Gustaf Skarsgård följer med en grupp marinbiologer för att tillsammans med Greenpeace uppmärksamma hoten mot djurlivet i Södra ishavet. Forskarna kommer att undersöka hur klimatförändringar, plastföroreningar och industriellt fiske påverkar djurliv i Antarktis.
– Det är smärtsamt tydligt hur illa det är ställt med våra hav, där vi står inför en potentiell katastrof. Det är vi människor som har orsakat krisen och vi måste agera tillsammans för att lösa den. Nu finns det en helt unik möjlighet för världens länder att enas och tillsammans se till att det skapas globala havsreservat som ger haven tid att läka. Jag ser fram emot att följa Greenpeace och forskarna ombords arbete för att skydda haven och djurlivet i Antarktis, hälsar Gustaf Skarsgård från Greenpeace skepp i Antarktis.
Greenpeace uppmanade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att ta starkare och mer aktiv ställning i de pågående FN-förhandlingarna och stödja ett globalt havsavtal, och i tisdags skrev regeringen under Storbritanniens avsiktsdeklaration om ett globalt mål om att 30 procent av världshaven ska skyddas till 2030.
– 2020 blir ett avgörande år för världshaven och det är endast genom ett starkt havsavtal under FN som det kommer att vara möjligt att skapa havsreservat på internationellt vatten. Det är nu eller aldrig och Sverige måste gå från ord till handling, säger Frida Bengtsson, svensk expeditionsledare på plats i Antarktis.
Under expeditionen kommer ett team med sex forskare att besöka avlägsna öar kring den Antarktiska halvön och bland annat använda drönare för att undersöka populationsnivåer för hakremspingviner i regionen. Förhoppningen är att deras forskning ska ge viktiga ledtrådar för hur klimatkrisen och industriellt fiske påverkar Antarktis djurliv. Samtidigt kommer en forskargrupp från Greenpeace forskningsenhet att studera mikroplastföroreningar och valars förflyttningar i Södra ishavet.
Resan till Antarktis är det sista stoppet för Greenpeace ett år långa havsexpedition genom Atlanten, från Arktis till Antarktis, för att uppmärksamma de hot som haven står inför och det akuta behovet att skydda dem genom ett starkt globalt havsavtal som just nu förhandlas under FN.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.