Köttfria dagar, vegonorm och helvegetariska skolor – Mat och Klimat listar årets gröna genombrott i den offentliga sektorn.
Vegotrenden är omöjlig att förneka. Köttkonsumtionen har fallit för tredje året i rad och allt fler väljer att kalla sig för vegetarianer eller flexitarianer. En färsk rapport från konsumentvaruföretaget Orkla visar att 6 av 10 svenskar äter minst en middag i veckan utan kött eller fisk. Svenska livsmedelskedjor slår rekord i andelen sålda vegetariska produkter; Coop har till exempel ökat sin försäljning med 50 % det senaste året, rapporterar GP.
Men det är inte bara hushållens privata konsumtion som driver utvecklingen. De senaste åren har även sett en markant minskning av köttinköpen i den offentliga sektorn, då allt fler kommuner och landsting antagit nya riktlinjer och strategier för en livsmedelskonsumtion mer i linje med klimat- och hållbarhetsmålen.
Det finns i dagsläget ingen rikstäckande statistik över vilken mat kommuner och landsting köper in, men senast i höst publicerade SVT en omfattande granskning som visar att köttinköpen minskat med 2 % mellan 2017 och 2018 i 144 av Sveriges kommuner. Totalt rör det sig om en minskning med 240 ton kött, vilket motsvarar ungefär tusen tur- och returresor till Thailand om man räknar med ett genomsnittligt utsläpp på ca 10 kg koldioxid per kilo kött. (Utsläppen varierar kraftigt beroende på typ av kött, se faktaruta nedan). Samtidigt ökar mängden svenskt och ekologiskt.
SVT:s granskning:
SVT har granskat inköpen av kött och chark i 144 kommuner under 2017 och 2018 genom en databaskörning från organisationen Ekomatcentrum och konsultbolaget DKAB.
105 av de 144 undersökta kommunerna valde att minska sina inköp av kött och chark. Totalt rör det sig om en minskning på 240 ton, eller 42 gram mindre kött per invånare.
År 2009 drog miljöförespråkaren Jonas Paulsson (grundare av Djurens Parti) igång kampanjen Köttfri Måndag, för att få folk att ta ett viktigt första steg mot en grönare kost. Ämnet var då kontroversiellt och blev föremål för mycket debatt i medier och på andra håll. Nu tio år senare, verkar köttfria dagar snarast ha blivit norm i en stor del av Sveriges kommuner.
Nyköpings kommun var tidigt ute med en vegetarisk dag i skolan 2015, något som retade LRF till den grad att de i en motkampanj började dela ut grillade hamburgare på skolan. Idag har 6 av Södermanlands 9 kommuner infört en vegetarisk dag och flera kommuner har även ökat andelen växtbaserad kost i äldreboenden och förskolor, rapporterar P4 Södermanland.
Göteborgs tio stadsdelar har länge haft en köttfri dag i skolan, men nu vill man gå ännu längre. Från och med nästa år serveras eleverna helvegetarisk mat två dagar i veckan. De andra måltiderna ska bestå av en kött, en fisk och en “klimatanpassad måltid”. Eleverna ges dessutom möjlighet att välja vegetariskt alla dagar i veckan, om de själva så önskar.
Globala Gymnasiet i Stockholm är en sann föregångare till den vegetariska våg vi nu ser skölja över Sveriges skolor. Redan 2009 beslutade man om att införa en helvegetarisk meny efter en omröstning där elever, lärare och skolans personal fick komma till tals. En som jobbar i köket är den vegetariska stjärnkocken Magnus Naess, som även är aktuell med boken Vegolyftet – För storkök och skola. Han vittnar om att det skett stora förändringar i synen på vegetarisk mat. I ett reportage i Stockholm Direkt berättar han hur han förr ofta mötte skeptiska kommentarer i stil med “jaha, det är du som bara serverar kokta morötter”. Idag åker han landet runt och föreläser för kökspersonal om vegetarisk matlagning och blir ofta hyllad för sin insats.
Globala gymnasiet var länge ensamt med sitt tilltag, men så i år hakade ytterligare en gymnasieskola på det gröna tåget. Klara Teoretiska gymnasium i Göteborg har beslutat att på försök endast servera sina 600 elever helvegetarisk mat. Klara Teoretiska har, precis som Globala Gymnasiet, en utpräglad hållbarhetsprofil och ser det som ett ställningstagande för klimatet.
– Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger rektor Jennie Arpjord till tidningen Göteborg Direkt.
Än idag är sådana här beslut mycket kontroversiella och det har funnits en oro bland både elever och föräldrar angående näringsinnehållet i maten. Men maten är näringsberäknad, precis som vanligt, och följer alla riktlinjer från Livsmedelsverket. Försöket pågår till jul och kommer utvärderas kontinuerligt.
Vegotrenden är här för att stanna. Men det innebär inte att frågan har svalnat helt, särskilt när det gäller barn. Det blev tydligt när förskolan Gitarren i Umeå, som första förskola i landet aviserade sina planer på ett köttstopp häromveckan. Den nya menyn ska innehålla fyra dagar med lakto-ovo-vegetarisk mat, och en med fisk.
Det här väckte enorm uppmärksamhet och ledde till en hel del debatt, bland annat i SVT:s Opinion Live. Beslutet om köttstopp togs i samråd med föräldrarna och en dietist, och de flesta har varit positiva till beslutet, men det hindrade inte Umeåmoderaterna från att göra partipolitik av det hela.
“NÅGON ORDNING FÅR DET LOV ATT VARA!”, skriver de på sin Facebooksida. “Grunden måste vara att den som vill äta vanlig mat i förskolan, skolan och äldreomsorgen ska få göra det.”
Lena Riedl (M) som är vice ordförande i för- och grundskolenämnden kommer nu att lägga förslag på att stoppa försöket.
Köttets klimatpåverkan:
Nötkött: 22-39 kg CO2eq/kg
Lamm: 13-22 kg CO2eq/kg
Gris: 5-8 kg CO2eq/kg
Kyckling: 2-3 kg CO2eq/kg
Källa: Livsmedelsverket
Umeåmoderaternas huvudsakliga kritik utgår från valfrihetsaspekten; föräldrar bör själva få bestämma över sina barns kost. I debatten hörs dock ofta också den seglivade idén om att en köttfri kost inte skulle vara näringsriktig för barn och unga. De allra flesta dietister är överens om att det är en förlegad syn som bör uppdateras.
– Det finns inget som hindrar att det bara är vegetabilier, huvudsaken är att det är välplanerat, säger Agneta Hörnell, professor vid institutionen för kostvetenskap vid Umeå Universitet till P4 Västerbotten.
På Livsmedelsverkets hemsida finns en bra guide för den som vill ge sitt barn mer växtbaserad kost. Med hjälp av den kan man undvika brister i ämnen som Vitamin B12, järn och Omega-3-fettsyror. All mat som serveras i svenska skolor är näringsberäknad av en dietist.
Nu återstår att se om försöken i Umeå och Göteborg kommer att leva kvar. Klart är dock att vegotrenden är här för att stanna. Den gröna vågen kommer med stor sannolikhet fortsätta att växa i takt med att allt fler inser klimatkrisens allvar, samt vidden av den industriella djurproduktionens mörka verklighet.
Michael Abdi Onsäter
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.