I början av månaden presenterade EU-kommissionen en historisk satsning på omställningen av unionens energisystem. Det handlar om 430 miljarder euro som ska gå till att göra grön vätgas till en väsentlig del av framtidens energimix.

Vätgas är en energibärare och har därmed en viktig roll att fylla i ett energisystem med mer varierande elproduktion. Utöver att fungera som energilager kan den användas direkt fordonsbränsle, eller för att producera elektrobränslen till exempelvis flyget. Vätgasen kan även ersätta kolet i stålindustrin, något som är på gång i det omtalade svenska HYBRIT-projektet.

– Vätgas har en vital roll för att vi ska kunna fasa ut fossila bränslen, säger Kadri Simsson, EU-kommissionär med ansvar för energi.

Flera EU-länder går framåt med satsningar på vätgas: Danmarks nya regering satsar på vätgas för flyget, med produktion från och med 2028, och Tyskland aviserade förra månaden en satsning på 7 miljarder euro på vätgasinfrastruktur. I juni meddelade regeringen att även Sverige ska ställa sig till raden av länder i EU med en utarbetad vätgasstrategi.

Matinnovation: Framåt för cellbaserat kött

Ryska delen av Kentucky Fried Chicken har tagit nästa steg för att förverkliga konceptet “framtidens restaurang” där cellbaserat kött ska ersätta kycklingen i kedjans friterade snabbmatsrätter. Tillsammans med 3D Bioprinting Solutions ska de utveckla ett sätt att skapa “världens första labodlade chicken nugget” med hjälp av stamceller och växtmaterial i laboratorium.

Enligt en studie publicerad i American Environmental Science and Technology, har cellbaserat kött en minimal miljöpåverkan jämfört med djurkött. Att odla kött från stamceller kan vara 25 gånger så klimateffektivt, och 100 gånger så effektivt vad gäller markanvändning.

I jakten på alternativa proteiner och ersättningsprodukter händer det något nytt nästan varje dag. Under de senaste åren har en mängd olika produkter dykt upp som på olika sätt ska efterlikna smaken och texturen av animalieprodukter. Det Israeliska företaget Redefine meat lanserade just sin 3D-printade Alt-steak i restauranger tidigare i år, och vi har även skrivit om den Barcelonabaserade Novameat som även de kommit långt med sin printade “steak”.

Marknaden för växtbaserade produkter är glödhet. Enligt en ny rapport kan den vara värd över 70 miljarder dollar 2027, en ökning med 12 procent varje år.

Naturskydd: Marint skyddsområde i Öresund ska utredas

Sveriges regering har givit Länsstyrelsen i Skåne uppdraget att utreda ett marint skyddsområde i Öresund.

– Öresunds rika växt- och djurliv är värt att bevara. Frågan om att skydda området har diskuterats under lång tid, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) i ett pressmeddelande.

I Öresund finns även Sveriges enda val, tumlaren. Bottentrålning har länge varit förbjuden i sundet men området har varit utsatt för annan negativ miljöpåverkan. Utvinning av sand, sk. sandsugning, har skapat stora hål i ekosystemet och olika miljögifter – både nya och gamla, fortsätter att påverka Öresunds djur- och växtliv negativt, rapporterar Natursidan

Även i Danmark finns en politisk majoritet för att göra havsområdet mellan Sverige och Danmark till biosfärsområde eller marin nationalpark. Länsstyrelsen ska föra dialog med berörda parter i Danmark så att förvaltningen blir likartat på båda sidorna gränsen. Uppdraget ska redovisas 2021.

Energi: Förnybart större än fossilt i EU i år

Förnybara källor har under årets första halva genererat mer el än de fossildrivna kraftverken i EU. Sol, vind- och vattenkraft har sammanlagt genererat 40 procent av elmixen, medan fossila källor som gas och kol producerat 34 procent. Enligt tankesmedjan Ember som gjort rapporten, beror skiftet på att stora investeringar i förnybart nu bär frukt, samt att vintern varit mild och blåsig.

Den förnybara elproduktionen i unionen har ökat med 11 procent jämfört med förra året. Om man endast tittar på sol- och vindkraft så nådde de rekordhöga 21 procent under årets första halva. I Danmark stod dessa två källor för 64 procent och i Tyskland för 42 procent. Fossilsektorn föll tungt å sin sida, med en minskning på 18 procent. 

– Det här är en symbolisk tidpunkt i den europeiska energisektorns omställning, sade Embers elanalytiker, Dave Jones, till AFP.

Redaktionen

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa